Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Το τελευταίο αντίο στον Κώστα Τσεγκή

Σήμερα  στην Ερμιόνη και από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου εψάλλει η εξόδιος ακολουθία στον συμπατριώτη μας Κώστα Τσεγκή που άφησε τον κόσμο τούτου πλήρης ημερών σε ηλικία 88 ετών. 
Πολλοί συμπατριώτες και γνωστοί παραβρέθηκαν εκεί για τον ύστατο ασπασμό και να του ευχηθούν καλό κατευόδιο στο τελευταίο του ταξίδι. 


 

Ο εκλιπών,  Αρκάς στην καταγωγή, από πολύ νέος εγκαταστάθηκε στην τοπική μας κοινωνία ακολουθώντας πολλούς άλλους Αρκάδες που από παλιότερα χρόνια έχουν έρθει εδώ  επιζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Από νέος ασχολήθηκε επαγγελματικά με το εμπόριο στο χώρο  ειδών εστίασης. 
Αυτό όμως που αποτέλεσε ιδιαίτερο γεγονός για την κοινωνία της Ερμιόνης, ήταν ο γάμος του με την Μαρία Αναργ. Πασχάλη κόρη ψαρά. Έτσι με το γάμο τους αυτό δημιούργησαν οικογένεια – δυο κορίτσια και ένα αγόρι. 
Ως ενεργός πολίτης και με αρκετή οξύνοια και κοινωνικότητα, ασχολήθηκε και πρόσφερε στις κοινές μας υποθέσεις ως κοινοτικός σύμβουλος, στον «Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Ερμιόνης»  (δεν υπάρχει πια…) και ως επίτροπος στον Ι.Ν. του Αγ. Αθανασίου στο Μπίστι.
Εμείς από τη θέση αυτή ευχόμαστε για το φευγιό του  καλό να είναι το τελευταίο του ταξίδι 
και ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…
 ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.

Σημείωση: Σε ό,τι αφορά το γάμο του που αναφερθήκαμε, ήταν ένα ασυνήθιστο γεγονός σύμφωνα με τις τοπικές μας παραδόσεις και αντιλήψεις εκείνων των χρόνων, δημιουργώντας  έτσι μια τομή στην κοινωνία μας και σπάζοντας ένα παλιό (περίπου) ταμπού θα λέγαμε, που ήθελε αυτοί οι γάμοι και οι δεσμοί να γινόντουσαν μέσα στις κοινωνικές τάξεις και καταγωγές  του καθενός, το λεγόμενο σινάφι. Πολύ περισσότερο, όταν αυτές οι τάξεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες στο  χώρο που δραστηριοποιούνταν όπως οι  ναυτικοί και ψαράδες, άνθρωποι  της θάλασσας, με εκείνους των ορεινών περιοχών (κτηνοτρόφοι καλλιεργητές γης κ.α) και κυρίως των ξενόφερτων συμπολιτών μας  που αποκαλούνταν αυτά τα χρόνια, οι Αρκάδες της περιοχής Βαλτετσίου. Έτσι, εκφράστηκαν πολλές και διάφορες απόψεις στην τοπική μας κοινωνία που με τη σημερινή εξέλιξη μοιάζουν πολύ ξεπερασμένες, αφού έχουμε δεσμούς και γάμους με αλλοεθνείς πανελληνίως με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα πολιτικοκοινωνικά, θρησκευτικά, ήθη,  έθιμα, παραδόσεις κ.α. …

Δεν υπάρχουν σχόλια: