Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Η πρώτη κατασκήνωση των Ναυτοπροσκόπων στο Μπίστι Ερμιόνης 10 Ιουλίου 1958

Και η επιστολή που έστειλε ο αείμνηστος
 συμπατριώτης μας Δημήτρης Μάγκος
 στον τότε Κοινοτάρχη  Ερμιόνης Απόστολο Παπαβασιλείου 
για να πάρει την άδεια κατασκηνώσεως.

Επίσης το διάταγμα του  Βασιλέως των Ελλήνων για την ίδρυση του Σώματος των Ελλήνων Ναυτοπροσκόπων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφάρμοσε ο Κρανιδώτης Υπουργός Εσωτερικών Εμμανουήλ Ρέπουλης 

Έρευνα αποστολή στο blog Γιάννης Λακούτσης 

Δημήτρης Μάγκος
Φώτο από το αρχείο του blog
«Αγαπητέ κ. Παπαβασιλείου…» ξεκινούσε η επιστολή,  με ημερομηνία 26/6/58 που έστειλε ο Αρχηγός της 3ης Ομάδας Ναυτοπροσκόπων Αθηνών, Δημ. Μάγκος, προκειμένου να πάρει την άδεια από τον Κοινοτάρχη της Ερμιόνης, ώστε η ομάδα του  να κατασκηνώσει στο Μπίστι. 
Η επιστολή αυτή είναι από το προσωπικό αρχείο του Δημ. Μάγκου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αίολος» τον Ιούλιο του 2000.

Το περιοδικό εκδίδει η « 3η ΟΜΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ-ΕΝΩΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ».
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
                                                           
Αθήναι 26/6/58
Απόστολον  Παπαβασιλείου
Πρόεδρον Κοινότητος Ερμιόνης

Αγαπητέ κ. Παπαβασιλείου
Η 3η Ομάς Ναυτοπροσκόπων Αθηνών, της οποίας είμαι Αρχηγός, εξέλεξε ως τόπον δια την εφετεινήν θερινήν  κατασκήνωσιν της το Μπίστι της Ερμιόνης. Ως καταλληλοτέρα συγκεκριμένως τοποθεσία εκρίθη η περιοχή του Αη- Γιάννη, όπου υπάρχει και βρύση με πόσιμον ύδωρ. Η κατασκήνωσις μας θα λάβει χώραν από 10ης-25ης Ιουλίου, υπολογίζομεν δε ότι θα συμμετάσχουν εις αυτήν περί τους είκοσι πρόσκοποι. Η Ομάς της οποίας ηγούμαι, είναι μια από τας καλλιτέρας εν Ελλάδι, αποτελείται δε από παιδιά γνωστών οικογενειών των Αθηνών, οι γονείς των οποίων ασφαλώς θα επσκεφθούν την κατασκήνωσιν μας.Ασφαλώς θα γνωρίζετε τας αρχάς του ελληνικού προσκοπισμού, από τους κυριωτέρους σκοπούς του οποίου είναι η αγάπη προς την φύσιν και ιδιαιτέρως προς τα δάση. Είμαι βέβαιος ότι η απόφασις μας αυτή θα τύχει της απολύτου εγκρίσεως σας, θεωρώ δε περιττόν να σας τονίσω ότι θέλουν ληφθή πάσαι αι αναγκαίαι προφυλάξεις προς αποφυγήν βλάβης τινός εις τον πευκώνα . Διαβιβάσατε παρακαλώ τους χαιρετισμούς μου εις τους οικείους σας ως και εκ μέρους όλων των ιδικών μου». 
Στις 10 Ιουλίου καταφθάνει για πρώτη φορά στην Ερμιόνη η ομάδα Ναυτοπροσκόπων και κατασκηνώνει στο Μπίστι.Θα παραμείνει μέχρι και τις 25 του ίδιου μήνα, απ’ όπου και θα επιστρέψει στην Αθήνα. Από τότε εκατοντάδες πρόσκοποι κατασκηνώνουν στο ίδιο σημείο κάθε Ιούλιο μέχρι και σήμερα. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ

…Ο Ελληνικός προσκοπισμός άρχισε να επιβάλλεται σαν ιδέα στην συνείδηση της κοινωνίας και του Κράτους. Στις 9 Ιουνίου 1912 δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ( ΦΕΚ 179/9-6-1912), το από της 20 Μαΐου Β. Δ (Βασιλικό Διάταγμα), με το οποίο εγκρινόταν το καταστατικό του Ομίλου « Σώμα Ελλήνων Προσκόπων», κύριος σκοπός του οποίου ήταν η ηθική και η σωματική ανάπτυξη των απανταχού Ελληνόπουλων μέσα και έξω από την Ελλάδα.
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση των Προσκόπων έγινε κατά την στρατιωτική παρέλαση της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου 1912. Παρέλασαν μπροστά από την εξέδρα
των επισήμων που είχε στηθεί στην οδό Αγίας Όλγας, στην είσοδο του Ζαππείου, μπροστά από τον βασιλιά  Γεώργιο τον Α, την βασιλική οικογένεια, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις άλλες Αρχές. « …Μετά την Σχολήν των Ευελπίδων ακολουθεί η Σχολή των υπαξιωματικών και ο λόχος των μπόϋ-σκαουτς με την ομοιόμορφον στολήν και τους κοντούς ανά χείρας τους οποίους διερχόμενοι από του     Βασιλέως υψώνουσι του Βασιλέως αντιχαιρετώντος  στρατιωτικώς». ΕΜΠΡΟΣ 27/3/1912.
Προσκοπισμός: «Μια διεθνής εθελοντική, πολιτική, μη κομματική παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοιχτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής η πίστης, σύμφωνα με τον σκοπό, τις Αρχές και τη Μέθοδο που καθόρισε ο ιδρυτής της, λόρδος Baden Powell». Αυτή είναι η μία άποψη, γιατί υπάρχει και άλλη, στον παρακάτω σύνδεσμο.  www.scribd.com/doc/45999163).
Μεσ’ στη ζούγκλα 

Μεσ’ στη ζούγκλα, μεσ’ στη ζούγκλα
του παλιού μας του καιρού
ζούνε δυο λυκοπουλάκια
που θυμίζουνε ζουλού.
Είναι δυο γεροί λεβέντες
παλικάρια διαλεχτά
μόνο μην τους πεις τα βράδια
ιστορίες για θεριά.
Δεν φοβούνται,δεν φοβούνται
τίποτ’ άλλο παρ’ εκτός
τα μυρμήγκια, τα κουνούπια
και το σκότος της νυχτός.
Και γι αυτό στα πράγματά τους
έχουν δυο αλλαξιές
για να έχουν ν’ αλλάζουν
σ’ όλες τις κακοτοπιές.
                ----
(προσκοπικό τραγούδι


Δεν υπάρχουν σχόλια: