Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ό,τι κι' αν λέτε η κοινωνία της Ερμιονίδας είναι χωρισμένη - βασικά - σε τρεις τάξεις ανθρώπων....

1η) Σ' αυτούς που εμπράκτως προσφέρουν εθελοντικά  και ανιδιοτελώς!!
2η) σ' αυτούς (τους γνωστούς «κουκουλοφόρους»...) που με ψευδώνυμα και άλλα χυδαία μέσα και πρακτικές, αποκαλούν τους πρώτους (για το εθελοντικό τους έργο με χειρωνακτική εργασία προσφορά στο Δήμο μας), σκαφτιάδες, σκουπιδιάρηδες, κ.α. ... καθώς και ως μοχθηρή και κακοήθη αντίδραση >>> προαγωγούς ή μαστροπούς, αργυρώνητους και πολλά άλλα... π.χ. εδώ >>> http://eikonoskopionews.blogspot.gr/   
και η 3η τάξη) Αυτοί, οι   «πολιτισμένοι... και ευγενικοί...» που κωφεύουν και εθελοτυφλούν, γιατί όπως λένε, δεν θέλουν να μπλέξουν... και να πάρουν την κακιά χάρη...
Για όλες τις αναφoρές μας στο blog για τον εθελοντισμό στην Ερμιονίδα
 επί Δημάρχου (2011 -2014) Δημήτρη Καμιζή
κλικ στους συνδέσμους >>>
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Όταν το παρόν διαγράφεται ζοφερό(!) επιστρέφουμε στο παρελθόν... - συνέχεια...

Ο Εθελοντισμός στο Δήμο Ερμιονίδας κάποτε,  
επί  Δημάρχου Δημήτριου Καμιζή... 

 ... εκδηλώσεις σαν κι' αυτές, που άφησαν ανεξίτηλα πολιτιστικές και κοινωνικές εξάρσεις  τιμούν το  Δήμο μας ...

Και, η φράση με το μήνυμα της ημέρας από χείλη Κρανιδιωτών τότε: 
«Σήμερα και το περασμένο Σάββατο στην Ερμιόνη συμβαίνουν ιστορικά γεγονότα στο διάβα των χρόνων μεταξύ των δύο πόλεων. Κρανιδιώτες και Κρανιδιώτισσες πηγαίνουν στην Ερμιόνη και κάνουν καθαρισμό, καλλωπισμό και γενικό νοικοκυριό στην πόλη τους και  Ερμιονίτες και Ερμιονίτισσες  για τον ίδιο σκοπό στο Κρανίδι!!!»
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOG

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Σήμερα η εθελοντική ομάδα «Φροντίδα Οικισμών» Δήμου Ερμιονίδας στο Κρανίδι.

«Οι Ερμιονιδίστας αντιμέτωποι με ανθρώπινες και περιβαλλοντικές ζούγκλες»…

Μάχη για να αποκτήσει πολιτισμένο χαρακτήρα η κεντρική πλατεία «Εμμανουήλ Ρέπουλη» στο Κρανίδι, εξ αιτίας της πολυετούς εγκατάλειψης από τη δημοτική αρχή, έδωσε σήμερα η εθελοντική ομάδα «Φροντίδα Οικισμών»
Όμοιες εικόνες αντιμετώπισαν οι εθελοντές σε συνεργασία με τις Κοινοτικές αρχές πριν τρεις εβδομάδες στο Πορτοχέλι, ενώ πολύ πιο χειρότερες εικόνες εγκατάλειψης και βρωμιάς το περασμένο Σάββατο στην Ερμιόνη.


Σήμερα είμαστε περισσότεροι στο Κρανίδι από κάθε άλλη φορά, είχαμε και πολλά παιδιά ακομα και μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων.


Και η φράση με το μήνυμα της ημέρας από χείλη Κρανιδιωτών: «Σήμερα και το περασμένο Σάββατο στην Ερμιόνη συμβαίνουν ιστορικά γεγονότα στο διάβα των χρόνων μεταξύ των δύο πόλεων. Κρανιδιώτες και Κρανιδιώτισσες πηγαίνουν στην Ερμιόνη και κάνουν καθαρισμό, καλλωπισμό και γενικό νοικοκυριό στην πόλη τους και  Ερμιονίτες και Ερμιονίτισσες  για τον ίδιο σκοπό στο Κρανίδι!!!»


Έκδηλη η ικανοποίηση και η ευτυχία θα λέγαμε του ενσαρκωτή της εθελοντικής ιδέας σ’ αυτήν τη φάση, Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι περίεργοι... που μας επισκέφτηκαν, για να δουν το έργο μας!
Κι’ ακόμα, στις τρεις εξορμήσεις μας δεν είδαμε κανένα ενδιαφέρον από την αντιπολίτευση του Δήμου, τουλάχιστον έτσι για μια ηθική στήριξη και ικανοποίηση...
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

«Πράσινη Ανάπτυξη και Πράσινη Χημεία».

Μια ακόμα εκδήλωση με ομιλία από το ΓΕΛ Κρανιδίου 

Τη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων & συνεδριάσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου η εκπαιδευτική κοινότητα του ιδρύματος διοργάνωσε μια ακόμα εκδήλωση - ομιλία με θέμα, «Πράσινη Ανάπτυξη και Πράσινη Χημεία»
Ομιλητής, ο Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παν. Σίσκος.
Ο κ. Καθηγητής το πρωί είχε μιλήσει για το ίδιο θέμα και στους μαθητές του ιδρύματος.
Ωστόσο παρά του ότι η Δ/νση και η εκπαιδευτική κοινότητα του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι γνωστή πλέον σε όλη την περιοχή και στο νομό ακόμα για την πρωτοπορία της και σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις επιστημονικού περιεχομένου, εν τούτοις, στο ακροατήριο δεν ήταν ο αναμενόμενος αριθμός πολιτών για ένα τέτοιο πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά άμεσα τη ζωή μας.


Ο ομιλητής με ένα λόγο λιτό και συνάμα περιεκτικό ξεδίπλωσε όλες τις πτυχές του θέματος με πολύτιμες πληροφορίες, οι πιο πολλές άγνωστες στους περισσότερους από τους παρευρισκόμενους.
Ωστόσο στο κύριο μέρος της ομιλίας του εκτός των άλλων μας είπε τα εξής: «Η Πράσινη Ανάπτυξη» για την οποία μιλούμε πάρα πολύ εξ αιτίας του ότι η οικονομία μας βασίζεται στους ορυκτούς πόρους του άνθρακα και με την καύση αυτή των ορυκτών καυσίμων του άνθρακα παράγονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου, δημιουργούν το πρόβλημα του θερμοκηπίου που σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας.
Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα σχεδιάζουμε μια νέα οικονομία την Πράσινη Ανάπτυξη η οποία προσπαθεί να εξάγει στο ενεργειακό ισοζύγιο, πηγές που δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό είναι το νόημα γι’ αυτό που λέμε Πράσινη Ανάπτυξη.
Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πολιτική περί ενέργειας με το 20% λιγότερης ενέργειας μέχρι το 2020. Δηλαδή να παράγουμε και να καταναλίσκουμε λιγότερη ενέργεια δια το αυτό αποτέλεσμα. Δεύτερον, να εισάγουμε στο ενεργειακό ισοζύγιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα αιολικά, υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά κ.α. Τρίτον, να χρησιμοποιούμε εφ' εξής νέες τεχνολογίες επωφελώς έτσι ώστε όταν καίμε ανθρακούχα καύσιμα να παράγονται λιγότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα».
Ακόμα ο κ. καθηγητής μας είπε  πως η ονομασία "Πράσινη Ανάπτυξη" προέρχεται από τον όρο "Πράσινη Επανάσταση" που σχετίζεται με την "Αγροτική Επανάσταση" η οποία έλαβε χώρα πριν από 10.000 περίπου χρόνια. Το ευδιάκριτο σημείο αυτής της ιστορίας είναι ότι ο άνθρωπος μετά από το στάδιο του κυνηγού, κυνηγώντας για την τροφή του πότε σκοτώνοντας ένα ζώο και πότε απλώνοντας τα χέρια του σε ένα δέντρο να κόψει κάποιους καρπούς πάλι για την τροφή του (ήταν η περίοδος του ανθρώπου τροφοσυλλέκτη και τροφοκυνηγού),  μετά είδε πως αυτό δεν απέδιδε διότι αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων και άρχισε να εξημερώνει τα φυτά και τα ζώα. Το ίδιο έγινε στη συνέχεια και με τις βοηθητικές δυνάμεις που έδιναν τα ζώα. Π.χ. Τη δύναμη ενός αλόγου (ίππου) που το χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος στις δουλειές του στα πλαίσια της αγροτικής ανάπτυξης (πράσινης ανάπτυξης) την πολλαπλασίασε με 50, 100 ίππους σε ένα τρακτέρ και ούτω καθ’ εξής…»

Στο τέλος της ομιλίας τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους ορισμένα ερωτήματα στον
 κ. Καθηγητή που απαντήθηκαν και η εκδήλωση έκλεισε με ένα μπουφέ από εδέσματα πράσινης διατροφής προσφορά νοικοκυρών της Ερμιονίδας προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Ο Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Σίσκος όπως είπαμε πιο πάνω ήταν πολύ απλός και παραστατικός πάνω σ’ αυτό το επίκαιρο και πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος σήμερα στον πλανήτη μας, διότι το έχουμε όσο πότε άλλοτε ανάγκη για την επιβίωσή μας και σχετίζεται με όλα τα συνταρακτικά γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη μας και ορισμένα από αυτά και στη χώρα μας.
Εμείς τον ευχαριστούμε για την ενημέρωση που μας έκανε και οι χαμένοι  σ’ αυτή την ενημερωτική εκδήλωση ήταν όπως πάντα,  οι απόντες…
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δ. Καμιζής για τον εθελοντισμό στο Δήμο μας.

Βλέποντάς τον από μια άλλη οπτική γωνία, μιλά για τα πρώτα αποτελέσματά του και τις επικρίσεις ορισμένων συμπολιτών μας, δίνοντας περισσότερες εξηγήσεις… 

Κατ’ αρχή θέλω να ευχαριστήσω του εθελοντές του Δήμου μας για μια ακόμα φορά, για τα αποτελέσματα της δράσης τους που είναι πάρα πολύ καλά, για την εικόνα και όχι μόνο και όπου βάζουν το χέρι τους εκεί συντελούνται θαύματα. Και είπα όχι μόνο στο αποτέλεσμα της εικόνας, διότι υπάρχουν και άλλοι παράμετροι τέτοιες αυτής της δράσης την οποία επιτρέψτε μου λίγο σαν τρίτος να περιγράψω. (λέω σαν τρίτος επειδή δεν συμμετέχω στις εργασίες τους χειρωνακτικά)

Έχω επισκεφθεί τους χώρους εργασίας τους για πολύ λίγο για να μην προκαλώ με την απραξία μου, προσπαθώντας τουλάχιστον να μην τους εξοργίσω. Όμως, εκείνο που διαπίστωσα που κάποιοι ίσως δε μπορούν να το καταλάβουν παρά μόνο οι εθελοντές καλύτερα απ’ όλους, διότι το ζούνε, το βιώνουν, είναι η χαρά τους όταν δουλεύουν! Όλα τα πρόσωπα είναι χαρούμενα!!Το σμίξιμο και το σπάσιμο κάποιων παραδοσιακών αντιλήψεων που ήθελαν το Κρανίδι να είναι κόντρα με την Ερμιόνη ή με το Πορτοχέλι κτλ με τα ποδόσφαιρα και άλλα πράγματα, φαίνεται πως ο Καλλικράτης έχει βρει εφαρμογή κυρίως στους εθελοντές και στον εθελοντισμό μας περισσότερο στα δημοτικά πράγματα, παρά σε εμάς που τα παλεύουμε με πολύ μεγάλη δυσκολία.Εκεί φαίνεται πως δημιουργείται ένας συνεκτικός ιστός που είναι η ιδέα του εθελοντισμού, που ξεπερνάει τοπικισμούς, όρια γεωγραφικά, κοινωνικά και σμίγει τους ανθρώπους σε μια κοινή προσπάθεια και ιδέα, να προσφέρουν στον τόπο τους - στην Ερμιονίδα μας που είναι η μικρή μας πατρίδα, μετά την Ελλάδα που είναι η μεγάλη μας πατρίδα.Σ’ αυτή τη μικρή πατρίδα λοιπόν οι εθελοντές μας προσφέρουν με τη ψυχή τους αυτά που προσφέρουν και κάνουν πάρα πολύ καλό.Δεν θα ήθελα να απαντώ σε διάφορες επικρίσεις συμπολιτών μας που φαίνεται δεν το πολυσκέφτονται γιατί με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να γίνουν και αυτοί εθελοντές ανεξάρτητα από τη στάση τους που κρατούν τώρα, αν μπορέσουν κάποτε να γίνουν με τα εσωτερικά προβλήματα που πιθανόν έχουν οι ίδιοι.Θέλω να πω ακόμα πως στην πρώτη συγκέντρωση που κάναμε και μιλήσαμε για τον εθελοντισμό οι στόχοι που βάλλαμε και εγώ τουλάχιστον πρότεινα, δεν ήταν οι εθελοντές να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά να είναι αρωγοί. Να βοηθήσουν. Ακόμα κι’ αν οι υπηρεσίες του Δήμου μας ήταν αυτή τη στιγμή πολύ καλές ή τέλειες, ο εθελοντισμός και η εθελοντική δράση πάλι θα είχε θέση. Δεν είναι δηλαδή υποκατάστατο και ελλείψεων που παρουσιάζει ο Δήμος σήμερα, αλλά είναι αυτό το δόσιμο της ψυχής όπως το νιώθει και όσο μπορεί ο καθένας. Έτσι, για όσους έχουν τέτοιες αρνητικές αντιλήψεις για το εθελοντικό κίνημα, εμείς ως απάντηση πρέπει να το πλουτίζουμε με νέες δράσεις.
Για τη μεταφορά 
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: