Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Χθες σε αίθουσα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών η ημερίδα με θέμα «Μελέτη της Αρχαίας Ερμιόνης».

η εικόνα προφίλ της Παρασκευή Σκούρτη
Η Βιβή Σκούρτη ήταν εκεί και με ένα γλαφυρό λόγο, συνοπτικό και συνάμα περιεκτικό, 
μας μεταφέρει σχετικά με την παρουσίαση του θέματος της ημερίδας... 
«Προσπαθεί να τα φανταστεί κανείς όλα αυτά 
όπως ήσαν και ανάσαναν ακέραια» 
(λόγια του ποιητή μας Γ. Σεφέρη)

Χθες, αρκετοί Ερμιονίτες παρακολουθήσαμε έκδηλα και δικαιολογημένα συγκινημένοι την προκαταρκτική παρουσίαση του προγράμματος συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών με θέμα: «Μελέτη της Αρχαίας Ερμιόνης».

Στην ημερίδα  παρουσιάστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης, διάσωσης και ανάδειξης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ύστερα από λεπτομερή καταγραφή, φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση ανεύρεσης των έργων υψηλής αρχαιολογικής αξίας και αισθητικής.
Η κ Άλκηστις Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αργολίδας, παρουσίασε την ανασκαφική δραστηριότητα στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Ερμιόνης, τη διαδικασία αποκόλλησης- απόσπασής τους  και στη συνέχεια τη συντήρηση-τη διατήρησή τους και την έκθεση  σε έναν ευρύτερα διαμορφωμένο χώρο στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Ναυπλίου.


Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ενότητα η αρχαιολόγος Αγγελική Κόσσυβα για 
τα έθιμα στην αρχαία Ερμιόνη με βάση τα ταφικά ευρήματα....

Είδαμε μέσα από διαφάνειες τις αρχαιότητες της Ερμιόνης, σκόρπια κομμάτια ανθρώπινης ιστορίας.

Χαρήκαμε την «Καστροπολιτεία» μας με τις οχυρώσεις τις και τις αναφορές στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τους τρόπους δόμησης από το αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό των Σουηδών ερευνητών, μέσα από πολλές φωτογραφίες και αναπαραστάσεις καθώς ανασύρθηκε νοερά η αρχική μορφή της.
Πέτρες διάσπαρτες στο χώμα, πέτρες που στέριωσαν τα θεμέλια των αρχαίων ναών της Ερμιόνης. Πέτρες δουλεμένες με τέχνη και μεράκι από χέρια μαστορικά, πριν τα σκεπάσει οριστικά η φθορά, η διάβρωση, η λήθη.
Τα ερείπια του αρχαίου χώρου και περιβάλλοντος μας δημιούργησαν σκέψεις και συναισθήματα για το ξεχωριστό που διαθέτουν και για το τι θα ενδιέφερε το περιπατητή εκτός από την αρχαιολογική και ιστορική πλευρά. Αντικρίσαμε τα υπολείμματα των τειχών, τα θεμέλια του ιερού ναού των Ταξιαρχών, ναό προς τιμή της Χθονίας Δήμητρας, τις εργασίες ανάδειξης και συντήρησης, αλλά και τις καταστροφές και αλλοιώσεις. Χνάρια στο έδαφος, στους πελεκημένους από αιώνες βράχους και λάβαμε ιστορικές και τεκμηριωμένες επιστημονικά πληροφορίες για την ιστορία και τη λειτουργία τους.
Η πόλη μας απασχολεί την ιστορική μνήμη, τις αισθήσεις και την ψυχή μας,  όπως απασχολεί η απόκτηση όσων αρχαιοτήτων έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και εσωτερικό, η φύλαξη, η συντήρηση, η  τεκμηρίωση, η μελέτη, η δημοσίευση, η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι το καλοκαίρι η ημερίδα θα επαναληφθεί για την ενημέρωση των κατοίκων μας στην Ερμιόνη. 
Θερμά τους ευχαριστούμε για τα όσα «καλούδια» μας πρόσφεραν χθες.

                                Βιβή Σκούρτη
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σημείωση του blog: Την ημερίδα εκτός των  άλλων περευρισκομένων  παρακολούθησε και ο ιχνηλάτης! της Αρχαίας Ιστορίας της Ερμιονίδας και των νήσων της -  Ύδρας και Σπέτσες 
κ.  Άδωνις Κύρου,  στον οποίο οφείλουμε και την τυχαία ανακάλυψη του προϊστορικού Σπηλαίου Φράγχθι στην Κοιλάδα  Ερμιονίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: