Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

...Τα ωραία τα λόγια τα μεγάλα και, η οδυνηρή πραγματικότητα!...

Άραγε, ποιοι να βγάζουν στην επιφάνεια από το αρχείο του blog,  
θέματα σαν το πιο κάτω;;...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διαβάζεται τώρα από αρκετούς...

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Τάσος Τζανής τότε... - «Το μήνυμα των προσώπων που θα επιλέγονται 
κάθε φορά για να υπηρετήσουν το λαό,
πρέπει να διαπνέεται από τις αξίες της Δημοκρατίας, 
της αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης,
 μακριά από το λαϊκισμό, το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία...»
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Αυτό λέμε και εμείς, αλλά που είναι όλα εκείνα
τα βαρύγδουπα, με τα ωραία  λόγια.. και τα μεγάλα! 
ρωτάμε εμείς,  γυρνώντας με το φανάρι του Διογένη...) 
Σ.Δ.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 


Γράφει ο
Τάσος Τζανής

Η Κρατική Διοίκηση από τη μια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την άλλη, συνθέτουν τον ιστό των σύγχρονων κοινωνιών που οφείλουν να εξασφαλίζουν στους πολίτες έργα και υποδομές για την ανάπτυξη και την πρόοδο τους. 
Για να επιτευχθεί ο στόχος της αποκέντρωσης και της ισόρροπης ανάπτυξης χρειάζεται μια συνεκτική και παραγωγική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα της.
Η Κεντρική Διοίκηση πρέπει να περιοριστεί στο φυσικό της ρόλο δηλαδή του «στρατηγείου» με ταυτόχρονη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια έτσι ώστε να έρθει πιο κοντά η διοίκηση στον πολίτη.
>>>>>>>>>>>>>>
Η αποκέντρωση πρέπει να συνοδεύεται με μεταβίβαση σοβαρών αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια που λόγω της φύσης και του περιεχομένου τους μπορούν να ασκούνται καλύτερα και αποτελεσματικότερα από αυτήν. Σήμερα οι διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και οι εξελίξεις στην χώρα μας, καθιστούν κατεπείγουσα προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό του διοικητικού συστήματος της χώρας.
Η σημερινή κυβέρνηση, παραμερίζοντας το όποιο πολιτικό κόστος και τον παραγοντισμό προχωράει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης», δημιουργώντας ισχυρούς Δήμους, δίνοντας έμφαση στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και στην οικονομική τους αυτοδυναμία.
 Η ολοκλήρωση της προσπάθειας για αποκέντρωση συντελείται με την θέσπιση περιφερειών,
ως ενιαίες διοικητικές και αναπτυξιακές μονάδες με προγραμματική, ελεγκτική και οικονομική επάρκεια και με αιρετά όργανα
Ο Ελληνικός λαός στέκει αλληλέγγυος στο τεράστιο εγχείρημα της κυβέρνησης για την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, εκτός ευτυχώς ελαχίστων εξαιρέσεων.
Ιδιαιτέρως εκείνων που για ιδιοτελείς λόγους προσπαθούν, προβάλλοντας δήθεν την υπέρμετρη αγάπη για την «μικρή πατρίδα» να διατηρήσουν, πάση θυσία, τα όποια κεκτημένα θεωρούν ότι τους έχουν δώσει οι μικρές αυτές κοινωνίες, αγνοώντας ότι αυτά έτσι κι αλλιώς τελειώνουν τον φετινό Νοέμβριο.
Κοντόφθαλμες και ιδιοτελείς λογικές μπορούν να διαφωνούν, μπορούν κάλλιστα να μην συμμετέχουν στην νέα εποχή. Δεν έχουν όμως την ηθική νομιμοποίηση να σαμποτάρουν εκ των έσω διεκδικώντας να υπηρετήσουν ένα θεσμό στον οποίο έτσι και αλλιώς δεν πιστεύουν και τον οποίο επιβουλεύονται.
Ο Ελληνικός λαός και οι τοπικές κοινωνίες θέλουν οι ηγεσίες με γνώση, με ευθύνη, με ευαισθησία για τα προβλήματα. Δε θέλουν προύχοντες η κομματικούς παράγοντες εντεταλμένους, δεν θέλουν να τους διοικούν άνθρωποι με στενόμυαλες προσωπικές επιδιώξεις που να αγνοούν το στόχο για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη.
Οι τοπικές κοινωνίες, ως έχουν χρέος στις μελλοντικές γενιές, δεν πρέπει να εγκλωβίζονται σε συναισθήματα και λογικές μικροκομματικού οφέλους, ανθρώπινης συμπάθειας και συνταξιοδοτικής αποκατάστασης αιρετών, κατώτερων των περιστάσεων και των απαιτήσεων που πολλές φορές με τις επιλογές τους υποθηκεύουν το μέλλον και την ανάπτυξη του τόπου τους.
Το μήνυμα των προσώπων που θα επιλέγονται κάθε φορά για να υπηρετήσουν το λαό, πρέπει να διαπνέεται από τις αξίες της Δημοκρατίας, της αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, μακριά από το λαϊκισμό, το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: