Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Εκδηλώσεις του Δήμου Ερμιονίδας που τιμούν τον τόπο μας και την ιστορία του!!

Εκτός των άλλων παρατηρούμε,  ότι δημιουργείται και  η ευγενική άμιλλα στις τοπικές κοινωνίες μεταξύ των εθελοντών, που επωμίζονται αυτές τις  διοργανώσεις...


Μαζί με το ρεπορτάζ παραθέτουμε εικόνες από τη σημερινή ημερίδα – γιορτή για την ελιά και το λάδι, πριν λίγο στο Κρανίδι.

Φώτο, που με ένα κλικ, περνούν στην αιωνιότητα πρόσωπα και πράγματα!!!


Στον αύλιο χώρο του Α΄ Δημοτικού σχολείου Κρανιδίου που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, οι αντιπροσωπευτικές εικόνες ήσαν αυτές που σας δίνουμε. Εικόνες γεμάτες υψηλή αισθητική, μεράκι και αγάπη για τον τόπο από εθελοντές του δήμου, γιατί όπως είπε και ο κ. δήμαρχος, όλοι μας αιρετοί και μη, εθελοντές είμαστε! Μακάρι, αυτό να το πιστεύαμε όλοι μας…!!
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Δήμητρα Μονά και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γεωπόνος κ. Περιμένης ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην ιστορία του λαδιού και ποιοι  λαοί ήσαν οι πρώτοι καλλιεργητές στη λεκάνη της Μεσογείου, ενώ στη συνέχεια από τους Ισπανούς και Πορτογάλους μετανάστες μεταδόθηκε στην Αμερικανική Ήπειρο κυρίως στη λατινικές χώρες και σιγά – σιγά σε άλλες χώρες του πλανήτη.
Στη συνέχεια ο ομιλητής μας μίλησε για την καλλιέργεια της ελιάς στη χώρα μας, την μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει στον ελλαδικό χώρο, πόσο πληθυσμός της χώρας ασχολείται με την καλλιέργειά της, για την ποσότητα το λαδιού που παράγεται, για την ωφελιμότητά του και άλλα πολλά. 

Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο γεωπόνος Βαγγέλης Δημαράκης και ιδιοκτήτης εργαστηρίου τυποποίησης ελαιολάδου στην Ερμιόνη,  o
οποίος μας μίλησε για το λάδι της περιοχής μας, και για ποια πράγματα πρέπει να ξέρουν και να προσέχουν κυρίως οι παραγωγοί ελαιολάδου αλλά και οι καταναλωτές. Αναφέρθηκε για την κίνηση που έκανε το 1993 για να χαρακτηρισθεί το ελαιόλαδο της περιοχής "Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης" (ΠΟΠ) λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. αυτή την διαδικασία έπρεπε να την κάνουν οι Δήμοι ή οι συνεταιρισμοί. Λόγω του ότι  οργανωμένοι συνεταιρισμοί δεν υπήρχαν τότε και μέχρι σήμερα και ο μοναδικός δήμος τότε ήταν μόνο αυτός του  Κρανιδίου και σε όλα τα χωριά υποστήριζαν οι παραγωγοί πως το δικό τους λάδι είναι το καλύτερο, προχωρήσαμε για το σκοπό αυτό  μόνοι μας και χαρακτηρίσαμε ΠΟΠ το λάδι όλης της Ερμιονίδας με το όνομα «Κρανιδίου» και αυτό τελικά επιτεύχθηκε το 1996 θα μας πει ο κ. Δημαράκης.  Και είναι το μοναδικό λάδι ΠΟΠ στην Ελλάδα που για τους λόγους που προανέφερε δεν έγινε η διαδικασία από δήμο η συνεταιρισμό. Στη συνέχεια μας μίλησε για τα οφέλη των παραγωγών της περιοχής από το λάδι ΠΟΠ αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουν κυρίως οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, για να εφαρμόζουν τους κανόνες της παραγωγής. Επίσης μας μίλησε για τις ποικιλίες των ελαιών  που καλλιεργούνται στην περιοχή και με ένα συγκροτημένο λόγο ξετυλίγοντας το θέμα  αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα  που αφορούν το λάδι και την ελιά.

Την εκδήλωση έκλεισε ο δήμαρχος με ένα λόγο πάνω στο θέμα και με τις προεκτάσεις του,  όπως αυτός καλά γνωρίζει  με το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει!
Θα προσπαθήσουμε να τον απομαγνητοφωνήσουμε να σας το δώσουμε στη συνέχεια αυτούσιο.

Ακόμα μια ευχάριστη και συγκινητική νότα της εκδήλωσης ήταν ο μαθητής του δημ. σχ. που απήγγειλε ποίημα για την ελιά και ακόμα οι κυρίες ( εκπαιδευτκοί) Βιβή Σκούρτη και Θεοδώρα Βογανάτση που με τον τρόπο του δασκάλου που κατέχουν βοήθησαν τα μικρά παιδιά να δουλέψει η παιδική τους φαντασία και να ζωγραφίσουν στο χαρτί εικόνες από το θέμα της εκδήλωσης…
.
Τώρα για τα εδέσματα που παρασκεύασαν με ελαιόλαδο οι κρανιδιώτισσες νοικοκυρές και με τον τρόπο που τα παρουσίασαν και τα γεύτηκε όλος ο κόσμος, δεν βρίσκουμε λόγια να αναφερθούμε.

Και οι παραγωγοί λαδιού προσφέρθηκαν με αναμνηστικές συσκευασίες λαδιού με την ετικέτα ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 1Η ΓΙΟΡΤΗ ΛΑΔΙΟΥ & ΕΛΙΑΣ 2011 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ «ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» ΠΟΠ 1107/96.
Θεωρούμε πως το μπουκάλι με το περιεχόμενο είναι συλλεκτικό είδος και σαν τέτοιο εμείς το βάλλαμε στη βιτρίνα του σαλονιού μας.

Ήταν μια εκδήλωση όπως και αυτή του ροδιού στην Ερμιόνη,  που και η δύο μαζί θα περάσουν στην ιστορία της Ερμιονίδας.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: