Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Σήμερα εκδήλωση με βαθύ επικοινωνιακό χαρακτήρα, στο σπίτι της Αδελφότητας «Αγ. Ιωάννης ο Ελεήμων» στην Ερμιόνη....

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «1ου Συμποσίου Συγγραφέων Αργολίδας» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Σχολή Καλών Τεχνών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας  Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Εργαστήριο Αφήγησης - «Πες μου μια ιστορία» 

Εμψυχώτρια - Συντονίστρια της εκδήλωσης -  Η Βιβή Σκούρτη

Μια ατμόσφαιρα οικεία, πολύ ζεστή, επικοινωνιακή, συναισθηματική, γεμάτη από νοσταλγικές – συγκινητικές θύμισες από τα παλιά χρόνια, δημιουργήθηκε σήμερα το απόγευμα στον φιλόξενο χώρο  της Φιλανθρωπικής Αδελφότητας «Αγ. Ιωάννης ο Ελεήμων» στα Μαντράκια Ερμιόνης Κατ’ αρχή να πούμε, όπως πάντα οι οικοδέσποινες εθελόντριες κύριες της Αδελφότητας, με μια άρτια οργάνωση του χώρου και  προετοιμασία των κερασμάτων με γλυκίσματα, λικέρ και άλλα που παρασκευάζουν με τα «χρυσά χέρια τους» επιβάλλονταν γλύκα σε όσους συμπολίτες μας – κυρίως γυναίκες τίμησαν και αγκάλιασαν την εκδήλωση, κάτι που εκ των προτέρων δημιούργησε καλή διάθεση. Αυτό, βοήθησε στη συνέχεια πολύ από τους παρευρισκόμενους να πάρουν τον λόγο, για να διηγηθούν τη δική τους συγκινητική ιστορία από τα παιδικά και νεότερά τους χρόνια. 

Την εκδήλωση προλόγισε η άοκνη και πάντα πρόθυμη για προσφορά στις πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες του τόπου μας  Βιβή Σκούρτη, η οποία μας έδωσε το στίγμα... και  το σκοπό αυτής της σύναξης!!

Τον  λόγο για την  πρώτη αφήγηση πήρε η  παλιά εκπαιδευτικός κα Ελένη Ζωγράφου – Σιώρα, η οποία με ένα τρόπο και λόγο πολύ παραστατικό και περιγραφικό, αναφέρθηκε σε θύμισές της, εικόνες και παραστάσεις από την κάθοδο  των Βαλτετσιωτών κτηνοτρόφων μέσω του  Αργολικού κάμπου στην Ερμιονίδα, καθώς και στην επιστροφή τους πάλι στο Βαλτέτσι Οι θύμισες αυτές της εκπαιδευτικού προερχόντουσαν  από τα μαθητικά της χρόνια και τις σπουδές της στην Τρίπολη και γι' αυτό το λόγο έκανε συχνά αυτή τη διαδρομή, από την Ερμιονίδα προς την πρωτεύουσα της Αρκαδίας και τανάπαλιν. 
Η πρώτη κυρία εκ δεξιών – καθώς βλέπουμε – είναι η κα Χρυσούλα Κοτσοβού μουσικός εκ Διδύμων μέλος
της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Συμποσίου Συγγραφέων Αργολίδας. 

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στην κα Ανθούλα Λαζαρίδου-Δουρούκου  η οποία με τον ίδιο τρόπο και αυτή, αναφέρθηκε και περιέγραψε παλιές εικόνες και γεγονότα από τα Μαντράκια εκείνων των χρόνων, καθότι εκεί μεγάλωσε από μικρή.


Η ομιλήτρια όρθια είναι η κα. Αγγελική Αποστολοπούλου καθηγήτρια φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κρανιδίου, φοιτήτρια για Μεταπτυχιακό στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  μέλος (και αυτή), της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Συμποσίου Συγγραφέων Αργολίδας.

Η Ελένη Δημαράκη  - μέλος της Αδελφότητας – παλαιότερα πρόεδρος του Δ.Σ. – μας είπε μια ωραία ιστορία από το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων που σχετιζόταν με την πίστη των ανθρώπων.

Η Μαρία Χόντα – Παυλίδη διηγήθηκε ιστορία από γεγονότα  και δραστηριότητες… στην εκκλησία της Ζωοδούχου Πηγής ή  Παναγίτσα του λιμανιού (έτσι την ονομάζουμε μέχρι και σήμερα, επειδή τα  παλιά χρόνια ήταν πιο μικρή η εκκλησία).

Ο Σταμάτης Βλαχοδημήτρης επίσης «Μαντρακιώτης» με ένα ύφος στοχαστικό, αναφέρθηκε σε τρυφερές παιδικές του θύμισες που είχαν σχέση με την δωρήτρια του σπιτιού στην Αδελφότητα - Λουλουδία Λιναρδοπούλου και την αδερφή της, η οποία είχε το παρωνύμιο Μπαούλενα  (*από το  μπαούλο) τις οποίες χαρακτήρισε «άγιες» γυναίκες, ενώ παράλληλα μας διηγήθηκε και συγκινητικές ιστορίες από τα δύσκολα εκείνα  χρόνια στην Ερμιόνη.  

Και άλλοι από τους παρευρισκόμενους διηγήθηκαν μικρές ιστορικές αναφορές, που είχαν όλες τους ξεχωριστό ενδιαφέρον και μαζί δημιούργησαν αυτή τη ζεστή, άκρως επικοινωνιακή και ανθρώπινη  ατμόσφαιρα όπως αναφερθήκαμε. Αυτός άλλωστε, ήταν και ο σκοπός της εκδήλωσης και το ζητούμενο αν θέλετε των σημερινών κοινωνιών, οι οποίες μαστίζονται και χαρακτηρίζονται εκτός των άλλων, από μοναξιά, μοναχικότητα και το χειρότερο απ’ όλα, από απανθρωπιά!! …

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σταμάτης Βλ. έπαιξε με το ακορντεόν του 
παλιές αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια που όλοι τραγουδήσαμε. 


Το φινάλε ήταν το αποκορύφωμα  της εκδήλωσης, που σε  εμάς  τουλάχιστον, νοερά ήρθε 
στη σκέψη μας η εικόνα, με τον Πλάστη Των  Όλων από πάνω μας να την ευλογεί!! …

Φώτο – ρεπορτάζ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

ΥΓ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και άλλοι συμπολίτες μας εκτός Ερμιόνης, όπως ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Τσατσαρός από τα  Δίδυμα,  ο οποίος μαζί με τις εθελόντριες του Λαογραφικού Κέντρου του χωριού τους ετοιμάζουν ανάλογες εκδηλώσεις  στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου Συγγραφέων Αργολίδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: