Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Έργα με τη βάπτιση του Χριστού κ.α. του περίφημου Έλληνα Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου...

El Greco - Portrait of a Man - WGA10554.jpg
...γνωστός  αρχικά στην Ιταλία και κατόπιν  στην  Ισπανία που μεγαλούργησε ως ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης   στις βασιλικές αυλές και έγινε γνωστός πλέον σε όλο τον πολιτισμένο τότε κόσμο  με το επώνυμο  El Greco !!

Μικρό βιογραφικό >>> https://el.wikipedia.org/

---------------------------------------------------------------------------------

Γλυκές θύμισες  από το ταξίδι μου στην Ισπανία
 - από το Σαν Σεμπάστιαν έως την Μάλαγα-  40 χρόνια πριν. 

Τολέδο - Σπίτι & Μουσείο του Ελ Γρέκο
Εικόνα από το σπίτι που έμενε ο El Greco στο Τολέδο και μεγαλούργησε με τα αθάνατα μεγάλα έργα του. Από το 1906 και μετά που αναπαλαιώθηκε διατηρείται ως Μουσείο του ζωγράφου. 

Τολέδο - Εκκλησία του Αγίου Θωμά

Η μεγαλοπρεπής Εκκλησία  του Αγίου Θωμά στο Τολέδο, που οφείλει αναμφίβολα την τεράστια φήμη της, στο αριστουργηματικό έργο του Ελ Γκρέκο "Η Ταφή του Κόμητος Οργάθ" Στον πίνακα αυτό απεικονίζεται και ο ίδιος!
Είχαμε την τύχη και την ευκαιρία να τα επισκεφθούμε όλα αυτά και να ζήσουμε το μεγαλείο τους από κοντά. Θυμάμαι το δέος και το θαυμασμό που αισθανθήκαμε για τον πολύ μεγάλο Έλληνα ζωγράφο όταν βρεθήκαμε μπροστά σ' αυτό το αριστούργημά του ...
Δείτε το βίντεο

Τώρα, στο γέρμα μας, σκεπτόμαστε, πως αυτά μένουν, τελικά,
 στη ζωή του ανθρώπου.  Όλα τ' άλλα,  ξεθωριάζουν....
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.historical-museum.gr/
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος / Η βάπτιση του Χριστού

Γενικό κείμενο

Στο έργο απεικονίζεται η Βάπτιση του Χριστού με πρωταγωνιστικές μορφές τον ίδιο τον Ιησού και τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο που συνοδεύονται από τρεις φτερωτούς αγγέλους μέσα σε φυσικό περιβάλλον που αναπαριστά το τοπίο του ποταμού Ιορδάνη.

Το έργο είναι ανυπόγραφο, μπορεί όμως, βάσει τεχνοτροπικών κριτηρίων, να αποδοθεί με βεβαιότητα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και να ενταχθεί στα έργα της προχωρημένης βενετικής παραγωγής του. Υψηλή ποιότητα εργασίας, χρωματική αρμονία, έντονη βενετική επίδραση, όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση του φυσικού τοπίου, και μανιεριστική πνοή χαρακτηρίζουν τη σύνθεση.
Λεπτομέρειες

Πατήστε πάνω στην εικόνα τις περιοχές που ξεχωρίζουν για να μάθετε περισσότερα.
>>>Υπέρυθρη Φωτογράφηση

Εδώ>>>Συγκρίσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια: