Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

Με επιτυχία σήμερα το βράδυ η εκδήλωση με ομιλίες και θέμα «Πρόσωπο και Προσωπείο » ....οι σκουριασμένες πανοπλίες... στο Λύκειο Κρανιδίου

Διοργάνωση από τα φροντιστήρια "Θετικό" του Ανδρέα Κρητικού 
& Έναυσμα" της Μαρίας Σκλαβούνου.Ομιλητές, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευανθία Στιβανάκη και ο δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Τρίκας. 

Απουσίασε ο πρώτος ομιλητής, ο Καθηγητής του τμήματος Επικοινωνιών και Μ.Μ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών -κ.α.- Γιάννης Πανούσης, για λόγους προσωπικούς, οικογενειακούς και για λόγους της προσωπικής του ασφάλειας... όπως ενημερωθήκαμε. 


Οι διοργανωτές  της εκδήλωσης

 
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε
ο κ. Ανδρέας Κρητικός
Η κα Μαρία Σλαβούνου στη  συνέχεια
μας ενημέρωσε  σχετικά
με το πρόγραμμα της βραδιά
ς

Επίσης, το πρόγραμμα της βραδιάς περιελάμβανε θεατρικό δρώμενο σχετικό με το θέμα με έργο του αμερικανού θεατρικού συγγραφέα κωμωδιών  Ρόμπερτ Φίσσερ  - κλικ >>>Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία.... που τη σκηνοθεσία, σκηνογραφία, επιμέλεια και διδασκαλία σε μαθητές του Λυκείου είχε η φιλόλογος και με θεατρικές σπουδές Μαρία Σκλαβούνου. 
Τα παιδιά με το σφρίγος της νιότης τους αλλά και του ταλέντου τους θα προσθέταμε, απέδωσαν τα μέγιστα στην ερμηνεία του έργου. 


Τα παιδιά που πήραν μέρος στην παράσταση ήσαν:
 Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Άρτεμης Βασιλείου, Σόνια Βόγκλη, Αντώνης Δημητρίου, 
Αγγελίνα Κοκοβίλη, Δημήτρης Κομμάς, Ιωάννα Λιώση, 
  Ρόσκα - Κωνσταντίνος Ντάριο, Νίκος Προκοπίου, Αχιλλέας Ρούσος. 
Ανάμεσά τους η δασκάλα τους Μαρία Σκλαβούνου.
Οι ομιλητές 

Οι ομιλητές με ένα εξειδικευμένο λόγο και τρόπο ανέπτυξαν το θέμα. 
Η κ. Ευ.Στιβανάκη  με τη βοήθεια διαφανειών αναφέρθηκε για τα Προσωπεία από το αρχαίο θέατρο μέχρι στις μέρες μας , την ιστορική και φιλοσοφική του διάσταση, τους λόγους που το  δημιούργησαν, τα διαφορά ρεύματα και οι απόψεις γι’ αυτό.
Ο κ. Δημήτρης Τρίκας μίλησε εκτενώς σε όλες τις παραμέτρους του στο κοινωνικό μέρος.

Το κοινό προφανώς ικανοποιημένο για την ενημέρωση που του έγινε  στη συνέχεια ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ομιλητών για διάλογο και με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις   που έγιναν έδειξε ότι το θέμα  απασχολεί τους ανθρώπους.

Πάντως, το συμπέρασμα το δικό μας που βγήκε από αυτή τη διαδικασία – ενημέρωσης και διαλόγου είναι, πως το Πρόσωπο και Προσωπείο είναι αναγκαίο καλό και κακό στη ζωή μας.... 

Το ερώτημα είναι, με τι  μέτρο πρέπει να χρησιμοποιείται η «μάσκα» στη ζωή μας, στις διάφορες εκφάνσεις της …


Κλείνοντας να πούμε πως η έκπληξη των ομιλητών ήταν, ότι σε μια μικρή κοινωνία όπως είναι αυτή της Ερμιονίδας διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις με βαθιές κοινωνικές τομές και ακόμα, η μεγαλύτερη έκπληξη όταν στο τέλος της εκδήλωσης τους προσφέρθηκαν ως ανάμνηση όλα τα λευκώματα με  αντιπροσωπευτικά έργα της λαϊκής μας ζωγράφου Ανθούλας Λαζαρίδου – Δουρούκου προσφορά της ιδίας, που παρά το μεγάλο της ηλικίας της ήταν εκεί, ενώ έλειπαν άλλοι και άλλες, πιο νεότεροι που έπρεπε να παραβρίσκονται…

Η κα Ευ. Στιναβάνάκη εμφανώς χαρούμενη και έκπληκτη θαυμάζει
τα λευκώματα της καλλιτέχνιδός μας 

Φώτο - ρεπορτάζ 
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: