Η ιστορία του Ελληνισμού !! - Να τι θα πει Ελλάδα... -ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ...

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Με λαμπρότητα και Θεία κατάνυξη ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο εξωκλήσι της Κοιλάδας

Στη χάρη του αγίου συνηγόρησε και η φύση με έναν καλοκαιρινό καιρό...


Στον ανατολικό μυχό του λιμένος της Κοιλάδας δίπλα στην παραλία, είναι κτισμένο μικρό πανέμορφο πολύ παλιό εξωκλήσι, αφιερωμένο στη μνήμη του αγίου Δημητρίου. Ανεξακρίβωτες πληροφορίες λένε, πως είναι κτισμένο σ’ αυτή τη θέση με άλλη μορφή, από τους χρόνους της επανάστασης. 
Οι κάτοικοι της Κοιλάδας αλλά και της γύρω περιοχής στις 26 Οκτωβρίου  κάθε χρόνο τιμούν με ιδιαίτερη ευλάβεια και πίστη τον εορτασμό της μνήμης του Αϊ Δημήτρη και όπως κάθε τέτοια μέρα και φέτος προσήλθαν πολλοί. 
Στον εορτασμό και αυτή τη φορά παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής συνοδευόμενος από την οικογένειά του, που πέρα από το ότι το σπίτι με το μεγάλο αγρόκτημά του γειτνιάζει με το εξωκλήσι και είναι και μέρα της ονομαστικής του γιορτής, η ζωή του είναι συνδεδεμένη με το εκκλησάκι και με τις θρησκοπολιτισμικές  μας παραδόσεις, όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, στη μικρή συζήτηση που είχαμε έξω στον περιβάλλοντα χώρο της. 
(θα αναφερθούμε στο τέλος)

Στο εσωτερικό της εκκλησίας 
Τη  θεία λειτουργία τέλεσαν ο εφημέριος της ενορίας της Κοιλάδας του κεντρικού Ι. Ν. Ευαγγελισμού παπαΘέμης Μπάζος και ο ιεροψάλτης Αθανάσιος Μπινιάρης. 
Η ατμόσφαιρα μέσα στην εκκλησία κατανυκτική, για την οποία συνέβαλλαν εκτός από τον περιποιημένο και με επιμέλεια φροντισμένο χώρο του εξωκλησιού και οι μελωδικές φωνές με ατόφιο βυζαντινό ηχόχρωμα,  του ιερέως, χωρίς ιδιαίτερα ποικίλματα, σε σχέση με του ιεροψάλτη την οποία χαρακτήριζε μεγαλοπρέπεια, γλυκύτητα και αυτοσχεδιασμός!
Άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κατανυκτικής ατμόσφαιρας ήταν οι πολλοί πιστοί που προσήλθαν να μεταλάβουν τη Θεία Κοινωνία, κάτι που μας εντυπωσίασε με τα συνήθη δεδομένα στις εκκλησίες μας.

Με το πέρας της Θείας λειτουργίας ο ιερέας ευχαρίστησε όλους αυτούς τους λαϊκούς που συνετέλεσαν με τον ένα ή άλλο τρόπο στις ανάγκες της οργάνωσης της μικρής πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και πρώτα - πρώτα στον δήμαρχό μας, με την επιπρόσθετη ευχή, να είναι πάντα δημιουργικός. 
Στη συνέχεια έξω από την εκκλησία,  κυρίες της Ενορίας προσέφεραν γλυκίσματα στους εκκλησιασθέντες και οι συνήθης ανταλλαγή ευχών μεταξύ τους.

ΥΓ. Ο δήμαρχός μας έχει βαφτιστεί στη θάλασσα μπροστά στο εκκλησάκι. Οι γονείς τους εξ αιτίας γεγονότος που είχε συμβεί  στην οικογένειά του το έριξαν το παιδί κατά την παράδοση  στην τύχη του πρώτου πολίτη που θα έριχνε το μαντήλι πάνω στο μωρό, ένδειξη πως αυτός ήθελε να το βαπτίσει    και να γίνει νουνός του. Κατά τύχη το όνομα του αναδόχου ήταν Δημήτρης όπως επίσης και του παππού του κ. Καμιζή. 
Όπως καταλαβαίνεται αυτό το ιστορικό γεγονός, δημιουργεί ένα πολύ δυνατό δεσμό συναισθημάτων τόσο με το εκκλησάκι, όσο και με την κείμενη παραλία όπου έγινε η βάπτιση του δημάρχου μας.

Φώτο ρεπορτάζ
ΣΤΑΜ.  ΔΑΜ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: