Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Η κοπή της Αγιοβασιλιάτικης πίτας για το Νέο Έτος 2016 από την «Χριστιανική Αδελφότητα Κυριών Ερμιόνης Αγ. Ιωάννης ο Ελεήμων»

Σήμερα το βράδυ κοινωνικό γεγονός αντάξιο της αδιάλειπτου 81χρονης αθόρυβης φιλανθρωπικής δράσης  στην περιοχή, με σεβασμό στους οικονομικούς χορηγούς, δωρητές και ευεργέτες και κυρίως, στους δυστυχείς  και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας…

Το αδιαχώρητο   δημιουργήθηκε  στην αίθουσα του αντιπροσωπευτικού
κέντρου «ΓΑΝΩΣΗΣ» στην βόρεια παραλία της Ερμιόνης


Τον Δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης Γιάννης Δημαράκης,  ενώ την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο π.σ. Τάσος Τζανής και την Κοινότητα Ερμιόνης  ο πρόεδρος Χρήστος Δαγκλής και ο κοινοτικός σύμβουλος Δαμιανός Κουτούβαλης. 
Επίσης, παραβρέθηκαν  οι επικεφαλής δ.σ. της  αντιπολίτευσης του Δήμου  Γιάννης Γεωργόπουλος   και Τάσος Λάμπρου καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μπαλαμπάνης 
Ακόμα, εκπρόσωποι  φορέων: Από το ΙΛΜΕ  η πρόεδρος Τίνα Δημαράκη, ενώ τον Ερμιονικό Σύνδεσμο  εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Φασιλής.


Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Αδελφότητας Μαντίκα Καισαρέα 
και   στη συνέχεια οι ιερείς μας π. Ιωάννης Σαρρής και π. Δ. Αμπελάς ευλόγησαν και έκοψαν την πίτα. Με βαθιά χριστιανικά μηνύματα η ομιλία του παπαΓιάνη Σαρρή με ένα απλό, λιτό και κατανοητό λόγο.

Από την ομιλία του
Ο  παπαΓιάννης Σαρρής  στην μικρή ομιλία του εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στα εξής: Ο μακαριστός  ιερέας π. Προκόπιος Μίλησης από το Κρανίδι όταν ίδρυσε την Αδελφότητα (πριν 81 χρόνια) δεν εννοούσε μόνο τις κυρίες της Ερμιόνης, αλλά όλης της Ερμιονίδας. 
Η Αδελφότητα είναι τα στοιχεία μέσα από την καρδιά μας, που μετατρέπονται σε ένα καλό λόγο, σε μια αγκαλιά, σε μια φιλανθρωπική ψυχή. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ενωθούμε όλοι στην Ερμιονίδα, να γίνουμε μια ψυχή, μια καρδιά, μια αγκαλιά. 
Οι συνάνθρωποί μας οι έχοντες ανάγκη, πρωτίστως δεν χρειάζονται την ελάχιστη υλική στήριξή μας, αλλά κυρίως τον καλό λόγο και την αγκαλιά μας. Ο λαός το λέει αυτό: «ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί μου περισσεύει» 
Ακόμα, η Εκκλησία μας την αμαρτία δεν την θέλει και την καταδιώκει. Αλλά τον αμαρτωλό τον αγκαλιάζει. Έτσι και εμείς όλους τους αγκαλιάζουμε, αλλά ωστόσο η αμαρτία δεν μπορεί να γίνει θεσμός…
Αναφερόμενος στον οικονομικό απολογισμό της Αδελφότητας είπε, πως δεν χρειάζεται να γίνει φέτος όπως τις άλλες χρονιές, γιατί όσα χρήματα μαζέψαμε τα ξοδέψαμε στο φιλανθρωπικό έργο και αυτά τα λίγα που έμειναν όπως και πέρυσι θα τα ξοδέψουμε. Αυτό όμως που πρέπει όλοι μας να κάνουμε, είναι ο εσωτερικός απολογισμός μέσα μας. 
Τέλος, κλείνοντας είπε ακόμα, πως την Αδελφότητα δεν την ενώνουν διάφορα νομοσχέδια, παρά μόνο οι καρδιές μας, για να καταλήξει ευχόμενος αυτό που αναφέρεται στις γραφές και στις ευχές της Εκκλησίας «Τόν υπόλοιπον χρόνον της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι…»


Τις ευχές τους και με καλά λόγια για  το θεάρεστο  έργο της Αδελφότητας αναφέρθηκαν με τη σειρά που προσφωνήθηκαν και αναφέραμε πιο πάνω  οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού, καθώς και οι εκπρόσωποι των φορέων.
Σαφώς πολιτικές… ήταν οι δηλώσεις του π.σ. Τάσου Τζανή όταν προσκλήθηκε να πει τις ευχές του και να κόψει ένα κομμάτι πίτα. Ο κ. Τζανής πάντα προετοιμασμένος, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του εκτός των άλλων στο ανιδιοτελές έργο της Αδελφότητας τονίζοντας ότι έτσι πρέπει να ενεργούμε και να την βοηθάμε στο έργο της. Στη συνέχεια απλόχερα έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα λέγοντας, πως το ένα κομμάτι θα το αποδώσω στον π. Ιωάννη Σαρρή με τη διπλή του ιδιότητα. Αυτής του εκπροσώπου της Εκκλησίας, η οποία τον τελευταίο καιρό δέχεται μεγάλες επιθέσεις – «βλέπε Σύμφωνο…» (σ.σ.  προφανώς εννοούσε το Σύμφωνο Συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή) και αυτής της άλλης ιδιότητας του ιερέως ως στυλοβάτης της Αδελφότητας στο μεγάλο έργο της. Το δεύτερο κομμάτι  το πρόσφερε στο ένα από τα μέλη του Δ.Σ.  της Αδελφότητας  κ. Κατερίνα Κοτταρά, που όπως είπε, έχει αφιερώσει τη ζωή της εκεί και μάλιστα σ'ένα πόστο δύσκολο που είναι το οικονομικό.
Έτσι, ο κ. Τζανής στο πρώτο σκέλος του αφιερώματος της πίτας, μας έδωσε την ευκαιρία, να γνωρίσουμε την κατάλληλη… στιγμή, το στίγμα και τη θέση του (πιθανώς και της περιφερειακής αρχής αφού την εκπροσωπεί σε όλες τις εκδηλώσεις στην Ερμιονίδα) για το "Σύμφωνο Συμβίωσης" αυτής της μερίδας των συνανθρώπων μας, που λειτουργούν και συμπεριφέρονται κατ’ εντολήν της ΦΥΣΗΣ … Κι' αν θέλετε ακόμα, η Εκκλησία μας όχι μόνο δεν βάλλεται, αλλά  είναι  ασφαλές καταφύγιο  αυτών των συνανθρώπων μας  - και καλά κάνει...
Αίσθηση δημιούργησαν στους παραβρεθέντες οι ευχές και τα ιδιόρρυθμα... μηνύματα  του "οικοδεσπότη" καταστηματάρχη και δ.σ. Ιωσήφ Γανώση,  ο οποίος εκτός των άλλων με σκωπτική διάθεση  για να γελάσουμε - όπως είπε- αλλά με νόημα... αναφέρθηκε και στο εξής: «δυστυχώς όπως βλέπετε,  κάθε χρόνο, η αίθουσα για τις εκδηλώσεις της Αδελφότητας αποδεικνύεται πολύ μικρή. Γι' αυτό το λόγο, ας ευχηθούμε σε μερικούς  να την γκρεμίσουν, μήπως την φτιάξουμε ξανά, πιο μεγάλη»...  Ίσως και γι’ αυτό το λόγο αποχώρισαν κάποιοι αιρετοί, μόλις ανακοινώθηκε  η πώληση λαχνών για την πλούσια λαχειοφόρο της Αδελφότητας, πάντα, για ιερό! και φιλανθρωπικό σκοπό των εσόδων της...  Κίνηση, που σχολιάστηκε δυσμενώς από τους παρατηρητικούς... 

Ήταν μια εκδήλωση που ξεχωρίζει από όλες τις άλλες που πραγματοποιούν για τον  ίδιο σκοπό  οι συλλογικοί φορείς του  Δήμου μας, πρώτον, γιατί το έργο της "Αδελφότητας Κυριών «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» Ερμιόνης" είναι βαθιά κοινωνικό και μεγάλο αλλά και μακρόπνοο, αφού φέτος κλείνει τα 81 χρόνια αδιάλειπτης φιλανθρωπικής  δράσης και προσφοράς από τη δημιουργία της! 
Επί πλέον, γιατί αυτή την εκδήλωση τα τελευταία τρία χρόνια τη λαμπρύνει  με τη φιλοξενία του στο πολυτελές σαλόνι  του κοσμικού κέντρου «ΓΑΝΩΣΗΣ» στην Ερμιόνη, ο  ιδιοκτήτης του Ιωσήφ  Αναστ. Γανώσης.
Φώτο - ρεπορτάζ 
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: