Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αλησμόνητες εκδηλώσεις της Απoκριάς και ρεπορτάζ κάποτε... στην Ερμιονίδα - έτσι ενδεικτικά!!

...Όταν οι συλλογικές δράσεις είναι υγιείς...  
η αγάπη για τον τόπο σου αποκτά άλλες διαστάσεις!!... 
Ρεπορτάζ  μας στο διηνεκές!!! 
...από την αναβίωση του εθίμου "Λύριζα" στo Κρανίδι, για πρώτη φορά 
από τον ενιαίο Δήμο Ερμιονίδας και τη δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου...

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Κέφι και ξεφάντωμα σήμερα το μεσημέρι 

στο Κρανίδι εν όψει της αποκριάς.


Γεφύρωσαν… τους παλιούς χρόνους με το έθιμο της «Λύριζας» τέτοιες μέρες στην κάτω πλατεία, με το θολό... σήμερα και έδωσαν μια εικόνα και ένα αίσθημα αισιοδοξίας τόσο αναγκαίο σε όλους μας, για τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε ως λαός και ως τοπική κοινωνία...


Διοργάνωση Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου - Δήμος Ερμιονίδας.

Οι πολίτες που βλέπουν τη ζωή με το καλό μάτι… και όχι με μιζέρια και σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, ήσαν και αυτή τη φορά όλοι εκεί και κατέκλυσαν την ιστορική πλατεία!! Γινήκαν μια αγκαλιά αφήσανε τα μίση και τις κακίες να τα πάρουν οι κακοί άνεμοι... και αδελφωμένοι διασκέδασαν σαν μικρά παιδιά και χόρεψαν ακόμα και, -πως το τρίβουν το πιπέρι...  (Φώτο -1 και 9)
Και φυσικά με τη ματιά του ήρωα του 21 Παπαρσένη στραμμένη επάνω μας όπου στο χώρο αυτό είναι στημένη η προτομή του, που φαινότανε σαν να μας έλεγε,  -  εμείς πολεμήσαμε και σκοτωθήκαμε  για να ζείτε και να διασκεδάζετε εσείς ελεύθερα!!!
Το καλύτερο ενσταντανέ της εκδήλωσης, αλλά και όλου  του γλεντιού που  έκλεψε και σ' αυτή την μασκαράτα με το μπρίο του την παράσταση, ο αντιπρόεδρος  της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης  ο ανεπανάληπτος (Τζόνης) ντυμένος αρχοντορεμπέτισσα (;) αλλά απ' ότι φαίνεται (από το βρακάκι της) σε δύσκολη περίοδο...
Αυτά και αλλά πολλά στη συνέχεια....
Προς το παρόν απολαύστε τις εικόνες.
ΣΤΑΜ.  ΔΑΜ.


Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014


Σήμερα αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Κρανίδι.

Από  το μεσημέρι και μετά ξεκίνησε η εκδήλωση που είχε διοργανώσει η Δημοτική Κοινότητα  Κρανιδίου με τους φορείς, στο πλαίσιο, να θυμίσει στους παλιούς και να μάθουν οι νέοι, τα παλιά γλέντια που γινόντουσαν τέτοιες μέρες στο Κρανίδι.

Στην πάνω πλατεία ήταν στημένη η εξέδρα για τους τραγουδιστές και τους μουσικούς που πήραν μέρος στην εκδήλωση, ενώ η μασκαράτα ξεκίνησε για ένα σεργιάνι, από το Λαογραφικό Εργαστήρι  προς το Δημαρχείο και τις κάτω παλιές γειτονιές της πόλης και πίσω στην επάνω πλατεία, όπου άρχισε το εορταστικό πρόγραμμα.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Κοινότητας Δήμητρα Μονά και αμέσως μετά δροσερά κορίτσια ιδιωτικού γυμναστηρίου με όλο το σφρίγος και τη φρεσκάδα της νιότης τους, χόρεψαν σε μουσική λάτιν ανάλογους χορούς με ιδιαίτερη χάρη και ομορφιά.

Σ' αυτή τη φώτο χορεύουν και κάποια  μεστωμένα αγόρια, όπως, ο Θεοφάνης Κ.


Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιελάβανε ένα μικρό σκέτς με γάμο αλλά Κρανίδι(;;) και στη συνέχεια η ίδια ομάδα τραγούδησε τραγούδια αποκριάτικα από το παλιό κρανιδιώτικο έθιμο «Λύριζα» Μετά από αυτό το επιτυχημένο θεατρικό σκετς,  παιδιά του χορευτικού κέντρου Κρανιδίου  υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους κ. Κοντοκάλη χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς .Κατόπιν σύμφωνα με το πρόγραμμα τα μέλη της ορχήστρας και οι τραγουδιστές όλοι τους καλλιτέχνες της Ερμιονίδας, τραγούδησαν παλιά τραγούδια των ημερών δημιουργώντας μια διαφορετική, ωστόσο νοσταλγική ατμόσφαιρα, κυρίως για εμάς τους μεγάλους. ...

Αρκετός κόσμος είχε μαζευτεί στην πλατεία που ωστόσο μέχρι την ώρα που αποχωρίσαμε 2.30 μ.μ. παρακολουθούσε αλλά δε συμμετείχε. Σημεία των καιρών άλλωστε….

ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: