Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

«Πράσινη Ανάπτυξη και Πράσινη Χημεία».


.
Μια ακόμα εκδήλωση με ομιλία από το ΓΕΛ Κρανιδίου


Τη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων & συνεδριάσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου η εκπαιδευτική κοινότητα του ιδρύματος διοργάνωσε μια ακόμα εκδήλωση - ομιλία με θέμα, «Πράσινη Ανάπτυξη και Πράσινη Χημεία»
Ομιλητής, ο Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παν. Σίσκος.
Ο κ. Καθηγητής το πρωί είχε μιλήσει για το ίδιο θέμα και στους μαθητές του ιδρύματος.

Ωστόσο παρά του ότι η Δ/νση και η εκπαιδευτική κοινότητα του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι γνωστή πλέον σε όλη την περιοχή και στο νομό ακόμα για την πρωτοπορία της και σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις επιστημονικού περιεχομένου, εν τούτοις, στο ακροατήριο δεν ήταν ο αναμενόμε-νος αριθμός πολιτών για ένα τέτοιο πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά άμεσα τη ζωή μας.

Ο ομιλητής με ένα λόγο λιτό και συνάμα περιεκτικό ξεδίπλωσε όλες τις πτυχές του θέματος με πολύτιμες πληροφορίες, οι πιο πολλές άγνωστες στους περισσότερους από τους παρευρισκόμενους.

Ωστόσο στο κύριο μέρος της ομιλία του εκτός των άλλων μας είπε τα εξής:
 «Η Πράσινη Ανάπτυξη» για την οποία μιλούμε πάρα πολύ εξ αιτίας του ότι η οικονομία μας βασίζεται στους ορυκτούς πόρους του άνθρακα και με την καύση αυτή των ορυκτών καυσίμων του άνθρακα παράγονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου, δημιουργούν το πρόβλη-μα του θερμοκηπίου που σημαίνει αύξηση της θερμοκρα-σίας.


Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα σχεδιάζουμε μια νέα οικονομία την Πράσινη Ανάπτυξη η οποία προσπαθεί να εξάγει στο ενεργειακό ισοζύγιο, πηγές που δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό είναι το νόημα γι’ αυτό που λέμε Πράσινη Ανάπτυξη.

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πολιτική περί ενέργειας με το 20% λιγότερης ενέργειας μέχρι το 2020. Δηλαδή να παράγουμε και να καταναλίσκουμε λιγότερη ενέργεια δια το αυτό αποτέλεσμα. Δεύτερον, να εισάγουμε στο ενεργειακό ισοζύγιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα αιολικά, υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά κ.α. Τρίτον, να χρησιμοποιούμε εφ εξής νέες τεχνολογίες επωφελώς έτσι ώστε όταν καίμε ανθρακούχα καύσιμα να παράγονται λιγότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα».

Ακόμα ο κ. καθηγητής μας είπε  πως η ονομασία "Πράσινη Ανάπτυξη" προέρχεται από τον όρο "Πράσινη Επανάσταση" που σχετίζεται με την "Αγροτική Επανάσταση" η οποία έλαβε χώρα πριν από 10.000 περίπου χρόνια. Το ευδιάκριτο σημείο αυτής της ιστορίας είναι ότι ο άνθρωπος μετά από το στάδιο του κυνηγού, κυνηγώντας για την τροφή του πότε σκοτώνοντας ένα ζώο και πότε απλώνοντας τα χέρια του σε ένα δέντρο να κόψει κάποιους καρπούς πάλι για την τροφή του (ήταν η περίοδος του ανθρώπου τροφοσυλλέκτη και τροφοκυνηγού),  μετά είδε πως αυτό δεν απέδιδε διότι αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων και άρχισε να εξημερώνει τα φυτά και τα ζώα. Το ίδιο έγινε στη συνέχεια και με τις βοηθητικές δυνάμεις που έδιναν τα ζώα. Π.χ. Τη δύναμη ενός αλόγου (ίππου) που το χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος στις δουλειές του στα πλαίσια της αγροτικής ανάπτυξης (πράσινης ανάπτυξης) την πολλαπλασίασε με 50, 100 ίππους σε ένα τρακτέρ και ούτω καθ’ εξής…»

Στο τέλος της ομιλίας τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους ορισμένα ερωτήματα στον
 κ. Καθηγητή που απαντήθηκαν και η εκδήλωση έκλεισε με ένα μπουφέ από εδέσματα πράσινης διατροφής προσφορά νοικοκυρών της Ερμιονίδας προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Ο Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Σίσκος όπως είπαμε πιο πάνω ήταν πολύ απλός και παραστατικός πάνω σ’ αυτό το επίκαιρο και πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος σήμερα στον πλανήτη μας, διότι το έχουμε όσο πότε άλλοτε ανάγκη για την επιβίωσή μας και σχετίζεται με όλα τα συνταρακτικά γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη μας και ορισμένα από αυτά και στη χώρα μας.

Εμείς τον ευχαριστούμε για την ενημέρωση που μας έκανε και οι χαμένοι  σ’ αυτή την ενημερωτική εκδήλωση ήταν όπως πάντα,  οι απόντες…
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: