Η ιστορία του Ελληνισμού !! - Να τι θα πει Ελλάδα... -ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ...

Σάββατο, 26 Μαΐου 2018

Εκδήλωση με ομιλίες και εικόνες γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα.


Σήμερα το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Σχολείο Συγγρού)

Διοργάνωση: - Ν.Π.Κ.Π.Α. Π.&Π. Δήμου Ερμιονίδας, Ένωση Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης.

Η εκδήλωση είχε κυρίως ως σκοπό την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της ελληνογαλλικής φιλίας στο πέρασμα  πολλών αιώνων. Κυρίως, μετά την επανάσταση.  

Αν και το θέμα δεν προσφέρεται για την μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας, αρκετοί συμπολίτες μας την  τίμησαν με την παρουσία τους. 


Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Ν.Π. του Δήμου Κέλλη Μήτσου.

Αμέσως μετά προσκλήθηκε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δ. Σφυρής για τον καθιερωμένο χαιρετισμό, ο οποίος συμπυκνώθηκε στο μήνυμα - «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία»  - γιατί όπως αναφέρθηκε στη συνέχεια, αυτοί οι δύο λαοί συνδέονται με κοινές αξίες, μακροχρόνια φιλία & συνεργασία. Στη συνέχεια χαιρετισμό εκφώνησε η κα Tzanetoulakoy Catherina Επίτιμος Πρόξενος στην Αργολίδα,  η οποία μας είπε μεταξύ άλλων.... 

.... "Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας και θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε για την Γαλλική παρουσία στην Αργολίδα. Η γαλλική κοινότητα σήμερα είναι πολυάριθμη, δραστήρια, δημιουργική και απόλυτα ενταγμένη στο κοινωνικό σύνολό. Για την Γαλλικά παρουσία στην Αργολίδα θα μας μιλήσουν εξαίρετοι ομιλητές και θα μας αναδείξουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε "Ελλάς - Γαλλία - συμμαχία " γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με κοινές αξίες, μακρόχρονη φιλία και συνεργασία. Θα πρότεινα μάλιστα ο Δήμος της Ερμιονίδας να αδελφοποιηθεί με Δήμο της Γαλλίας με τον οποίο να έχει κοινά χαρακτηριστικά, ώστε να ενδυναμωθούν οι ανταλλαγές και η συνεργασία. 
Η Αδελφοποίηση απαιτεί μακρόχρονη δέσμευση και ενεργή τοπική αρχή, αλλά κυρίως, ενεργούς πολίτες. Εδώ λοιπόν έχουμε και ενεργή τοπική αρχή και ενεργούς πολίτες" ...Μικρό χαιρετισμό προσκλήθηκε να εκφωνήσει η κα Κατερίνα Παπανδριανού συγγραφέας – Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας. (Ε.Σ.Λ.Α.)
Οι ομιλητές που ανέπτυξαν το κυρίως θέμα «Εικόνες Γαλλικής Παρουσίας στην Ελλάδα» με τη σειρά ήσαν οι εξής:  

Ελένη Στογιάνου Δ/ντρια Γυμνασίου Κρανιδίου με θέμα : «Προλεγόμενα γαλλικής παρουσίας στην Αργολίδα και στην Ερμιόνη.


Γιάννης Σπετσιώτης (ε.τ.) Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, Πρόεδρος Ερμιονικού Συνδέσμου με θέμα: «Αποτυπώματα ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας με όνομα Ερμιόνη».Γιώργος Κόνδης κοινωνιολόγος - Αντιπρόεδρος της ΕΣΛΑ  με θέμα: «Η Γαλλική επιστημονική αποστολή στο Μοριά. Ρόλος και σημασία για την Αργολίδα»
Αν. Βουτυρά Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας – Περιφέρειας Πελοποννήσου με θέμα: «Η Σπουδαιότητα του θεσμού της Γαλλοφωνίας και οι κοινές πολιτισμικές αξίες της με την Ελλάδα»Nelly Muller – Προξενική Σύμβουλος για τους Γάλλους στην Ελλάδα με θέμα: «Η γαλλική κοινότητα στην Ερμιόνη σήμερα. Το παράδειγμα του γαλλικού σχολείου….

Φώτο - ρεπορτάζ 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: