Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Τα νερά της πηγής του Αναβάλλου στην Αργολίδα και των άλλων πηγών έχουν τη δική τους ιστορία!! ....


Η συνέχεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του 
πρώην Υπουργού ΠΕΚΑ και βουλευτή Γιάννη Μανιάτη στην Ερμιόνη.Όπως αναφερθήκαμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ της συνέντευξης, >>>ΕΔΩ... κατά τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Μανιάτη, του παραδώσαμε τρία αντίγραφα με ιστορικά ρεπορτάζ από το έντυπο αρχείο μας με εκδηλώσεις στην Ερμιονίδα κατά τα έτη  2003 – 2006 – 2007,  που τον αφορούσαν, αφού υπήρχαν αναφορές στον ίδιο. 
Σκοπός αυτής της ενέργειάς μας ήταν, να συνδέσουμε δράσεις του κατά το παρελθόν με τα όσα αναφέρθηκε στη συνέντευξη χθες. 
Διαβάσαμε μερικά αποσπάσματα από αυτά τα ρεπορτάζ και ο κ. Μανιάτης δήλωσε  πως αισθάνθηκε  μεγάλη συγκίνηση. – «μας συγκινήσατε κ. Δαμαλίτη» 
Έτσι, άνοιξε και η συζήτηση για το πολυπόθητο έργο του Αναβάλλου όπως και για τα νερά των πηγών  της Λέρνης και άλλων πηγών στο αργολικό πεδίο, επίσης και  για το περιβόητο φράγμα (λιμνοδεξαμενή) της «Τζερτζελιάς» που πριν 15 και πλέον χρόνια οργίαζε ο αργολικός Τύπος, από τις συνέντευξης που δίνανε βουλευτές και ο νομάρχης Τ. Σαλεσιώτης - είχε δώσει και σε εμένα συνέντευξη εκτός των άλλων και γι’ αυτό το θέμα. 
Ωστόσο,  τόσα χρόνια μετά φτάσαμε στην αγωνιώδη αναμονή του σήμερα!  ειδικά για την Ερμιονίδα, που  η γη της βαίνει προς ερημοποίηση εξ αίτιας ανάλγητων επιλογών αρχόντων, παραγόντων και άλλων πολιτών, που με την ευλογία των οργάνων της πολιτείας, κάνανε τη γη μας σουρωτήρι  και ο Θεός ξέρει, πότε και εάν…

Με αφορμή όλα αυτά, χειμαρρώδης ήταν ο πρώην ΥΠΕΚΑ όταν χθες του θέσαμε ερωτήματα και ζητήσαμε  εξηγήσεις πάνω στο θέμα.
Του ζητήσαμε  στη συνέχεια για όσα  μας είπε γι’ αυτό το θέμα,  να μας τα γράψει σε ένα οργανωμένο κείμενο και να μας  το στείλει να το δημοσιεύσουμε,  για να ενημερωθούν οι αναγνώστες μας και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης της Αργολίδας. 

Εμείς να προσθέσουμε μόνο αυτό, που μας είπε ακόμα ως λεπτομέρεια:
«… όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση της χώρας το 2009 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Ανδρ. Παπανδρέου,  στο Υπουργείο Γεωργίας δεν βρήκαμε ούτε φάκελο για το έργο του Αναβάλλου στην Αργολίδα» … 
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.


Ακολουθεί η αναφορά του κ. Μανιάτη που μας απέστειλε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ

29.06.2017
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 2,5 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ»
Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Γιάννης Μανιάτης στα τοπικά ΜΜΕ της Ερμιονίδας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επέκταση του Αναβάλου στην Ερμιονίδα, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
1. Κατά την περίοδο 2004-2009, με Κυβέρνηση Ν.Δ., δεν επενδύθηκε στον Ανάβαλο ούτε 1€ από το σύνολο των 425 εκατ. € που επενδύθηκαν σε εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη την Ελλάδα.
2. Το 2010, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, παρά τις τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες, ήταν το έτος τομή για την πορεία των έργων του Αναβάλου. Πιο συγκεκριμένα:
Α) Επέκταση Αναβάλου προς Ερμιονίδα
1. Τον Ιανουάριο του 2011, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, προωθήσαμε τις μελέτες για την επέκταση του Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας.
2. Το Μάιο του 2011, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αναθέσαμε από το ΥΠΑΑΤ την εκπόνηση όλων των σχετικών μελετών σε Σύμπραξη Μελετητικών Γραφείων.
3. Μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014, σε επανειλημμένες συσκέψεις με τους μελετητές στο γραφείο μου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρακολούθησα από πολύ κοντά την ολοκλήρωση της μελέτης την οποία και αδειοδοτήσαμε περιβαλλοντικά το 2014.
4. Τον Ιανουάριο του 2015, υπογράψαμε τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 47.000.000 €.
5. Τον Δεκέμβριο του 2014, εντάξαμε ολόκληρο το έργο του Αναβάλου για πρωτεύοντα και δευτερεύοντα δίκτυα με 100.000.000 € στην εθνική πρόταση για το πακέτο Juncker. Η πρόταση αυτή αποτελούσε την πλήρη διασφάλιση για την ολοκλήρωση ενός έργου που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε απλή προεκλογική υπόσχεση και από το 2010 μέχρι το 2014 διασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση και η κατασκευαστική επέκτασή του σε όλη την Αργολίδα.
6. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακύρωσε την πρόταση αυτή, χωρίς μέχρι σήμερα να την έχει αντικαταστήσει με οποιαδήποτε νεώτερη.
Β) Επέκταση Αναβάλου προς Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό, Δήμο Μηδέας
1. Το Μάρτιο του 2010, υπεγράφησαν τα τεύχη δημοπράτησης από την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Μπατζελή, για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό, Δήμο Μηδέας».
2. Το Μάρτιο του 2010, επίσης, διαθέσαμε, μετά από πολλά χρόνια, τα πρώτα 2.500.000 €. για τη συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου Αναβάλου.
3. Τον Ιούνιο του 2011, υπογράψαμε τη σύμβαση ύψους 8.200.000 € για επέκταση του δικτύου σε Κουτσοπόδι – Ελληνικό – Μιδέα.
4. Το Νοέμβριο του 2014, εγκρίθηκαν επιπλέον 7.800.000 € για την επέκταση του δικτύου σε Φίχτια, Μοναστηράκι, Μυκήνες. Το έργο αυτό, δύο χρόνια με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρουσιάζει απόλυτη στασιμότητα και καμία εξέλιξη.
5. Τον Ιούνιο του 2011, προκηρύξαμε το έργο για την Αναβάθμιση του Αντλιοστασίου & του Φράγματος Αναβάλου, με συνολικό προϋπολογισμό 6.850.000€.

Γ) Επέκταση Αναβάλου προς Επίδαυρο
1. Τον Ιανουάριο του 2011 αναθέσαμε τις μελέτες για τα «Έργα Μεταφοράς και Διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου Ν. Αργολίδας».
2. Το Φεβρουάριο του 2014, υπέγραψα ως Υπουργός ΠΕΚΑ το σύνολο των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο του Αναβάλου προς Επίδαυρο, προϋπολογισμού 31.857.000,00 €
3. Το Νοέμβριο 2014, εγκρίναμε τους όρους δημοπράτησης κατασκευής του έργου, προϋπολογισμού 31.857.000,00 €. Η σχετική δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στις 17.02.2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: