Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Σήμερα το δειλινό στην παραλία του βόρειου λιμανιού της Ερμιόνης…


Στην κεντρική προβλήτα είχαν πρυμνοδετήσει πολλά σκάφη αναψυχής (ιστιοφόρα) ορισμένα είχαν αγκυροβολήσει στα ανοικτά του λιμανιού. 
Μια  φουσκωτή λέμβο που την κινούσε εξωλέμβια μηχανή είχε προσδέσει στο κρηπίδωμα της παραλίας που υπάρχει  μια τσιμεντένια κλίμακα με δύο χειραγωγούς. Μια κυρία  αποβιβαζόταν σχεδόν μπουσουλώντας  για να βγει στην   παραλία μέσω της σκάλας  από την βάρκα ενώ ο άντρας συνοδός της περίμενε  για να βγει και αυτός με τη σειρά του. Και μπροστά στα μάτια μας, ένας συμπολίτης μας κατεβαίνει τα σκαλοπάτια και ευγενικά απλώνει χέρι βοηθείας, για να βγει η κυρία με ασφάλεια στη στεριά και το ίδιο κάνει στη συνέχεια με τον άντρα. Αυτοί έκπληκτοι τον κοιτούν και τον ευχαριστούν θερμά με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη! Εκείνος, τους λέει «Welcome to Ermioni» και προχώρησε στον προορισμό του. 
Συγχαρητήρια στο συμπολίτη μας. 
Θεωρούμε, πως αυτές τις ζεστές, ευγενικές, φιλόξενες συμπεριφορές αναζητούν πρωτίστως οι ξένοι τουρίστες στη χώρα μας και όλα τα αλλά έπονται. 
Αυτό κάνει άλλωστε και τη διαφορά, από τους άλλους λαούς. Έτσι, τιμάμε και τους αρχαίους προγόνους μας, που τη φιλοξενία την είχαν μέσα από την παιδεία τους σαν κάτι ιερό και πράξη αρετής. 
Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία, όπως και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης
Αυτός ο συμπολίτη μας που κρατάμε την ανωνυμία του όπως το επιθυμεί, είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της   τοπικής μας κοινωνίας. 
Το γεγονός το δίνουμε, με την ελπίδα, μήπως διδαχθούν οι νέοι μας για τέτοιες πολιτισμένες και φιλόξενες συμπεριφορές… 

ΣΤΑΜ. ΔΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: