Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

Όταν το παρόν και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό οι αναγνώστες μας διαβάζουν από το αρχείο του blog ιστορικά γεγονότα με τιμημένες αναφορές....

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Τότε που οι νέοι της Ερμιόνης έπαιζαν μπάλα για τη φανέλα του «ΕΡΜΗ»

Μια ιστορία γραμμένη με χρυσά γράμματα φυλαγμένη σαν ιερό κειμήλιο στο δημοσιογραφικό μας αρχείο!!!
Τα ρεπορτάζ δημοσιεύτηκαν στην καθημερινή εφημερίδα "ΑΡΓΟΛΙΔΑ"  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΑΛΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ "ΕΡΜΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ"

Γιατί την ιστορία τη γράφουν όσοι τη σέβονται και έτσι  πάντα συμβαίνει...
«Αυτοί που φυλάνε τα ιστορικά ντοκουμέντα σαν ιερά κειμήλια και ως κόρη οφθαλμού, θέλουν να τα  προβάλλουν άνθρωποι που τη σέβονται και σε ανάλογα μέσα, για να  την περάσουν με  ένα τους κλικ, στην αιωνιότητα»...
Έτσι μας είπε ο φίλος  που μας εμπιστεύθηκε τα πιο κάτω ντοκουμέντα, 
τα οποία θα κάνουν συντροφιά με τα δικά μας, 
μακριά από τη λήθη του παρελθόντος και τη λησμονιά...Το σχόλιό μας 
«55 χρόνια πριν, ενδυμασία περιπάτου στη χοροεσπερίδα»...
(Δηλαδή, με κουστούμι και γραβάτα οι άνδρες και με φορέματα - τουαλέτας οι γυναίκες. 
Με αυτή την ενδυμασία έβγαιναν  περίπατο στην παραλία μέχρι το φανάρι του Μπιστιού οι Ερμιονίτες και οι Ερμιονίτισσες εκείνων των χρόνων....)
STAM.DAM.D.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

«ΕΡΜΗΣ» Ερμιόνης σημαίνει ιστορία τιμημένη!!
Με τη γραφίδα της Βιβής Σκούρτη
                            
Αρκετές φορές με κεντρίζουν οι γραπτές θέσεις και καταθέσεις του κ. Γιώργου Νοτταρά, δημιουργώντας μου συγκίνηση και συναισθηματική ταύτιση.  Ο κ. Γιώργος, ένας άνθρωπος με πλούσια και ισχυρά βιώματα- πολύτιμο δώρο ζωής-, με συσσωρευμένες εμπειρίες, πολυταξιδεμένος, συχνά αφηγείται βιωματικές καταστάσεις  και χαράσσει δρόμους ζωής από το καταστάλαγμα της ψυχής του.
Διάβασα λοιπόν τα βιώματά του από την ποδοσφαιρική μας ομάδα, τον «ΕΡΜΗ», από του οποίου την αθλητική δράση διαθέτω ένα πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Φώτο  Στέφου Αλεξανδρίδη.  Οι παλαίμαχοι του 'Ερμή".  
Από αριστερά εμφανίζονται: Απόστολος Σπετσιώτης (διαιτητής) 
Πάνος Φοίβας, Κούλης Καλαμούτος, Ανάργυρος Σέρφας,  
Δημήτρης Παπανδρέου,  Θεόδ Λουμουσιώτης, Τάσος Γανώσης,  
Σταμάτης Σταματίου, Κώστας Βλάχος, Γιώργος Μεϊντάνης,  
Τάσος Μήτσου, 
καθιστός ο τερματοφύλακας Παναγιώτης (Μπαλής) Γρηγορίου 
(άπαντες έχουν φύγει από τη ζωή μας πλην του Πάνου Φοίβα)
Ο Θεός Ερμής, πολύ αγαπητός από τους αρχαίους Έλληνες, υπήρξε αγγελιαφόρος των θεών, ψυχοπομπός,  θεός των γραμμάτων (λόγιος Ερμής) και θεός του εμπορίου ( Κερδώος Ερμής). Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται πιθανότατα από το «έρμα (ερματισμός) που χρησιμοποιήθηκε ως όρος για να δηλώσει το βάρος που ρυθμίζει την ισορροπία των πλοίων τη σαβούρα-zavora.

Ένα ταξίδι αθλητικό ξεκίνησε την περιήγησή του από την αρχή του 20ου αιώνα, συγκεκριμένα γεννήθηκε  το 1925, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και φθάνει μέχρι τις μέρες μας με το όνομα ΕΝΩΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ μετά από συνένωση με την Α.Ε. Κρανιδίου.


Φώτο Μπόλλα. Από αριστερά: Αργύρης Σπετσιώτης  (δ.σ.) Τερματοφύλακας Γιάννης  Στ. Γκάτσος, Μιχάλης Βιρβίλης, Λάζαρος Οικονόμου (Λούις) Κώστας Πολίτης, Βαγγέλης Βιρβίλης, Γιώργος Παπαθανασίου,  Κούλης Σπετσιώτης (Κοκαλιάρης) Πάνος Μερτύρης, Ανδρέας Μπενάρδος, Περικλής Σκούρτης, Δήμος Κοτταράς, Γιώργος Μερτύρης (πρόεδρος δ.σ.)  Εν ζωή μόνο ο Κούλης Σπετσιώτης 
Ο  Γ.Σ. Ερμής Ερμιόνης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα αθλητικά δρώμενα της πόλης και της περιοχής μας γενικότερα, με τη φανέλα σε χρώμα άσπρο –μπλε.
Ποδόσφαιρο∙ άθλημα  εξαιρετικά δημοφιλές. Πάθος, ευγενής άμυλα. Το ποδόσφαιρο παλιά είχε μαγεία, ήταν το καθημερινό όνειρο των αγοριών, γιατί παιδικά χρόνια χωρίς μπάλα δε νοούνται. Η μπάλα είχε το χώρο της παντού στις αλάνες και στις γειτονιές, στους χωματένιους δρόμους και στα αυτοσχέδια γήπεδα, με μπάλες ξεφούσκωτες ή μπάλες φτιαγμένες από κουρέλια.
Χρόνια παιδικά, με γρατζουνισμένα γόνατα και ματωμένους αστραγάλους, με σκισμένα κοντά παντελονάκια ή ξυπόλυτοι χωρίς παπούτσια να κλωτσάνε κι όλο να κλωτσάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους ακόμα και τις πέτρες.
Στην Ερμιόνη αγαπάμε όλοι την ομάδα μας, γιατί μας θυμίζει την παιδική μας ηλικία και τις συγκινήσεις που βιώσαμε, άλλοι στον αγωνιστικό χώρο και άλλοι  στις κερκίδες, τότε που όλα στο μυαλό μας ήσαν μαγικά και ονειρεμένα. Οι ποδοσφαιριστές  παλαιότερα έπαιζαν με ψυχή, δεν έβλεπαν τη μπάλα ως επάγγελμα, αλλά ως παιγνίδι.
Στις Αλμυριές, στ’ αλώνια, τόπο γεμάτο βούρλα, αλάτι και λακκούβες τη μετέτρεψαν σε αλάνα, σε γήπεδο ποδοσφαίρου με όρια άσπρες ασβεστωμένες γραμμές. Την μετέτρεψαν με κόπο και προσωπική εργασία σε αθλητικό χώρο, χώρο συγκέντρωσης και δράσης, που φιλοξένησε κατά καιρούς σχολικές Γυμναστικές επιδείξεις, αλλά και συναυλίες.
Συχνά η μπάλα μ’ ένα γερό σουτ βρισκόταν στη θάλασσα. Το Χειμώνα για να παίξουν μάζευαν τα νερά από τις γούβες με  σφουγγάρια και με  σκούπες. Για τους νεαρούς αθλητές  τα φιλικά παιγνίδια ήταν άσκηση και ψυχαγωγία, αφού δεν υπήρχε τίποτα  άλλο και στα καφενεία απαγορεύονταν να μπούνε. Εδώ διεξήχθησαν ιστορικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες, φιλικά ματς και πρωταθλήματα,  χρυσές εποχές, του  «ευ αγωνίζεσθαι», με φίλαθλο πνεύμα, πίστη σε αξίες, κερδίζοντας  τρόπαια, στιγμές δόξας και  … θρήνου.
Ενδεκάδες επίσης ιστορικές, από ικανότατους παίκτες σε όλες τις θέσεις.
Ως πρόεδροι υπηρέτησαν άνθρωποι με τη χαρά και την ευθύνη της προετοιμασίας, όλοι μας θυμόμαστε τον Βαγγέλη  Βιρβίλη και την προσφορά του.
Επίσης σφύριξαν δυνατές σφυρίχτρες : Απόστολος Σπετσιώτης, Κώστας Δημαράκης, κ.α.

Από δεξιά Περικλής Σκούρτης - Κώστας Γκάτσος -
Μανώλης  (Κοβόλος) Νοταράς

Έχουν φύγει από τη ζωή μας...
Ακούστηκαν εκατοντάδες συνθήματα, παίχτηκαν δεκάδες φιλικοί αγώνες και ανάμεσά τους το καθιερωμένο ντέρμπι  της Μεγάλης Παρασκευής, μεταξύ  ΣΕΣΕΝΙΑΚΟΥ- ΔΙΟΝΥΣΟΥ, με τα «ανάλογα» έπαθλα.
Μνήμες-μαρτυρίες, ατομικές και συλλογικές, αναμνήσεις, αφηγήσεις, συνεντεύξεις, προσωπικά συμβάντα.
Σήμερα τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Το ποδόσφαιρο τείνει στο να χάσει την ψυχή του, αν δεν την έχει κι όλας χάσει και όλα γίνονται  πια εμπόρευμα. Επίσης υπάρχουν και οι σκοτεινές πλευρές του, ο φανατισμός, η λεηλασία, οι χουλιγκάνοι, η βία, ο παρηκμασμένος κόσμος.

Το σημερινό μου κείμενο αφιερώνω στη μνήμη του τερματοφύλακα για χρόνια, του Κώστα Γκάτσου, που έφυγε από κοντά μας, τόσο πονεμένος και τόσο πρόωρα. Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε το προηγούμενο καλοκαίρι καλώντας τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές να δώσουν το παρόν τους  σ’ ένα φιλικό παιχνίδι στη μνήμη του  Σούλη Τσέλλου. Και να∙ οι απουσίες έγιναν δύο. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Είμαστε πια πρωταθλητές…

.
Ο ιστορικός «Ερμής Ερμιόνης» για τέταρτη φορά στο θεσμό της Ε. Π. Σ. Αργολίδας στεφανώθηκε πρωταθλητής μέσα στο γήπεδο του Δημοτικού Γυμναστηρίου της πόλης μας και παίρνει το «εισιτήριο» για την άνοδό του στη Δ΄ Εθνική κατηγόρια.

Συγκινητικές στιγμές και εικόνες από τη φιέστα  της  απονομής κυπέλλου…


Φώτο 1) Λίγο πριν σηκώσουν το τρόπαιο!!
          2) Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Σ.Α. 
ο Βασίλης Σιδέρης μόλις έχει απονείμει το κύπελλο του    πρωταθλητή «Ερμή» στον αρχηγό της ομάδας Νίκο Στεργίου και αυτός το σηκώνει ψηλά ανάμεσα στους τρισευτυχισμένους συμπαίκτες του.Φώτο 3)  Ο επίτιμος πρόεδρος Αντώνης Ψυχογιός απονέμει το συμβολικό έπαθλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλητή «Ερμή» στον Δημήτρη Κούση.

Φώτο 4) Πανηγυρισμοί μέσα στο γήπεδο.


Φώτο 5) Στη μέση ο προπονητής του «Ερμή» για τη φετινή χρονιά Λουκάς Κούρος ( είχε ένα ατύχημα πριν λίγες μέρες) από δεξιά καθώς βλέπουμε ο πρόεδρος του «Γ. Σ. Ερμής Ερμιόνης»Βαγγέλης Δημαράκης και αριστερά ο Αντώνης Ψυχογιός παλιός πρόεδρος του «Ερμή» σε αλλοτινές ημέρες δόξας και σήμερα επίτημος πρόεδρος.Φώτο 6)Στην αρχή των απονομών ο πρόεδρος των διαιτητών Αργολίδας Σταύρος Κρεμαστιώτης τίμησε τον  τρίτο διαιτητή του τελευταίου αγώνα του πρωταθλήματος σήμερα εδώ στην Ερμιόνη μεταξύ Ερμή και Π.Α.Ο. Κουτσοποδίου
(4-1)  Μανώλη Μαύρο για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο, ο οποίος τελειώσε την καριέρα του ως διαιτητής ποδοσφαίρου  με  αυτόν τον αγώνα.

ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
------------------------------------------------------------------------------------Οι παίκτες του «Ερμή Ερμιόνης» δια του αρχηγού της ομάδας Νίκου Στεργίου ευχαριστούν το blog


                                               Ευχαριστήριο 


«Οι παίκτες του «Ερμή Ερμιόνης» 
σε ευχαριστούμε για τις πολύ όμο-ρφες εικόνες που μας χάρισες 
στη σελίδα σου. Και να ξέρεις, ότι πραγματικά παλέψαμε όλοι μαζί. Διοίκηση, παίκτες και προπονη-
τής»

--------------------------------------------------------------------------

Το blog αντευχαριστεί και αφιερώνει για τον αρχηγό Νίκο Στεργίου άλλη μια φωτογραφία,
την εκτέλεση του κτυπήματος πέναλτι στον αγώνα της Κυριακής «Ερμής Ερμιόνης» «ΠΑΟ Κουτσοποδίου», το οποίο και κατέληξε στα δίχτυα. (τελικό σκορ 4-1)

                                    Το πέναλτι.....


Να είσαστε όλοι καλά και να ξέρετε η αμοιβή μου ( και μάλιστα πολύ μεγάλη) είναι  το δικό σας ευχαριστώ. Δεν ζητάω τίποτα άλλο! Δυστυχώς, για τους περισσότερους συμπολίτες μου, αυτό,
είναι πολύ δύσκολο να ειπωθεί.... Εσείς έχετε  μεγαλείο ψυχής και μπορείτε να το λέτε, γιατί είσαστε γαλουχημένοι να αγωνιζόσαστε για την φανέλα του «Ερμή». Συγχαρητήρια!!!
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: