Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση και του δεύτερου βιβλίου του Ερμιονίτη φιλόλογου - ιστορικού συγγραφέα Γιάννη Ησαΐα


Έκδοση και αυτού του πονήματος από το Δήμο Ερμιονίδας  
με αναφορά στην ιστορία του Κρανιδίου 
και των Κοινοτήτων - Πορτοχελίου, Διδύμων, Φούρνων και Κοιλάδας.

Χθες το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Κρανιδίου, λίγος κόσμος ανάλογα με τη σπουδαιότητα των ιστορικών αναφορών στο ογκώδες συγγραφικό έργο (630 σελίδες) του συγγραφέα κ. Γιάννη Ησαΐα, παραβρέθηκαν για να τιμήσουν την ιστορία  των προγόνων μας και να ενημερωθούν για τις σπουδαίες και εκτενείς αναφορές της επίμοχθης ιστορικής έρευνάς του.  


Απόντες  (και στις δύο παρουσιάσεις) όλοι  οι ιερείς της Ερμιονίδας, παρ’ ότι σε κεφάλαια του βιβλίου υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για την ιστορία της τοπικής μας Εκκλησίας και των παλαιοτέρων εκπροσώπων της καθώς και των σημερινών. 
Ωστόσο ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, έλαμπαν με την παρουσία τους   δύο προσωπικότητες της ιστορικής έρευνας και της ιατρικής επιστήμης. Ο Άδωνις  A. Κύρου  βαθύς ερευνητής (ιχνηλάτης...)  της ευρύτερης περιοχής μας και συγγραφέας του περιώνυμου βιβλίου  «Στο σταυροδρόμι του Αργολικού» και, ο Κρανιδιώτης Ηλίας Μπαστούνης, καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,   άνθρωπος με ιδιαίτερα ιστορικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.


Από δεξιά ο Δήμαρχος Ερμιονίδας,  στο μικρόφωνο ο κ. Αδωνις Κύρου, 
στο πάνελ ο κ.  Διονύσης Καλαμάκης, πίσω του η κα. Αικατερίνη  Κοτσοβού, 
στο κέντρο ο συγγραφέας  κ. Γιάννης Ησαΐας, 
και από αριστερά η κα Παναγιώτα Μουδάκη
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η ιδιαιτέρα της γραμματείας του δημάρχου κ. Αικατερίνη Κοτσοβού, η οποία είχε και την επιμέλεια για την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης. 
Μικρό χαιρετισμό έκανε ο δ/ντης του ΓΕΛ Κρανιδίου  Γιάννης Δημαράκης ως «οικοδεσπότης του χώρου» και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής  για να προλογίσει την εκδήλωση, ο οποίος μας είπε μεταξύ άλλων: […] «Τις εκδόσεις αυτές τις κάνουμε γιατί πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η γνώση της ιστορίας μας και αυτής της τοπικής ιστορίας, είναι ο όρος για την εθνική μας επιβίωση και συνάμα για την καλλιέργεια της γλώσσας μας. Τουλάχιστον αυτή η δημοτική αρχή, αυτό το υπηρετεί  από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα. - Η γνώση του παρελθόντος είναι οδηγός για το παρόν και το μέλλον, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που έχουμε ανάγκη, από ιστορία και πατριδογνωσία. … 
Άλλωστε η Ερμιονίδα μας,  είναι ένας τόπος μικρός και έτσι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με ενότητα, αλλά και με υγιή ανταγωνισμό»...(σ.σ. στο σημείο αυτό άφησε βαθιά αιχμή σε προηγούμενη αναφορά του δ/ντη του Λυκείου) και συνέχισε...

Κατόπιν διαβάστηκε επιστολή του Υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Ανδριανού στην οποία αναφερόταν στους λόγους που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί,  αλλά και ο χαιρετισμός του  για την έκδοση του βιβλίου και το συγγραφέα του.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η πρώτη παρουσιάστρια κ. Παναγιώτα Μουδάκη (φαρμακοποιός) η οποία εκτός των άλλων που αναφέρθηκε για το συνολικό έργο και την προσωπικότητα του συγγραφέως, με ένα πρόλογο άκρως πατριωτικό, ανέβασε το Εθνικό αίσθημα στην αίθουσα και κρίμα που οι εκπαιδευτικοί μας δεν είχαν την πρόνοια να φέρουν με τον δικό τους  τρόπο τους μαθητές, τα παιδιά μας, στην αίθουσα, για να γίνουν κοινωνοί της ιστορίας μας και των υψηλών ιδεωδών της. Μας είπε η κα Μουδάκη στον πρόλογό της αρχίζοντας τη δική της παρουσίαση πάνω στο θέμα μας εκτός των άλλων: 


[…}Είναι γενικά αποδεκτό, ότι το βιβλίο είναι παράθυρο ανοικτό, επειδή προσφέρει γνώσεις και πληροφορίες. Είναι πρότυ -
πο αναφοράς, καταπολεμά την αμάθεια και καλλιεργεί την κρίση του ανθρώπου. Οδηγεί στην αυτογνωσία και δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο, να αντισταθεί στις τάσεις χειραγώγησης και ισοπέδωσης. Με αυτές τις λιγοστές επισημάνσεις και με την ευκαιρία  παρουσίασης του νέου βιβλίου, αλλά και με το γεγονός ότι σήμερα ζούμε μεγάλες ανατροπές μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και μεταβολές στις αξίες της ζωής, οφείλουμε εκτός από το βιβλίο αυτό καθ’ αυτό, να διαλαλήσουμε αρχικά ότι η ιστορία της πατρίδας μας πρέπει να μείνει ανέπαφη, αλώβητη, ελπιδοφόρος,  στους χαλεπούς αυτούς καιρούς. Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα μας σαν ιδέα όχι σαν ένας περιορισμένος γεωγραφικός χώρος, ξεπερνά το χώρο και το χρόνο, μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Είναι η ιδέα, που αρδεύει στο διάβα του χρόνου τον πολιτισμό. Προσφέρει στον κόσμο το μέτρο και θέτει ένα τρόπο σκέψης και προπάντων σαν ύλη πνευματικής αξίας. Η Ελλάδα με βάση το πνεύμα κατόρθωσε να ερμηνεύσει τον κόσμο, να οργανώσει τη ζωή και να ωθηθεί με δύναμη. Με αυτό το πνεύμα ένιωθε και νιώθει στο πέρασμα των αιώνων έξαρση δημιουργική, που αφοπλίζει τους κατακτητές της…

...Με αυτές τις σκέψεις πρέπει να εκφράζουμε έμπρακτα την αγάπη μας στον τόπο καταγωγής μας -την ιδιαιτέρα μας πατρίδα και στον Δήμο μας, καθώς και στο χρέος μας, προς την ιστορική μας συνείδηση»

Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στον κεντρικό παρουσιαστή του βιβλίου κ. Διονύσιο Καλαμάκη καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής βυζαντινών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Ο κ. Καλαμάκης προλογίζοντας την παρουσίαση του βιβλίου μεταξύ άλλων μας είπε αρχικά, πως είναι πολύ δύσκολο η περιδιάβαση σε ένα τέτοιο βιβλίο με 632 σελίδες και με ένα τέτοιο περιεχόμενο με ιστορικά στοιχεία, αλλά ο αναγνώστης της περιοχής ξεφυλλίζοντάς το, θα βρει οπωσδήποτε κάτι, που τον αφορά. Αναφορές ίσως στον πατέρα του ή στην μητέρα του ή στους μακρινούς προγόνους του και στο χωριό του. 
...Σήμερα έχουμε αυτόν τον εκδοτικό άθλο, ένα βιβλίο με θέμα την ιστορία του Κρανιδίου και των πέριξ κοινοτήτων στην περιοχή, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι στις μέρες μας και αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και στο Δ.Σ.,  για την πρωτοβουλία να συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία την έκδοση τέτοιων έργων, που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους. Συμβάλλουν και με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη της περιοχής, παρέχοντας και στους δημότες και ιδιαίτερα στους νέους, δυνατότητες αυτογνωσίας, μόρφωσης, προβληματισμού προοπτικής και πιστεύω πως θα ήταν διαφορετική η γενικότερη πολιτιστική εικόνα της πατρίδας μας, εάν και άλλοι τοπικοί άρχοντες μιμούνταν αυτό το παράδειγμα.
Στη συνέχεια ο ομιλητής με  μια λεπτομερή παρουσίαση του συγγραφικού έργου, μας ταξίδεψε νοερά με πλήθος στοιχείων σε μια ιστορία που έμοιαζε σαν παραμύθι, ωστόσο, είναι πέρα για πέρα αληθινή, διότι αδιάψευστοι μάρτυρες είναι τα ιστορικά έγγραφα ντοκουμέντα που φυλάσσονται σαν ιερά κειμήλια στα αρχεία του κράτους και αλλού και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σ’ αυτούς τους ανιδιοτελείς «εραστές» της έρευνας, στα ιερά νάματα της ιστορίας μας...

Μετά την ολοκλήρωση του ομιλητή το λόγο πήρε ο συγγραφέας του επίμοχθου συγγραφικού έργου και σας μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία του : [...] Ζούμε σήμερα σε μια κοινωνία περίεργη, αποκαρδιωτική, όπου επικρατεί η αίσθηση του αδιεξόδου για τα γήινα και ανθρώπινα. 
Ενώ ταυτόχρονα και με κάθε τρόπο, γίνεται προσπάθεια ξεριζώματος κάθε στοιχείου της επιβίωσης και ξηλώματος κάθε κλωστής από το κέντημα του πολιτισμού, των αξιών  και της παράδοσης.
Η παιδεία, έχει δειλά – δειλά ή και φανερά απομακρυνθεί από τις σταθερές αξίες της ζωής, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Η οικογένεια ως θεσμός δέχεται κτυπήματα ισχυρά  από εκείνους, που απεργάζονται υπόκωφα την διάλυσή της.
Η πολυτεχνεία λοιδορείται, η πίστη περιθωριοποιείται, η ελεύθερη βούληση φαλκιδεύεται και ο εγκληματικός κατήφορος δεν έχει τελειωμό, ενώ ένας βασικός πυλώνας του γένους μας ο ελληνικοχριστιανικός πολιτισμός με τις πνευματικές σταθερές και αξίες, αποβάλλεται προκλητικά από τη ζωή μας.
Μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα προβάλλει αισθητικά η ιστορία αυτού του τόπου. Του τόπου του ελληνικού μαρτυρίου και της μαρτυρίας, που αποκαλύπτει τις ρίζες, τις καταβολές μας, τον πλούτο μας, την ανεξίτηλη κληρονομιά μας και την πολύτιμη παρακαταθήκη της πίστης και της ευσέβειας, που δεν μπορεί κανείς να μας την αφαιρέσει.
Εάν είμαστε κάτι για το οποίο μπορεί να καυχόμαστε και να νιώθουμε υπερήφανοι και όχι ταπεινωμένοι, το οφείλουμε  στα δάκρυα και το αίμα των αγωνιστών και των μαρτύρων του γένους μας»….

Κλείνοντας θέλουμε να αναφερθούμε στα γλυκά αισθήματα υπερηφάνειας, που πλημμύρισαν τον ψυχισμό μας  με όλα αυτά που ακούσαμε και βιώσαμε αυτό το διήμερο με την παρουσίαση των δύο αυτών βιβλίων και δείχνουν την άλλη πολιτισμένη πλευρά της κοινωνίας και του Δήμου Ερμιονίδας. 
Αυτό το οφείλουμε στον ακάματο συμπατριώτη μας συγγραφέα Γιάννη Ησαΐα και τον αρχαιόφιλο, βαθύ γνωστή και μελετητή της ιστορίας  Δήμαρχό μας Δημήτρη Καμιζή (όπως τον αποκάλεσε δημόσια ο ίδιος ο συγγραφέας) 
Τους ευχαριστούμε και τους δύο.
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: