Η ιστορία του Ελληνισμού !! - Να τι θα πει Ελλάδα... -ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ...

Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018

Ευχές με άπλετο λυρισμό! - για το Νέο χρόνο από ένα φίλο…


Ο εραστής… της Ερμιονίδας και των κατοίκων της Θοδωρής Καραβάς σε μία έξαρση συγγραφικής και ποιητικής αδείας… με υπερβάλλοντα ζήλο!

Όταν η φύση γίνεται ποίηση,  οι λέξεις χρωματίζονται από το συναίσθημα και τη γοητεία  της λάμπας σιγοσβήνει, ο Σταμάτης Δαμαλίτης   πανώρια, εμπνευσμένα επεμβαίνει και νεορεαλιστικά  τη φλόγα διατηρεί αναμμένη και την προβάλλει με σοφία. 
Αυτός ο Ερμιονίτης ουμανιστής, αριστοκράτης στο πνεύμα, παρασύρει  στην οθόνη της θαλασσινής κωμόπολης πνευματικούς θησαυρούς μέσα σ’ ένα λυρικό μάγμα, επιδιώκοντας να αποκαλύψει στην Ερμιονίδα τον ίδιο της τον εαυτό, αυτή τη φορά με εικόνες λογοτεχνικές και το πρίσμα της ιστορίας. 
Τα γραπτά του είναι σοφά συνδυασμένα, η γραμμή της δραματικής του δύναμης υπακούει  περισσότερο στη λογική αυτός ο εστέτ  της δημοσιογραφίας με λαμπρά χρώματα την εκφραστική, μαγευτική ομορφιά, της πατρίδας του. 
Με αυτό το δεδομένο, εγκαθιστά μια φανερή αλληλουχία ανανεώνοντας το διάλογο και η πολυτέλεια της εικόνας του από μια σπάνια απλότητα ανασυντίθεται. 
Τα κείμενα του  εμπλουτίζοντας με εικαστική τέχνη κι’ άποψη την αναγέννηση  της Ελλάδας, - γιατί η ψυχή του είναι πλασμένη πλαν σεκάνς- φαίνεται η Δαμαλίτικη  άριστη σκηνοθεσία του και η δημιουργική ευρηματικότητα, γιατί πάντα το ελατήριό του είναι η πρόοδος! 
Ο Δαμαλίτης είναι  γοητευμένος από τον τόπο του  και μ’ αυτή την αίσθηση, είναι, σαν να τον αγγίζει με τη «μαγική ράβδο του»! …

Σταμάτη να’σαι πάντα δυνατός, πολύχρονος και να τρέφει την αλήθεια 
και την ομορφιά η πέννα σου.
Ο καινούργιος χρόνος να είναι για σένα γεμάτος Υγεία και Ευτυχία.
Θοδωρής Καραβάς
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θοδωρή κατ' αρχή σε ευχαριστώ. 
Όταν και εάν συνέλθω από την έκπληξη,  θα αντευχηθώ εκτενέστερα...
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Ύμνος» για το Κρανίδι και τους Κρανιδιώτες το μυθιστόρημα του Θοδωρή Καραβά «ΨΥΧΗ ΒΑΘΕΙΑ»«Ύμνος»! για την εκπαιδευτική & μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου και της τοπικής κοινωνίας του Κρανιδίου της δεκαετίας  του 1950-60, το μυθιστόρημα του Θοδωρή Καραβά «ΨΥΧΗ ΒΑΘΕΙΑ»

Ο συγγραφέας με μια ασύλληπτη φαντασία που καμουφλάρει πραγματικά και αληθινά  γεγονότα, ξεδιπλώνει με αριστοτεχνικό μυθιστορηματικό τρόπο γλυκόπικρες θύμισες από τα εφηβικά του χρόνια ως μαθητής στο ιστορικό εξατάξιο Γυμνάσιο Κρανιδίου και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία των Kρανιδιωτών, όπως και όλης της Ερμιονίδας. 

Μέσα από τις αφηγήσεις του βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα -  η αγάπη του γι’ αυτόν τον τόπο, αν και περαστικός από εδώ…

Το βιβλίο του  έχει  εκδοθεί από  το 1995 και δεν ξέρουμε πόσοι Κρανιδιώτες και άλλοι Ερμιονιδείς το έχουν διαβάσει. Πάντως,  - όπως αναφερθήκαμε-  εμείς την Παρασκευή το πήραμε στα χέρια μας, όταν ο συγγραφέας μάς έκανε τη μεγάλη τιμή να μας επισκεφθεί στο σπίτι μας  και προς μεγάλη μας έκπληξη να  το προσφέρει. 
Τον ευχαριστούμε θερμά και πάλι  για την ευγενική χειρονομία του! 
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
Διαβάστε ακόμα >>> ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: