Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1η Αυγούστου 1831: Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα «Ύδρα» και την φρεγάτα «Ελλάς»

https://www.sansimera.gr

Η Ελλάδα σχεδόν από την πρώτη στιγμή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, μαστίζεται από εμφύλιες διαμάχες. Αμέσως μετά την ίδρυση κράτους, ξεκίνησε το 1831, μια εμφύλια διαμάχη μεταξύ του Ιωάννη Καποδίστρια και των αρχόντων της Ύδρας.
Τον Μάιο του 1831, οι κυβερνητικοί εκδιώχθηκαν από το νησί της Ύδρας και την εξουσία ανέλαβε μια επταμελής επιτροπή, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δημήτριος Βούλγαρης, ο Γεώργιος Κουντουριώτης και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Το ίδιο συνέβη και στην Σύρο, με τα νησιά να έχουν ως σύμμαχους την Αγγλία και την Γαλλία.
Οι άρχοντες των νησιών κατάφεραν να πάρουν με το μέρος τους τον Ανδρέα Μιαούλη, ενώ ο Καποδίστριας πήρε την συγκατάθεση των Μεγάλων Δυνάμεων, πως θα υποστηρίξουν την κυβέρνησή του. Η σύρραξη γενικεύτηκε και μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.Όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας αναλαμβάνει Κυβερνήτης της Ελλάδας, αναθέτει στο Ανδρέα Μιαούλη την αρχηγία του Στόλου του Αιγαίου. Η συνεργασία Μιαούλη - Καποδίστρια κράτησε ως τον Αύγουστο του 1829, όταν οι δύο άνδρες ήλθαν σε σύγκρουση για την πολιτική του Καποδίστρια απέναντι στους υδραίους πλοιοκτήτες, που ζητούσαν προνομιακή μεταχείριση σε αντάλλαγμα της συμβολής τους στον Αγώνα.
Ο Μιαούλης, ηγέτης πλέον της αντικαποδιστριακής παράταξης, οξύνει την κατάσταση και ο Καποδίστριας διατάσσει τον αποκλεισμό της Ύδρας από τα πλοία του εθνικού στόλου που ναυλοχούν στον Πόρο. Ο Μιαούλης μαθαίνει το σχέδιο και καταλαμβάνει τη φρεγάτα «Ελλάς». Την 1η Αυγούστου 1831 ο ρώσος ναύαρχος Ρίκορντ επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση και ο Μιαούλης διατάσσει την πυρπόληση των πλοίων του στόλου. Η ανατίναξη της φρεγάτας «Ελλάς» και της κορβέτας «Ύδρα» προκαλούν την πανελλήνια κατακραυγή.
Την 1η Αυγούστου του 1831, ο Ανδρέας Μιαούλης περικυκλώθηκε από τα πλοία των τριών Μεγάλων Δυνάμεων, έδιωξε τα πληρώματα των πλοίων και έβαλε φωτιά στην ελληνική κορβέτα «Ύδρα» και την φρεγάτα «Ελλάς», για να μην πέσουν στα χέρια των αντιπάλων. Για την πράξη του αυτή ακολούθησε κατακραυγή και ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης παραπέμφθηκε σε δίκη.

Περισσότερα: Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 1ης Αυγούστου | E-Daily.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: