Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού και της εικόνας της βάπτισης του Χριστού στην Ερμιόνη - σύμφωνα με το παλιό έθιμο "Γιάλα- Γιάλα! ...Στην επιτυχία της θρησκευτικοκοινωνικής εκδήλωσης  συνέβαλε και

 ο καιρός που μας έκανε τη χάρη θα λέγαμε, 
να καθυστέρηση η αναμενόμενη κακοκαιρία...

Με τη συνήθη επισημότητα  γιορτάστηκαν και φέτος  τα Θεοφάνια στην Ερμιόνη και με αυτό το ξεχωριστό έθιμο του «Γιάλα – Γιάλα»,  που δίνει ένα άλλο χρώμα και λαμπρότητα στον εορτασμό. 


Και φέτος αρκετός κόσμος  ξένοι και ντόπιοι αψηφώντας  τα προγνωστικά της κακοκαιρίας παραβρέθηκε στην τελετή της κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού και της εικόνας της βαπτίσεως του Χριστού.
 - Εδώ στην Ερμιόνη  η ρίψη στη θάλασσα και της εικόνας της βάπτισης, αποτελεί μια ακόμα ξεχωριστή πτυχή  του εθίμου εκτός των άλλων!...

Συνήθως, την ιδιαίτερη εκδήλωση τιμούν με την παρουσία τους οι βουλευτές Αργολίδας. Φέτος, ίσως είχαν  υποχρέωση να παραστούν σε άλλες παραλιακές περιοχές του νομού. Ωστόσο, εκτός από τη δημοτική και κοινοτική αρχή  και τον π.σ. Τ. Τζανή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δ. Σφυρή, μας τίμησε με την παρουσία του ο Αστυνομικός Δ/ντης  της Δ/νσης Αστυνομίας Αργολίδας κ. Παναγιώτης Παπούζας . 

Οι Ιερείς μας π. Ι. Αμπελάς και π. Δ. Αμπελάς μετά την ακολουθία των αγιασμών των υδάτων με το 3ο Εν Ιορδάνη… - το απολυτίκιο  της ημέρας- κατά το συνήθη τρόπο, ρίχνουν  το Σταυρό και την εικόνα  στη θάλασσα.

Πάραυτα 11 νέοι που ήσαν  σε πλήρη ετοιμότητα, βούτηξαν στα παγωμένα νερά!
(Οι Φωτο που σας δίνουμε είναι χαρακτηριστικές...)
Το Σταυρό ανέσυρε (έπιασε λέμε εδώ στην Ερμιόνη γιατί επιπλέει) ο Γιάννης Αθανασάκος 
και την εικόνα ο Νίκος Παπαμιχαήλ. 
Τα άλλα παιδιά της παρέας ήσαν: 
Νίκος Αγγελής,  Βασίλης Δεστές, Κοσμάς Δημαράκης, 
Χρήστος Βόντας, Κυρίβολ Τσβετάν (Τσετσο) 
Ανδρέας  Τζανής, Αντώνης Τζανής,  
Κώστας Τσέλος, Νίκος Φοίβας.


Και του χρόνου να είμαστε καλά για να συνέχισαν οι νέοι τις παραδόσεις μας,
 και  «να ποτίζουν τις ρίζες του αιώνιου δέντρου της φυλής μας»!!
Φώτο ρεπορτάζ  
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: