Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Η οποιαδήποτε... κατοχή προσφέρει ευκαιρίες...

Αλίμονο στους υπερήφανους ανθρώπους, 
ιδεολόγους πολίτες με  ήθος,  αρχές και συνείδηση...

e-mail στο blog ...
Ακόμη και κάτω από τις άθλιες συνθήκες της γερμανικής και ιταλικής κατοχής, η ζωή, για κάποιους, συνεχιζόταν κανονικά. Ιδιαίτερα για όσους πλούτισαν προσφέροντας της υπηρεσίες τους στους κατακτητές, η Κατοχή ήταν μια περίοδος σπουδαίων ευκαιριών. 
Η ανάγνωση των πρακτικών του Ειδικού Δικαστηρίου Αθηνών και Πειραιά, όπου «δικάστηκαν» οι δωσίλογοι, παρουσιάζει την πληθώρα των «ευκαιριών» εύκολου πλουτισμού. 
Βιομήχανοι και επιχειρηματίες, των οποίων τα εργοστάσια, ναυπηγεία και μηχανουργεία επιτάχθηκαν από τους Ναζί και παρήγαγαν για αυτούς, εργολάβοι και μηχανικοί, που ανέλαβαν την κατασκευή πλοίων και οχυρωματικών έργων ή τη διάνοιξη δρόμων, βιομηχανίες τροφίμων, ενδυμάτων, χημικών, που εκτελούσαν παραγγελίες της Βέρμαχτ κ.α.

Οι άνθρωποι αυτοί διασκέδαζαν μαζί με τους Γερμανούς και Ιταλούς πελάτες τους στα νέα καταστήματα, που εμφανίστηκαν την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα.


Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στις εφημερίδες της εποχής είναι χαρακτηριστικές. Την περίοδο όπου χιλιάδες Αθηναίοι πέθαιναν από την πείνα, το ρεστοράν – μπαρ «ΜΟΝ ΠΑΡΝΑΣ» ενημέρωνε ότι «δεν λείπει τίποτε σ’ όσους τρώνε μεσημέρι – βράδυ» σε αυτό, επισημαίνοντας ότι προσφέρει την «πλουσιωτέρα» κάβα και εκλεκτή ορχήστρα. Η πελατεία του βέβαια ήταν κυρίως Γερμανοί, καθώς το ρεστοράν βρισκόταν απέναντι από το Γερμανικό Φρουραρχείο της οδού Κοραή.
Εξαιρετικές βραδιές υποσχόταν και η διαφήμιση της μπουάτ «ΝΕΑ ΜΟΝΜΑΡΤΗ» στη συμβολή των οδών Μαυροματαίων και Κονδριγκτώνος. Η παριζιάνικη μπουάτ, με την πολλά υποσχόμενη νέα που πίνει σαμπάνια στο σκίτσο της διαφήμισης, πρόσφερε στους «γλεντζέδες» της Κατοχής τη δυνατότητα να κλείσουν τηλεφωνικά τραπέζι για να απολαύσουν την ορχήστρα του μαγαζιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: