Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

Ρεπορτάζ στο διηνεκές κάποτε στο blog. Μας τα θυμίζουν οι αναγνώστες που τα διαβάζουν από χθες το βράδυ συνεχώς!

Ο Δημήτρης Καμιζής ως Δήμαρχος Κρανιδίου 1999 -2006 και ενιαίου Δήμου Ερμιονίδας 2011- 31/8/2014 έδωσε «σάρκα και οστά» αναδεικνύοντας 
ιστορικές και πολιτιστικές πτυχές στην περιοχή… 
Αυτό, πρέπει να το αναγνωρίζουμε εχθροί… και φίλοι…
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Η παρουσίαση των βιβλίων του Ερμιονίτη φιλολόγου & συγγραφέα ιστοριοδίφη Γιάννη Αγγ. Ησαΐα – «αντίδωρο στην γενέθλια γη της Ερμιονίδας»


Έκδοση - διοργάνωση παρουσίασης
 Δήμος Ερμιονίδας
Σήμερα στην Ερμιόνη στην αίθουσα «Συγγρού», έγινε η παρουσίαση τους ενός από τα δύο βιβλία του Ερμιονίτη φιλολόγου & συγγραφέα ιστοριοδίφη  Γιάννη Αγγ. Ησαΐα, αυτό με αναφορά  για τα αρχαία νομίσματα της πόλις των Ερμιονέων, όπως επίσης και αυτής των Αλιέων. 
Αύριο στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Κρανιδίου θα γίνει η παρουσίαση του άλλου βιβλίου (είναι πιο ογκώδες) με αναφορά στην ιστορία του Κρανιδίου και των Κοινοτήτων Πορτοχελίου – Διδύμων – Φούρνων – Κοιλάδας.

Γενική αναφορά στην ιστορία της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας από το  συνολικό έργο του συγγραφέα έκανε ο πρώτος ομιλητής, ο Αντιπτέραρχος ε.α.  και αντιπρόεδρος του «Ερμιονικού  Συνδέσμου»  Γιώργος Φασιλής, ενώ για το δεύτερο βιβλίο με αναφορά στα αρχαία νομίσματα της πόλις των Ερμιονέων και αυτής των Αλιέων, μας μίλησε η εκ Διδύμων  καθηγήτρια μαθηματικών κα Αδαμαντία Κονδύλη.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αφορμή που του δόθηκε για την έκδοση του βιβλίου με τα αρχαία νομίσματα και ήταν αυτής της εκδήλωσης με ομιλία του συγγραφέα πάνω στο θέμα που είχε διοργανώσει πριν λίγα χρόνια ο «Ερμιονικός Σύνδεσμος» στον αύλειο χώρο του  ΙΛΜΕ.
Στη συνέχεια παρουσίασε με λόγια τιμητικά την προσωπικότητα, την επιστημονική και συγγραφική δράση του συγγραφέα και την αγάπη που έχει για τον τόπο του λέγοντας, πως τα βιβλία αυτά είναι αντίδωρο στη γενέθλια γη της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας. 
Μας είπε ακόμα ο κ. δήμαρχος, πως το περιεχόμενο αυτών των βιβλίων θα αποτελέσουν αν θέλετε την κιβωτό της παράδοσης και της ιστορίας της Ερμιονίδος και των κατοίκων της.

Και πράγματι η βαθιά και ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας είναι τόσο μεγάλη και πρέπει να διαφυλάξουμε αυτά τα βιβλία (αφού τα διαβάσουμε πρώτα) ως ανεκτίμητο θησαυρό  και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές, γιατί χωρίς γνώση της ιστορίας στο διάβα όλων των χρόνων (στην περίπτωσή μας στην Ερμιονίδα)  δεν υπάρχει μέλλον σ’ ένα λαό.
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.

ΥΓ. Τα βιβλία διανέμονται δωρεάν από το Δήμο Ερμιονίδας (όχι όπως παράνομα και ανεξέλεγκτα πούλησε το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα  η δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Ερμιόνης) γιατί όπως μας είπε ο κ. δήμαρχος, τα χρήματα για την έκδοσή τους  έχουν πληρώσει οι ίδιοι  φορολογούμενοι δημότες.


Απόσπασμα από  την έκθεση εκ του πορίσματος του ελέγχου 
των Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών 
στον πρώην Δήμο Ερμιόνης 

Ο καθηγητής φιλόλογος,  ερευνητής ιστορικών αρχείων Γιάννης Αγγ. Ησαΐας

για τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του συγγραφέα στη χθεσινή παρουσίαση του ενός από τα δύο βιβλία του (όπως αναφερόμαστε στο πιο πάνω ρεπορτάζ) στο σημείο των ευχαριστιών του σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης και όχι μόνο, είπε εκτός των άλλων για τον δήμαρχο Δημήτρη  Καμιζή και τα εξής:
[…]«Στο σημείο αυτό να εκφράσω ανυπόκριτα και χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας τις ευχαριστίες μου προς το Δήμο Ερμιονίδας και ειδικότερα, προς τον ακάματο για τα πολιτιστικά δρώμενα δήμαρχό μας και συγκεκριμένα, για την άψογη, έως άριστη, συνεργασία μας. Κατά την πολύμηνη και πολύμοχθη προσπάθεια εκτύπωσης των δύο βιβλίων μου, σαφέστατα και πληρέστατα μέσα στα πλαίσια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, έθετα ποικίλα ερωτήματα για λεπτομερειακά και τοπικά ζητήματα του Κρανιδίου και των άλλων Κοινοτήτων και ο κ. Καμιζής, βαθύς γνωστής της τοπικής ιστορίας – όντας αρχαιόφιλος και σπουδαίος μελετητής, εξέπληξε τον υποφαινόμενο με τις γνώσεις του  και μου έλεγε πάντα, τις δέουσες επεξηγήσεις όχι μόνο για τα τοπικά θέματα, αλλά είχε θετικότατη άποψη για την καλαισθητική επένδυση των δύο ιστορικών πονημάτων, επισημαίνοντας ακόμα και λεπτομέρειες της τυπογραφικής δουλειάς και επεξεργασίας»


Το σχόλιό μας: Είναι αυτά που επισημαίνουμε εδώ σ΄αυτό το χώρο με άλλα λόγια και για άλλα γεγονότα για το δήμαρχό μας, που τώρα ήρθαν να προστεθούν στην προσωπικότητα των γενικών χαρισμάτων και ικανοτήτων του κ. Καμιζή, τα λόγια του πιο πάνω συγγραφέως δημόσια. Αν και τώρα κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά, εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο να τους βοηθήσουμε…

Ρεπορτάζ – σχόλια
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: