Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

9 Μαΐου Ημέρα της Νίκης!! - Εκδηλώσεις στην ελληνική πρωτεύουσα! ...Μνημείο Σοβιετικών Μαχητών
ΠΗΓΗ...
Η πρώην Σοβιετική Ένωση, σημερινή Ρωσία, έχασε σχεδόν 27 εκατομμύρια πολίτες της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας στη Ρωσία γιορτάζεται κάθε χρόνο η «Μέρα της Νίκης» στη μνήμη της μεγάλης θυσίας αλλά και νίκης. Αύριο, 72 χρόνια μετά, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με μια μεγαλειώδη όπως πάντα παρέλαση στην οποία συμμετέχουν περίπου 16.000 στρατιώτες παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πως εορτάζεται όμως η ημέρα αυτή στην Ελλάδα;
Στην Καλλιθέα
Τελετή απόδοσης τιμής στους πεσόντες για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας (1941-1944) Την Τρίτη 9 Μαΐου 2017 και ώρα 18:00 στο Μνημείο Σοβιετικών Μαχητών (οδ. Φιλαρέτου και Λεωφ. Συγγρού).
Ελπίζουμε η τελετή να διεξαχθεί σε ήρεμο κλίμα.
>>>>>>>>>>>>>>
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Σύνταγμα.

Στην Αθήνα

Η Συντονιστική Επιτροπή των Ρώσων συμπατριωτών της Ελλάδας από κοινού με το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την υποστήριξη του χορηγού επικοινωνίας εφημερίδας «ΜΚ-Αθηναϊκός Κούριερ» ετοίμασαν μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, αφιερωμένες στην Ημέρα της Νίκης.
Προσκαλούμε όλους, για όσους είναι σημαντική η μνήμη των αγωνιστών και νικητών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου να συνταχθούν στο Αθάνατο τάγμα στις 9 Μαΐου. Εάν οι παππούδες και οι προππαπούδες σας πολέμησαν ενάντια στο φασισμό, πάρτε μαζί σας τις φωτογραφίες τους και ελάτε στις 9 Μαΐου και ώρα 19:00 στη Ρωσική εκκλησία Αγίας Τριάδας (οδός Φιλλελήνων 21).
Το Αθάνατο τάγμα θα ακολουθήσει την εξής πορεία: λεωφόρος Αμαλίας, Πλ. Συντάγματος, δίπλα στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, κατά μήκος του Εθνικού Κήπου μέχρι το Ζάππειο Μέγαρο.
Ο σκοπός της δράσης «Αθάνατο Τάγμα» είναι η διατήρηση της μνήμης της γενιάς του Β’ Παγκόσμιου πολέμου σε κάθε οικογένεια.
Να ενταχθεί στο τάγμα μπορεί οποιοσδήποτε (και χωρίς φωτογραφία), ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία και τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Το Αθάνατο τάγμα ενώνει τους ανθρώπους. Το τάγμα είναι τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου και οι απόγονοί τους.
Μετά την πορεία του Αθάνατου τάγματος, το οποίο καταλήγει στην πλατεία μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο, σας προσκαλούμε όλους σε μια μεγάλη εορταστική συναυλία, αφιερωμένη στη Μεγάλη Νίκη κατά των φασιστών. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 20:30 στο Ζάππειο.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει: αγαπημένα Σοβιετικά πολεμικά τραγούδια και γνωστές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη – αφιερωμένες στο Aντιστασιακό Kίνημα της Ελλάδας και στην απελευθέρωση από την κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – σε εκτέλεση της καταπληκτικής μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Λιτσαρδόπουλου και με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Μετά τη συναυλία ο ουρανός θα φωτιστεί με πυροτεχνήματα.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ημέρα της Νίκης (τραγούδι)

Tο τραγούδι εκτελείται σε κάθε εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στην ΕΣΣΔ και στη Ρωσία, και περιλαμβάνουν πολλές δραστηριότητες, οι οποίες λήγουν με τους ήχους των πυροτεχνημάτων στη Κόκκινη Πλατεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ αγαπούσε το τραγούδι, ειδικά όταν το εκτελούσε ο Ιωσήφ Καμπζόν, και είπε στον Χαριτόνοφ ότι «αυτό το τραγούδι θα ζει για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο μας».
Σύμφωνα με τον Νταβίντ ΜακΦάιντεν, «αυτό το δυνατό τραγούδι δεν αναφέρεται στη γενναιότητα των νεαρών στρατιωτών αλλά στις προσωπικές μνήμες των βετεράνων. Ο οδυνηρός συνδυασμός της χαράς για τη νίκη και της θλίψης για τις μεγάλες απώλειες, ακούγεται εξίσου σημαντικός σήμερα, καθώς πολλοί Ρώσοι δεν ξέρουν κάτι για αυτό ούτε ενδιαφέρθηκαν».

Μετάφραση

Η Ημέρα της Νίκης, ήταν τόσο μακριά
Σαν μια σπίθα που συρρικνώθηκε στην ξεθωριασμένη φωτιά.
Τα βέρστια[2] υπήρχαν, κάηκαν και ξεσκονίστηκαν, —
Κάναμε ότι μπορούσαμε για να επισπεύσουμε αυτή τη μέρα.
Ρεφραίν:
Αυτή η Ημέρα της Νίκης
Κορεσμένη με τη μυρωδιά του μπαρουτιού,
Είναι μια γιορτή
Με γκρίζες τρίχες στους κροτάφους,
Είναι χαρά
Με δάκρυα στα μάτια,
Ημέρα της Νίκης!Ημέρα της Νίκης! Ημέρα της Νίκης!
Μέρες και νύχτες σε ανοιχτά καμίνια
Η Μητέρα Πατρίδα ξόδεψε, άγρυπνη
Μέρες και νύχτες πολεμούσαμε σε σκληρή μάχη,
Κάναμε ότι μπορούσαμε για να επισπεύσουμε αυτή την ημέρα.
Ρεφραίν
Γεια, Μητέρα, δεν ήρθαν όλοι μας πίσω…
Εύχομαι να τρέχω ξυπόλυτος στη δροσιά.
Τη μισή Ευρώπη, περάσαμε τη μισή Γη.
Κάναμε ότι μπορούσαμε για να επισπεύσουμε αυτή την ημέρα.
Ρεφραίν x 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: