Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Πολλοί Έλληνες πολίτες έχουν την ίδια άποψη! Το ίδιο και εμείς...


Νίκος Φίλης
Μάθημα πολιτικής ηθικής

Ο υπουργός που λοιδορήθηκε όσο κανείς άλλος από το μεγαλύτερο και μακροβιότερο κατεστημένο της χώρας: την Εκκλησία
 | ΕUROKINISSI / 
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ο πολιτικός που δεν έχει στο λεξιλόγιό του τα Οχι, που δεν έχει όρια και κόκκινες γραμμές 
είναι ένας επικίνδυνος πολιτικός.
Χθες, η πολιτική ζωή της χώρας πήρε ένα μάθημα πολιτικής ηθικής. Πρωταγωνιστής ο Νίκος Φίλης, ο υπουργός που λοιδορήθηκε όσο κανείς άλλος από τους πολιτικούς αντιπάλους του και από το μεγαλύτερο και μακροβιότερο κατεστημένο αυτής της χώρας: την Εκκλησία. Ο άνθρωπος που από προσωπικές πεποιθήσεις ήταν πιο κοντά στο πνεύμα αυτού του θεσμού -ως προς τις αρχές του και όχι ως προς τον μεσαιωνισμό και τον σκοταδισμό του- όσο κανείς άλλος στον χώρο της Αριστεράς.
Ο Νίκος Φίλης αρνήθηκε να πάρει βόλτα τα υπουργεία για να παραμείνει υπουργός, εγκαταλείποντας το υπουργείο Παιδείας τη στιγμή που ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών με μια συνέντευξή του, στο παρά πέντε του ανασχηματισμού, στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, ευλόγησε τον ρατσισμό και τον αντικομμουνισμό, αφόρισε ουσιαστικά την Αριστερά και αρνήθηκε το βασικό νόημα του χριστιανισμού: την αγάπη προς τον πλησίον ανεξαρτήτως χρώματος, πολιτικών πεποιθήσεων και θρησκεύματος.
Ηταν τόσο προκλητικά όσα είχε πει ο αρχιεπίσκοπος, που το αντικυβερνητικό «Βήμα» όχι μόνο βρέθηκε σε αδυναμία να τον χρησιμοποιήσει κατά της κυβέρνησης, αλλά υποχρεώθηκε, με τον τρόπο του, να τον καταγγείλει, γράφοντας στο κύριο άρθρο του την επόμενη μέρα: «Είναι πραγματικά κρίμα για την ίδια την Εκκλησία, ο προκαθήμενός της να υποστηρίζει απόψεις που εκπροσωπούνται από ακροδεξιές και ρατσιστικές ομάδες». Ποιος δεν κατάλαβε;
Ο τέως υπουργός Παιδείας, παραδίδοντας στον διάδοχό του, είπε ότι η συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον ΣΚΑΪ ήταν ένα «συμβόλαιο πολιτικού θανάτου» για τον ίδιο. Ηταν σαφέστατο το μήνυμα του αρχιεπισκόπου λίγο πριν από τον ανασχηματισμό: ο υπουργός Παιδείας πρέπει να αλλάξει.
«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Οχι να πούνε», έγραψε ο σπουδαίος Καβάφης. Ο Νίκος Φίλης είπε το δικό του μεγάλο Οχι, που, αν επιβεβαιωθεί ο ποιητής, μπορεί να τον τυραννάει σε όλη του τη ζωή. Ομως το είπε γιατί τίποτε δεν πρέπει να τελειώνει και να πνίγεται στον συμβιβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: