Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Βιβή Σκούρτη - σταράτα λόγια για την αναβίωση του Κλήδονα στην Ερμιόνη...

[...]Είθε η καθαρτήρια δύναμη της φωτιάς να απαλλάξει
 τον τόπο μας από κάθε κακό....

Τελικά πήρε φωτιά η πένα της! ...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Έργο της λαϊκής μας ζωγράφου
Ανθούλας Λαζαρίδου - Δουρούκου
Το γελοίον και το δέος

Σε καιρούς κοινωνικής κρίσης τι από τα δυο έχει ανάγκη η κοινωνία μας; Την αναπαράσταση ή την αναβίωση, γιατί σαφώς και είναι ανόμοια πράγματα και οι προτάσεις διακριτές. 
Ας συνεννοηθούμε λοιπόν.
Αναπαράσταση είναι η απομίμηση. Εικαστική, γραφική, θεατρική ή κινηματογραφική απεικόνιση ενός γεγονότος που δεν σώζεται με την αρχική του μορφή, ζωντάνεμα δηλαδή μιας σκηνής, ενός δρωμένου από το παρελθόν σε μια πλαστική απεικόνιση.
Αναβίωση (ανά+βίος) είναι το ξαναζωντάνεμα, το αναζωπύρωμα, η επαναφορά στη ζωή.
Προσωπικά σε ό,τι αφορά το έθιμο του Κλήδονα και το πώς διαδραματίζεται (σκηνοθετείται) τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας έχω τοποθετηθεί με δημόσιο λόγο καταθέτοντας τις απόψεις μου, το έχω υπηρετήσει σε παλιούς καιρούς όσο πιο πιστά γινόταν, αλλά σήμερα χρειάζεται να συνεννοηθούμε τελικά, τι πρέπει να προσέχουμε σε σχέση με την αναβίωση ή την αναπαράσταση.
Όσο για τους νέους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό και που έχουμε χρέος να μην τους μπερδεύουμε, ήσαν όμορφοι όπως και να έχει, μέσα στο σφρίγος της ζωής και στην ηλικία της έξαψης.
Είθε η καθαρτήρια δύναμη της φωτιάς να απαλλάξει τον τόπο μας από κάθε κακό.

Βιβή Σκούρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: