Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Η κατάδυση του τιμίου Σταυρού και της εικόνας της Βαπτίσεως με «Γιάλα – Γιάλα» στην Ερμιόνη.

.
Με μεγαλοπρέπεια και φέτος η θρησκευτική και η κοινωνική μας παράδοση.

Τελικά καιρού επιτρέποντος ενώ οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι μαίνονται στον ευρύτερο Ερμιονικό κόλπο, στο κλειστό βόρειο λιμάνι της Ερμιόνης επικρατούσαν σχετικά καλές καιρικές συνθήκες. Έτσι, πραγματοποιήθηκε   και φέτος με μεγαλοπρέπεια  κατά τον καθιερωμένο τρόπο, η κατάδυση του τιμίου Σταυρού και της εικόνας της Βαπτίσεως του Χριστού, στο χειμωνιάτικο περιβάλλοντα θαλάσσιο και στεριανό χώρο της βόρειας παραλίας της πόλης μας.


Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης μας Ύδρας κκ. Εφραίμ συνοδεία ιερέων της τοπικής Εκκλησίας, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης Γιάννης Κρητσωτάκης (σε ρόλο οικοδεσπότη) συνοδεία Δημοτικών και Κοινοτικών συμβούλων, η Λιμενική και Αστυνομική  αρχή, ο πρώην Κοινοτάρχης Ερμιόνης Γιώργος Καρακατσάνης, τοπικοί παραγόντες, ενώ πολλοί πιστοί είχαν κατακλύσει την παραλία για να παρακολουθήσουν για μια ακόμα φορά την πρωτότυπη τελετή, που αποκτά μια ιδιαίτερη αίγλη με το γνωστό στο πανελλήνιο έθιμο «Γιάλα – Γιάλα».

Με την τρίτη φορά του ψαλμού της ημέρας «Εν Ιορδάνη Βαπτιζομένου Κύριε…» εννέα παιδιά έπεσαν στα κρύα νερά της θάλασσας του λιμανιού και ανέσυραν το Σταυρό και την εικόνα, ενώ ένα λευκό περιστέρι (Φώτο) που συμβόλιζε το Άγιον Πνεύμα φτερούγιζε από την εξέδρα, πετώντας προς τους ουρανούς...

Το Σταυρό ανέσυρε ο Τάσος Παπανδριανός και την εικόνα ο Μιχάλης Βιρβίλης.
Τα άλλα παιδιά ήσαν: Νίκος Νάκης, Γιώργος Σαρρής, Αλέξανδρος Δαγρές, Σπύρος Μαστροκόλιας, Ανδρέας Μπαϊρακτάρης, Γιώργος Δρούζας, Γιώργος Τοντόρωφ (Βούλγαρος στην καταγωγή).
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: