Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

Αυτόν τον Δήμο Ερμιόνης... παρέλαβε ο πρώτος Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Ερμιονίδας Δημήτριος Καμιζής! ....

Ο πρώτος Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Ερμιονίδας Δ. Καμιζής 

Περί απολογισμών του πρώην Δήμου  Ερμιόνης από τον τότε δήμαρχο που όπως δηλώνει,  παραμένει και στις μέρες μας δήμαρχος - ως τέως!!!  - συνέχεια....


«Το κύκνειο άσμα μιας τραγωδίας... ενός πρώην δήμου»....

Τουλάχιστον τότε οι δημότες ενημερώνονταν για κάποια θέματα. Τώρα τι;;
-  «Όλα στον αυτόματο πιλότο»...


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – από το αρχείο του blog ….

Κυριακή, 31 Μαΐου 2009


Απολογισμός έτους 2008 Δήμου Ερμιόνης

.Ψηφίσθηκε "μετ’ εμποδίων..." από το Δ.Σ.
Την Παρασκευή 29 Μαΐου, έχουμε ήδη αναφερθεί σε προ ρεπορτάζ, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Ερμιόνης, συζητήθηκε προς ψήφιση ο απολογισμός για το έτος 2008 που γίνεται πριν την λογοδοσία των πεπραγμένων του Δήμου από τον δήμαρχο προς τους δημότες.
Παρότι όμως η διαδικασία αυτή αποτελεί την κορυφαία δημοκρατική πράξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά το Δήμο μας, μάλλον έχει ξεφτίσει. Ίσως σ΄ αυτό να έχει συντελέσει και η αδιαφορία των δημοτών, συνεπικουρούμενη και από τις συμπεριφορές των αιρετών μας.
Θυμόμαστε για παράδειγμα ότι επί προεδρίας στην Κοινότητα του Αποστόλου Σπετσιώτη και του Γεωργίου Καρακατσάνη η διαδικασία αυτή πραγματοποιείτο με όλους τους τύπους. Γινόταν πρόλογος για την γενική κατάσταση στην Κοινότητα, κατόπιν αναλυτική ανάγνωση του απολογιστικού πίνακα εσόδων και εξόδων της Κοινότητας και μετά ερωτήσεις και τοποθετήσεις των κοινοτικών συμβούλων και κατόπιν των δημοτών.
Τώρα ο δήμαρχος Αν. Λεμπέσης έχει θεσμοθετήσει δικό του καθεστώς!.. Διαβάζει δυό αριθμούς συνολικών εσόδων και εξόδων και μετά περιμένει από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να κάνουν τις ερωτήσεις και της παρατηρήσεις τους. Σε ό,τι αφορά τους συμβούλους της συμπολίτευσης η γνώμη τους συμπίπτει πάντοτε με αυτήν του Δημάρχου!..
Οι δε δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουν όλη την άνεση να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους αφού έχουν λάβει μερικές μέρες πριν τον απολογιστικό πίνακα.
Αυτό όμως, πως μπορεί να γίνει με τους δημότες αφού ποτέ δεν έχουν αυτόν τον οικονομικό πίνακα, και αφού ουδέποτε τους διαβάσθηκε το περιεχόμενο και ποτέ δε τους δόθηκε από τη δημοτική αρχή όπως γινόταν τα παλιά χρόνια από τους κοινοτάρχες μας; Έτσι έχουμε κάθε χρόνο (και με κάποιες διακοπές) όλα αυτά τα χρόνια δημαρχίας του κ. Λεμπέση ένα απολογισμό ή μια λογοδοσία παρωδία....

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το νοσηρό κλίμα θα λέγαμε, πραγματοποιήθηκε και ο φετινός απολογισμός για το έτος 2008 στο δημοτικό συμβούλιο. Κάτι ανάλογο και ίσως χειρότερο θα γίνει στην λογοδοσία που θα κάνει ο δήμαρχος στους δημότες, στις 14 Ιουνίου, μιας και αυτοί θα έχουν πλήρη άγνοια των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής και ο δήμαρχος άλλωστε γιατί να τους ενημερώσει!...
Διαβάστε μερικά αποσπάσματα από την συνεδρίαση. Σας αναφέρουμε και τις γενικόλογες απαντήσεις του δημάρχου. 
Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ιω. Γανώσης και Ανδρ. Κρητικός παρατήρησαν εκτός των άλλων και τα εξής:
Έσοδα:
1) Ό,τι κατ’ αρχήν ο προϋπολογισμός υλοποιήθηκε κατά το 59%. Είχαν προϋπολογισθεί έσοδα 5.805.145,52 € και εισπράχθηκαν μόνο 3.440.893 €. Μπορεί να φανταστεί κανείς ποια θα είναι η απόκλιση για το έτος 2009 αφού η δημοτική αρχή έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό έτσι πλασματικά, περίπου 2.000.000 εκ. €. Με αυτή την τοποθέτησή μας και μόνο μπορούμε να σταματήσουμε τον αντιπολιτευτικό μας έλεγχο είπαν.

Ωστόσο προχώρησαν και σε πολλές άλλες παρατηρήσεις αναφέρουμε μερικές:
2)Για βοσκότοπους στο «Αλατοβούνι», είχατε προϋπολογίσει πως θα εισπράττατε 2.160 € και εισπράξατε 180 € και υπόλοιπο αναφέρεται 0,000
3)Για τους βοσκότοπους στο «Μουζάκι προϋπολογισθέντα 2.050 € εισπραχθέντα 0,00 ....
4)Μίσθωση αγροικίας και αύλειο χώρου 516 € Βεβαιώσατε 1032 €. Δεν έχετε εισπράξει τίποτα.
5)Μισθώματα από εκμίσθωση Μύλου «Κρόθι» 12 μήνες χ 590.00 €. προϋπολογίσατε 7.080 €. Βεβαιώσατε... 16.260 € εισπρακτέο υπόλοιπο 9.180.00 €.
6)Για τα τέλη ύδρευσης των οικιών υπάρχει εισπρακτέο υπόλοιπο - χρέος των δημοτών- 23.170 € και για τα καταστήματα 6.390 €
7)Στο τέλος αποχέτευσης υπάρχει εισπρακτέο υπόλοιπο 5.382 €.
8)Τέλη χρήσης πεζοδρομίων, κοινόχρηστων χώρων κτλ. εισπρακτέο υπόλοιπο 6.956,40 €
9)Από το οικονομικό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» απορροφήσαμε μόνο το 37,8 % νούμερο πολύ μικρότερο από αυτό που κινούνται οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας.
10)Τέλη παρεπιδημούντων (ξενοδοχεία κλπ) - παρελθόντα έτη -προϋπολογισθέντα 86.000 € βεβαιωθέντα 77.400€ εισπραχθέντα 1.600 €., και αυτά, κατόπιν διακανονισμού...!!!
11)Παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις όπως αυτή τελών χρήσης αιγιαλού, που από όσα προϋπολογίσθηκαν και βεβαιώθηκαν, δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ!!!
12)Τέλη και δικαιώματα ύδρευσης από παρελθόντα έτη - προϋπολογισθέντα 195.000 € βεβαιωθέντα 174.059,94€ εισπραχθέντα 69.222,54 € εισπρακτέο υπόλοιπο 104.837,40 € !!!
.Η αντιπολίτευση σχολίασε το γεγονός λέγοντας ότι από τον απολογιστικό πίνακα βγαίνει το συμπέρασμα πως ο κάθε προϋπολογισμός του Δήμου είναι ψεύτικος και πλασματικός όταν εμφανίζονται τέτοιες μεγάλες αποκλίσεις στον απολογισμό. Ακόμη ότι η Δημοτική αρχή αδυνατεί όχι μόνον να εισπράξει τα στερεότυπα έσοδα αλλά τελικά δεν έχει και την ικανότητα να δημιουργήσει νέα έσοδα.

Άλλα αντ' άλλων...!
Απαντώντας ο δήμαρχος Αν. Λεμπέσης στις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης είπε αρχικά πως "εγώ δεν θα απαντήσω σε ποσά... Αλλά στις περιουσίες του Δήμου που αναφερθήκατε, από το Δημόσιο τις πήραμε εμείς στην ιδιοκτησία μας". (κατά τ' άλλα έκανε απολογισμό...) Σε όλα τα υπόλοιπα ήταν γενικόλογος και δεν έδωσε απαντήσεις.
Σε ό,τι  αφορά την αδυναμία του να εισπράξει τα χρήματα του Δήμου που είναι και παλιά χρέη που μεταφέρονται, έ! αυτό το απέδωσε στην οικονομική κρίση!!!
Έξοδα: Σε ό,τι αφορά τα έξοδα του Δήμου η αντιπολίτευση παρατήρησε πως στις υποχρεώσεις που ο Δήμος έχει προς διαφόρους οργανισμούς κτλ πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο 136.632,43 €. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το ποσό είναι τεράστιο σύμφωνα με τους οικονομικούς μας ισολογισμούς. Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση χρωστάμε!!! Και μιλάμε για τα τοκοχρεολύσια δε μιλάμε για το κεφάλαιο. Ακόμα και για τους τόκους του 2008 χρωστάμε 7.963,54 €.
.
Η αντιπολίτευση ακόμα παρατήρησε, ότι σύμφωνα με τον απολογιστικό πίνακα εξόδων υπάρχει και αδυναμία της δημοτικής αρχής να ξοδέψει χρήματα για έργα από πιστώσεις και οι οποίες εμφανίζονται στη στήλη των αδιάθετων πιστώσεων με πολύ μεγάλα ποσά... Για μελέτες, έρευνες, πειραματικές εργασίες: Προϋπολογισθέντα 15.000€. Δεν έγινε τίποτε, αδιάθετες πιστώσεις 15.000€
.
Στο σημείο αυτό να σας πούμε πως ολόκληρη η αντιπολίτευση κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. Ο κ. Ιω. Γανώσης απευθυνόμενος προς τον κ. Δήμαρχο σχολίασε στο τέλος λέγοντας, ότι το μόνο που έχετε εκτελέσει 100% για το έτος 2008 είναι οι πληρωμές αιρετών και δημοτικών αρχόντων! Μόνο εκεί, έχετε υπόλοιπο μηδέν (0)...
Ο Απολογισμός του 2008 ψηφίσθηκε από το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία. Τον ψήφισε η συμπολίτευση και τον καταψήφισε η αντιπολίτευση.

Τελικά η δημοτική μας αρχή δεν έχει την ικανότητα ή μήπως δεν θέλει… να εισπράξει τα έσοδα του Δήμου;
Και το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι, που δεν μπορεί να διαθέσει για έργα και συντηρήσεις ακόμα και τις υπάρχουσες πιστώσεις! Μήπως κύριε Δήμαρχε και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι αισθάνεστε κουρασμένοι; Τι άλλο να πούμε! Προσπαθούμε με την απλή λογική να εξηγήσουμε αυτά που συμβαίνουν στο Δήμο μας!

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: