Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το τουρνουά στο φλιμπεράκι που διοργάνωσε το Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης - στην «Εστία Πολιτισμού - Μιχ. Παπαβασιλείου».

Χθες στον αύλιο χώρο του Μ.Π.Ε. πραγματοποιήθηκε  τουρνουά στο φλιμπεράκι (παλιό παιχνίδι) σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε προηγηθεί. Όπως μας πληροφορούν το εν λόγω παιχνίδι που χρησιμοποιήθηκε  χθες είναι χειροποίητο και φτιαγμένο με τα χέρια του Υποναυάρχου Ευάγγελου  Ψαρούδα  - πατεράς της  κας Άννας Ψαρούδας – Μπενάκη πρώην Προέδρου της Βουλής και Ακαδημαϊκού. 

Της το δώρισε ο πατέρας της το 1950 και η κα Πρόεδρος το χάρισε στο Μουσείο Παιχνιδιών όταν ιδρύθηκε από τον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» πριν από 5  χρόνια  και που εγκαταστάθηκε στο σπίτι του αείμνηστου δασκάλου μας Μιχαήλ Παπαβασιλείου (δωρεά  στην κοινωνία της Ερμιόνης)    

Έτσι, αρκετά μικρά παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών Σταύρου Κούστα, Βιβής Σκούρτη και Κωστή Σκούρτη που συντόνισαν και παρουσίασαν αυτό το άγνωστο παιχνίδι στα σημερινά παιδιά, για να γίνει στη συνέχεια  και ένας μικρός διαγωνισμός. 


Νικητές ήσαν η Φωτεινή (Φώτο) εγγονή της κας Μαρίας Σταμέλλου 
και ο Μίλτος Μερτύρης γιος του Ιωσήφ Εμπνεύστρια αυτού το τουρνουά ήταν η κα Μαρία  Τράκη  υπεύθυνη του Μουσείου. 


Τα παιδιά ενθουσιασμένα ζήτησαν από τους διοργανωτές  αυτό το τουρνουά
 να το κάνουν και του χρόνου και συνέχεια. 

Γράφοντας αυτές τις σειρές αναπολούμε τα παλιά παιδικά παιχνίδια και τη σημαντική ωφέλεια  που δίνουν στον παιδικό ψυχισμό. Παιχνίδια αγνά, ανόθευτα, χωρίς προπαγανδιστικούς σκοπούς! - όπως τα σημερινά… Έτσι γαλουχούνται οι νέες γενιές και μεγάλη η προσφορά όσων συμπολιτών κατέχουν στα σπίτια τους τέτοια παιχνίδια όταν τα προσφέρουν στη συλλογή του Μ.Π.Ε. με σκοπό να αξιοποιηθούν καταλλήλως, όπως στην περίπτωσή μας. 
Γιατί έτσι μεταλαμπαδεύεται και συνδέεται ο πολιτισμός μας,  στην αέναη διαιώνιση του ανθρώπινων γενεών και  στην ιστορική  εξέλιξη της ανθρωπότητας...
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: