Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Θεάρεστη πράξη - για όσους συμπολίτες μας θέλουν να γίνουν δότες του «μυελού των οστών»!!!


Τη διαδικασία εγγραφής εθελοντών – δοτών, μετά από πρόταση του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου 
κ. Μανώλη Μαχαίρα, θα την αναλάβει το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου 
σε συνεργασία με το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

 Θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις.


Άμεση η απάντηση του Δημάρχου και Ιατρού Παθολόγου Δημήτρη Καμιζή στο αίτημά μας για την πιο κάτω ενημέρωση....

Κύριε Δαμαλίτη, 
ανταποκρινόμενος στο αίτημά σας, σας στέλνω το παρακάτω συνοπτικό σημείωμα για το συγκεκριμένο θέμα:
Η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι η μεταμόσχευση αιμοποιητικού ιστού (μυελός οστών) υγιούς ατόμου σε πάσχοντα ασθενή από κακοήθη συνήθως νοσήματα του αιμοποιητικού και λεμφικού συστήματος και από άλλα νοσήματα, όπως είναι η μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών χρησιμοποιείται για την θεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων, όπως οι παρακάτω:
-     Απλαστική αναιμία
-     Λευχαιμίες
-     Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα
-     Λεμφώματα
-     Πολλαπλούν μυέλωμα
-     Μεσογειακή αναιμία
-     Δρεπανοκυτταρική αναιμία
-     Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες
-     Βλεννοπολυσακχαριδώσεις
-     Αναιμία Fanconi
Βασική προϋπόθεση, όπως και σε όλες τις μεταμοσχεύσεις, είναι να υπάρχει μεταξύ δότη και λήπτη ιστική συμβατότητα. Από την πλευρά του δότη (για δωρεά σε μη συγγενικό του άτομο), απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να είναι υγιής και η ηλικία του να βρίσκεται από 18 έως 55 ετών. (Οι εγγραφές εθελοντών δοτών γίνονται σε άτομα ηλικίας 18 έως 45 ετών, ώστε ακόμα και αυτοί που είναι στα ανώτερα ηλικιακά όρια να παραμένουν εγγεγραμμένοι στις τράπεζες δοτών έως τα 55 έτη).
Ο ασθενής – λήπτης προηγουμένως πρέπει να υποβληθεί σε κατάλληλη προετοιμασία που σκοπό έχει την καταστροφή του δικού του παθολογικού μυελού των οστών με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, ώστε να δεχθεί το υγιές μόσχευμα και να επιτευχθεί ανοσοκαταστολή για να μην απορριφθεί το μόσχευμα.
Η ιστοσυμβατότητα προσδιορίζεται σε ειδικά εργαστήρια με προσδιορισμό των αντιγόνων HLA από τα κύτταρα του δότη που λαμβάνονται από δείγμα σιέλου και επιθηλιακών κυττάρων από το βλεννογόνο του στόματος ή από περιφερικό αίμα. Η λήψη του προς μεταμόσχευση υλικού από τον μυελό των οστών του υγιούς ατόμου - δότη, γίνεται με οστική παρακέντηση από τα οστά της λεκάνης, μετά από τοπική ή ολική νάρκωση ή με αιμοληψία και κατάλληλη επεξεργασία κυττάρων του περιφερικού αίματος του δότη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του δότη.
Η διαδικασία αυτής της θεραπευτικής παρέμβασης, που είναι επιτυχής στο 70% των περιπτώσεων, χρησιμοποιείται διεθνώς σαν το τελευταίο μέσο αντιμετώπισης των παραπάνω παθολογικών καταστάσεων και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες θεραπευτικές επιλογές.
Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, όπου ο δότης βρεθεί συμβατός και δώσει υλικό για μεταμόσχευση, κυριολεκτικά είναι αυτός που σώζει τη ζωή του συνανθρώπου του. Γι’ αυτό η αίτηση και η διαθεσιμότητα του δότη του μυελού των οστών είναι πράξη υψηλής ανθρωπιστικής και κοινωνικής ευθύνης.
Ο ασθενής που θα θεραπευτεί με αυτό τον τρόπο θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του θεραπευμένος με δώρο ζωής, που μετά τον Θεό και τους γονείς του, του το χαρίζει εκ νέου ο δότης με την επικουρία και συνέργεια της ιατρικής επιστήμης.
Τη συνέχιση της διαδικασίας εγγραφής εθελοντών – δοτών, μετά από πρόταση του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου κ.Μαχαίρα, θα την αναλάβει το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου σε συνεργασία με το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις.

Δημήτρης Καμιζής
Ιατρός Παθολόγος   

Δεν υπάρχουν σχόλια: