Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Το δημοτικό κοιμητήριο Ερμιόνης έχει τη δική του ιστορία και εμείς, ανέκαθεν, στο στόχαστρο των κρατούντων......

Το θέμα το ανέσυραν οι αναγνώστες από το αρχείο του blog και το διαβάζουν σήμερα, άγνωστο γιατί...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δημοτικό Κοιμητήριο Ερμιόνης – «Ξέφραγο αμπέλι»!!

Αναφορές για την ιστορία και μόνο…
Πέρασαν 18 χρόνια (σ.σ. 22 σήμερα) όταν επί προεδρίας της τότε Κοινότητας Ερμιόνης Γιώργου Καρακατσάνη καταρτίστηκε ο πρώτος Κανονισμός Δημοτικού Κοιμητηρίου για την πόλη μας και ψηφίστηκε από το Κ.Σ.
Ωστόσο, η κοινοτική αρχή δεν μπόρεσε να οργανώσει και να  λειτουργήσει το κοιμητήριο σύμφωνα με τον κανονισμό, πάρα μόνο στο εισπρακτικό μέρος, για τα δημοτικά τέλη νεκροταφείου. Παρ’ όλα αυτά, μόλις στάλισαν  τα τέλη στους δημότες που χρησιμοποιούσαν τάφους των συγγενών τους, αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν στη δόση της πρώτης χρονιάς (5.000 δρχ) πλην δύο δημοτών. Ο ένας, ήταν ο γράφων. Και επειδή και τότε ήμουν αντιπολιτευτικός, μου ξαναστείλανε την επόμενη χρονιά και τη χρέωση της δόσης που είχα πληρώσει, παρ’ όλο που τους έδειχνα την απόδειξη του ταμείου. Τελικά στείλανε τη χρέωση στο δημόσιο ταμείο για 5.000 δρχ. που είχα πληρώσει και έπαιρναν και 2% τόκο το μήνα, επειδή και το ταμείο δεν μπορούσε να διαγράψει το χρέος γιατί έπρεπε να πάρει απόφαση το Κ.Σ. και το θέμα δεν έμπαινε στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεών του  παρ’ ότι είχα υποβάλλει αίτηση.
Όλοι οι άλλοι δημότες που δεν πλήρωσαν, δεν υπέστησαν καμία ηθική ή οικονομική βλάβη, διότι εν τω μεταξύ αποσύρθηκε αυτό το τέλος επειδή  ήταν παράνομο να εισέπραττε η Κοινότητα  εφόσον ο κανονισμός του κοιμητηρίου δεν λειτουργούσε εξ ολοκλήρου. Ένα χρόνο μετά, έγινε η κοινότητα δήμος και τότε........
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ύστερα από πολλές αιτήσεις μου   δύο χρόνια μετά με απόφαση του Δ.Σ. διαγράφηκε. Εν τω μεταξύ πολλοί λίγοι δημότες πλήρωσαν τα τέλη νεκροταφείου και ο δήμαρχος Λεμπέσης μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του άλλο που δεν ήθελε για να αρχίσει τις ψηφοθηρικές του ραδιουργίες… για να μην πω τερατουργίες… συνεχίζει και αυτός να μην εισπράττει δημοτικά τέλη Κοιμητηρίου με τη δικαιολογία, εφόσον δεν μπορούσε να οργανώσει τη λειτουργία του νεκροταφείου σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν έπρεπε να εισπράττει και ο δήμος τέλη – χρήματα. Τόσο απλά!!

Έτσι περίπου 10 χρόνια δημαρχίας του (αν θυμάμαι καλά) λειτουργεί το νεκροταφείο ως ξέφραγο αμπέλι… Μας πήραν χαμπάρι και Αθηναίοι ψιλοσυγγενείς και φίλοι με Ερμιονίτες και φέρνανε τους νεκρούς τους εδώ, αφού δεν πλήρωναν τίποτα στο δήμο. Και αυτές είναι υποχρεώσεις που πληρώνονται έμμεσα ή άμεσα, με τον ένα ή άλλο τρόπο.... Τα ρεπορτάζ μου στον Τύπο τότε έδιναν και έπαιρναν, αλλά «ποιος τον υπολογίζει αυτόν... εμείς είμαστε εξουσία…» έλεγαν!!
Έτσι η δημοτική αρχή  τελικά ύστερα  από δέκα χρόνια, βάζει σε λειτουργία τον εισπρακτικό μηχανισμό χωρίς να κάνει κανένα νοικοκυριό και οργάνωση για να λειτουργήσει το Δημοτικό Κοιμητήριο, σύμφωνα με όλα τα άρθρα του κανονισμού. Και φτάσαμε στο 2010, όπου φτιάχνει μερικά οστεοφυλάκια και το χωνευτήρι των οστών,(Φώτο) σε περίπτωση που κάποιοι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τέλη για τα οστεοφυλάκια.
Με την νέα δημοτική αρχή του ενιαίου δήμου Ερμιονίδας δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο καινούργιος κανονισμός που κατάρτισαν και ψηφίστηκε από το Δ.Σ. είναι μάλλον για τυπικούς λόγους.
Σε άλλη αναφορά θα σχολιάσουμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, τι οργάνωση και νοικοκυριό πρέπει να γίνει στο χώρο και άλλα πολλά.
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: