Η ιστορία του Ελληνισμού !! - Να τι θα πει Ελλάδα... -ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ...

Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Η Βιβή Σκούρτη θυμάται εκείνα τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας και της δράσης της "Μικτής Χορωδίας & Παιδικής Μαντολινάτας Ερμιόνης" ...


Με αφορμή "Τα γενέθλια μηνύματα του χρόνου τα γυρίσματα"

‘‘ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ‘‘

Αυτή ήταν η επονομασία του σχήματος, που αποτελείτο από 80 μελές φωνητικό σύνολο, από άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, μόρφωσης και επαγγέλματος, αλλά κυρίως από παιδιά, παιδιά  ηλικίας 8-7 έως 16 ετών, που πραγματοποίησε την πρώτη του Συναυλία στις 8 Αυγούστου του 1988. 


Καθοδηγητής και μαέστρος της ο προικισμένος, καταξιωμένος στους κύκλους του και πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου  του, ο αξέχαστος για κάποιους από εμάς Γιάννης Θεοδωρόπουλος. 
Βήματα γοργά και μεγάλα έγιναν (μας ανέλαβε το Φθινόπωρο του 1987 και η πρώτη μας εκδήλωση έγινε στο Καποδιστριακό τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους).
Η χορωδία με τη μαντολινάτα της έλαβε μέρος σε χορωδιακές συναντήσεις  και φεστιβάλ όπως π.χ. της Νίκαιας, του Υμηττού κ.α., έφτασε και μέχρι τη Γαλλία. Τραγούδησε σε εκκλησιές, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα προωθώντας τον φωνητικό και χορευτικό πολιτισμό μας σε ντόπιους και ξένους, αποφέροντας ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο μας.


Τώρα λεπτομέρειες για το γεγονός. Στο ξεκίνημα της συναυλίας και μετά το πρώτο ή δεύτερο τραγούδι, αν θυμάμαι καλά, προέκυψε από τη ΔΕΗ μπλακ-αουτ και βυθίστηκε η πόλη στο σκοτάδι. Ο μαέστρος σήκωσε τα σκουρόχρωμα μανίκια του σακακιού του, ώστε να φαίνονται τα λευκά μανίκια από το πουκάμισό του και με νοήματα μας έδωσε οδηγίες. Κολλήσαμε ο ένας επάνω στον άλλον, προσηλώσαμε τα μάτια και την προσοχή μας στα χέρια του και η συναυλία συνεχίστηκε με μυσταγωγία κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Λάθος δεν προέκυψε κανένα και  ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν μεγάλος.
Το φως επανήλθε, η συναυλία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, μόνον που δεν φώτισε τα μυαλά κάποιων συμπολιτών μας που στην πορεία απερίσκεπτα απέλυσαν τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο. Είναι τα  πρόσωπα και άτομα που μόνο κακό μπορούν να προξενούν με τους τακτικισμούς τους και τα βέβηλα σχέδιά τους και όποτε τους δίνεται η ευκαιρία το κάνουν. Η ιστορία τα έχει καταγράψει.
Ωστόσο πολλοί από εμάς πληγώθηκαν. Τολμήσαμε να συνεχίσουμε με άλλο σχήμα (Καλλιτεχνικός Όμιλος Ερμιόνης)και προχωρήσαμε δημιουργώντας και χορευτικό με πλούσιες και αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές που αγνοείται η τύχη κι η ύπαρξη τους.
Όπως όμως όλα τελειώνουν καλά ή άσχημα, και το δικό μας όμορφο σχήμα ολοκλήρωσε την αποστολή του. Εμείς είχαμε τη χαρά και τη χάρη να ζήσουμε όμορφες στιγμές ανάτασης κι αυτές κρατάμε. 

Βιβή Σκούρτη


Δεν υπάρχουν σχόλια: