Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

Ιστορικό πολιτιστικοκοινωνικό γεγονός (χθες βράδυ) η εκδήλωση με θέμα: «Το γεφύρωμα από το νόστο της Αρκαδίας στη γη της Ερμιόνης»...

Διοργάνωση Ν.Π.Κ.Π.Α.Π.Π. Δήμου Ερμιονίδας 
"Ερμιονικός Σύνδεσμος"

Ομιλήτρια: Η Νηπιαγωγός Ελένη Βλάσση - Δημαράκη 

Ο πρόεδρος του "Ερμιονικού Συνδέσμου" Γιάννης Σπετσιώτης στο βήμα.
Ο πρόεδρος του 'Ερμιονικού Συνδέσμου" Γιάννης Σπετσιώτης μπροστά σε ένα ακροατήριο που είχε κατακλείσει ασφυκτικά τον μεγάλο αύλειο χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείο Ερμιόνης - σήμερα κοινοτικό κατάστημα - έκανε την έναρξη της εκδήλωσης με τα λόγια αυτά - εκτός των άλλων: «Για ένα ακόμα καλοκαίρι, το 54ο στη σειρά, σε καιρούς πολύ σκληρούς, αγωνιώδεις και απρόσμενους, ο Ε.Σ. δίνει το παρόν στην πολιτιστική ζωή της Ερμιόνης. Κάποτε ήταν εντελώς μόνος. Αργότερα ιδρύθηκαν νέοι Σύλλογοι, νέοι φορείς, με τους οποίους ο Σύνδεσμός μας ανέπτυξε σχέσεις αμοιβαιότητας και αλληλοϋποστήριξης, συνεργαζόμενος για κοινούς ή συναφείς σκοπούς...
Για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης αναζητήσαμε και βρήκαμε κοινό βηματισμό με τη δραστήρια  Δημοτική μας αρχή και τη Δημοτική μας Κοινότητα. Ιδιαίτερα συνεργαστήκαμε με τον υπεύθυνο φορέα του Δήμου για τα Πολιτιστικά, του οποίου επικεφαλής είναι  ένα νέο πρόσωπο η Κέλλυ Μήτσου Ερμιονίτισσα με βαλτετσιώτικες  ρίζες...
Κυρίες και κύριοι,  
Πριν από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2012, ξεκινήσαμε από εδώ, στον ίδιο χώρο, να παρουσιάζουμε με υπευθυνότητα και αίσθηση του μέτρου, τις πολυπληθέστερες ομάδες ανθρώπων, που μετακινήθηκαν από τη γενέθλια γη τους, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, στην πόλη μας. Βρήκαν το καταφύγιό τους, άπλωσαν τη ζωή τους, έκαναν σχέδια για το μέλλον και αντιμετώπισαν τη σκληρή πραγματικότητα με τη δουλειά τους, θαρραλέα, αισιόδοξα τίμια. 

Η αρχή έγινε με τους Μικρασιάτες και στη συνέχεια παρουσιάσαμε τους ανθρώπους των Μεταλλείων. Φέτος βασισμένοι στον ίδιο αξιολογικό και αφηγηματικό άξονα και κλείνοντας αυτό το τρίπτυχο, θα αποτυπώσουμε Ιστορικές, Πολιτισμικές, Λαογραφικές και άλλες πτυχές της ζωής των ανθρώπων, που μετακινήθηκαν από τη μυθική Αρκαδία  και κυρίως από το ιστορικό και ένδοξο Βαλτέτσι, τον τόπο της καρδιάς και των ονείρων τους, στη φωτογενή και «λαμπροτάτη πόλιν  των Ερμιονέων» Μια εξαιρετική συνάντηση δυο διαφορετικών – εντός ή εκτός εισαγωγικών -  πληθυσμιακών κοινοτήτων,  που μέχρι σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Με τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις εκατέρωθεν διενέξεις, τους εγωισμούς, τα συμφέροντα αλλά και τα κοινά ενδιαφέροντα, τις φιλίες, τις αναπόφευκτες κοινωνικές συνευρέσεις και συγγένειες. Όλα εκείνα τα ζωντανά στοιχεία που χρειάζονται για να λειτουργήσει η συνύπαρξη και να εδραιωθεί η αντίληψη της ανάγκης του άλλου, γιατί κανένας δεν μπορεί μόνος. 

Ευγενική διαμεσολαβίτρια η συμπολίτισσά μας κα Ελένη Βλάσση – Δημαράκη με αίμα Ερμιονίτικο από πατέρα και Βαλτετσιώτικο από μάνα, που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκε στην πρόταση για την παρουσίαση του θέματος. Η Ελένη ξεκίνησε άμεσα με ζήλο και ευθύνη να ανασκάπτει γη και ιστορία, να αποκαλύπτει με σεβασμό και ευαισθησία ανθρώπους και καταστάσεις, να ζεσταίνει μνήμες. Πρόσθεσε τα όποια προσωπικά της βιώματα από τις δυό πατρίδες, χτίζοντας με θάρρος, ενσυναίσθηση και μαστοριά, τη γέφυρα συνύπαρξης των δύο ομάδων. Αφουγκράσθηκε και τους μετέφρασε σε εικόνες και χρώματα. Ανακάλεσε γεύσεις και οσμές και τις μετουσίωσε σε σκέψεις και συναισθήματα. Στη συνέχεια τη μετέτρεψε σε λόγο, γραφή και κίνηση, φτάνοντας στο συναρπαστικότερο σκαλί της δημιουργικής κλίμακας, που είναι η καλλιτεχνική έκφραση και παρουσίαση. 

Αγαπητοί συμπολίτες,  
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας εμπιστευτώ - αποκαλύψω και  αναφέρω και τις παρακάτω σκέψεις μου: Θεωρώ, πως οι εκδηλώσεις αυτές εκτός από το ενδιαφέρον που προκαλούν και την ψυχαγωγία που προσφέρουν, έχουν μια άλλη διάσταση. Αποτελούν εύχρηστα εργαλεία για την προώθηση έγκυρης και αποτελεσματικής γνώσης στο ευρύ κοινό, που έχει ανάγκη από δυνατή παιδεία. Είναι κρίκοι που μας συνδέουν με το παρελθόν και μας φέρνουν σε επαφή με τις πηγές, τις ρίζες αλλά και τις μνήμες των προγόνων μας. Συνιστούν αν θέλετε και μια μορφή ψυχοθεραπείας, σε όσους από εμάς έχουμε τη διάθεση να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, επιδιώκοντας την αυτοβελτίωση. Να κοιτάξουμε και γύρω μας αποσκοπώντας στην κατανόηση, όχι μόνο των δικών μας αναγκών και της δικής μας ζωής, αλλά και των αναγκών και της ζωής των συνανθρώπων μας. Χωρίς συμβιβασμούς και αμοιβαιότητα, συνείδηση  του κοινού συμφέροντος και ενδιαφέροντος, είναι ανέφικτη η υπέρβαση του τυφλού ατομισμού, του νοσηρού αυτοθαυμασμού, του ατελέσφορου εγωισμού και της κρυψίνοιας. Ελαττώματα που εμποδίζουν τη συνεννόηση, τη συναλληλία, τη συνεργασία, την ευγενική άμιλλα, την αξιοκρατία, έννοιες που οι περισσότεροι τις έχουμε καταχωνιάσει στα τρίσβαθα ντουλάπια της ψυχής μας. Χρειάζεται, ίσως, χρόνος και επιμονή για να αποκαλυφθούν και έτσι να φτάσουμε σε ξέφωτα και φωτισμένα μέρη. Αξίζει κάθε προσπάθεια για να το επιτύχουμε έστω κι’ αν υπάρχουν άνθρωποι που για δικούς τους λόγους, το αρνούνται και επενδύουν περισσότερο στην αντίθεση παρά τη σύνθεση.  Άλλος τρόπος, για αρμονική κοινωνική συνεύρεση, δεν υπάρχει!

Οι νέοι μας που σε θέματα που αφορούν τη ζωή έχουν μιαν άλλη οπτική κουλτούρα αξιακών προτεραιοτήτων, (κοντολογίς, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά χωρίς αγκυλώσεις), μας δείχνουν το δρόμο.

Θα κλείσω με μια εξαιρετικά σπάνια συνάντηση του λόγου δυο κορυφαίων ανδρών, ένα από κάθε τόπο. Θεωρώ πως οι διαπιστώσεις τους αυτές ακτινογραφούν κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο την πνευματική και κοινονικόσυναισθηματική δομή και υπόσταση των κατοίκων των δύο τόπων.

– Εμμανουήλ Ρέπουλης 1903: «Κέντρον της πόλης της Πελοποννήσου η υπερήφανος Αρκαδία. Πάντων Πελοποννησίων φιλοπονώτεροι και δραστηριότεροι οι Αρκάδες»

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης το Νοέμβριο του 1826 – 80 χρόνια νωρίτερα είχε ομολογήσει: «Σίγουρος τόπος για να γίνει η Συνέλευση είναι η Ερμιόνη. Εκεί αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής» 
Και αποφάσισε να έρθει εδώ, ενώ τον ακολούθησαν οι περισσότεροι από τους πληρεξουσίους της Εθνοσυνέλευσης.

Τι μένει λοιπόν; Ο σημερινός κάτοικος της Ερμιόνης με την όποια καταγωγή, να προχωρήσει στη σύνθεσή τους. Η υποχρέωση είναι ολοφάνερη. Το εύχομαι και σας ευχαριστώ». 

Ακολούθως το λόγο πήρε η ομιλήτρια
Η κα Δημαράκη ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορικής ερευνητικής της δουλειάς «ύφανε τον ιστό της αράχνης στον αργαλειό της μνήμης» και με τη βοήθεια βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων από απογόνους παλιών Αρκάδων – Βαλτετσιωτών,  έβγαλε από το σεντούκι της λήθης πολλές άγνωστες πτυχές του γεφυρώματος αυτού του νόστου… από την αρκαδική γη σε αυτή της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο!! 

Μια ακόμα συγκινητική παρένθεση ενδιαμέσως της ομιλίας, ήταν  η απαγγελία πατριωτικών ποιημάτων -  από την εποχή της επανάστασης- με την πατριωτική θέρμη δυο μικρών παιδιών, του Αργύρη Δ. Κόντου και του Παναγιώτη Β. Δημαράκη,
Η ομιλήτρια η Νηπιαγωγός Ελένη Βλάσση - Δημαράκη στο βήμα,

Το τρίτο μέρος του προγράμματος της εκδήλωσης παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ. αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Φασιλής. 

Κατ’ αρχή ευχαρίστησε το χορευτικό συγκρότημα που χόρεψε με λεβεντιά και χάρη, καθώς και τους τρεις μουσικούς για την ερμηνεία παραδοσιακών κομματιών  που κάποτε αντιλαλούσαν οι ρεματιές και οι ράχες του Βαλτετσίου  σηκώνοντας πιο ψηλά τα συναισθήματα. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης που συμμετείχαν με τον ένα ή άλλο τρόπο.

 Η χορευτική ομάδα του χοροδιδάσκαλου Κωστή Σκούρτη 
Στο κλαρίνο ο Δημήτρης Γ. Μπουρίκας
τον συνόδεψαν ο Χρίστος και ο Γιάννης Παλιβός
Ερμιονίτικοι χοροί: χασάπικο, χασαποσέρβικο, συρτάκι. 
Επίσης διάβασε επιστολή του εκπροσώπου  της Τοπικής Κοινότητας Βαλτετσίου Παναγιώτη Τσούκα, ο οποίος λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τόσο τιμητική για τον τόπο του εκδήλωση. 
Η επιστολή


Τέλος ο αντιπρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενος που όπως είπε - τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την ιστορικοκοινωνική εκδήλωση  για να ξαναζήσουμε αυτό το ταξίδι και την προσπάθεια των προγόνων μας  Βαλτετσιωτών και Ερμιονιτών να ζουν  αρμονικά μαζί, να ενώνουν  τα ήθη και τα έθιμα και να δημιουργούν  τη σημερινή Ερμιόνη. 

Να δημιουργούν δηλαδή ΓΕΦΥΡΑ και να μη κτίζουν ανάμεσά τους ΤΟΙΧΟ. 
Και αυτό νομίζω θα πρέπει να είναι το μήνυμα της σημερινής βραδιάς – 
ΝΑ ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΙΧΟΥΣ!! 
κατέληξε, κλείνοντας και την εκδήλωση.

Φώτο - ρεπορτάζ 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: