Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του δ.σ. της πλειοψηφίας του Δήμου Ερμιονίδας Ιωάννη (Γιαννούλη) Δημαράκη ...


Πέρα από το ότι τον βλέπουμε τώρα΄… σε ουζερί, καφετέριες και καφενέδες της Ερμιόνης παρέα με αιρετούς και άλλους συμπολίτες μας που είναι «και με την Κική και με την Κοκό» - (άραγε το ξέρει αυτό ο κ δήμαρχος;…) να συζητάνε τα οφ δε ρέκορντ της παραίτησης του και με άλλα λόγια…  από αυτά που αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την παραίτηση του... 
Φυσικά, στο μεγαλύτερο μέρος της αναλώθηκε στη λειτουργία της ΔΕΥΑΕΡ και αυτούς που τη διοικούν,  (ο μεγάλος του καημός...) 
Έτσι, εκ των υστερών πληροφορηθήκαμε, πως του είχε γίνει πρόταση από τον δήμαρχο Δημήτρη Σφυρή να τον ορίσει πρόεδρο της Δημοτικής επιχείρησης και επί πλέον, του έδινε ένα στικάκι που περιείχε σε 1300 σελίδες όλη την ιστορία της ΔΕΥΑΕΡ!  για να ενημερωθεί.  Αυτός όμως δε δέχθηκε  την πρόταση του κ. δημάρχου για τη θέση του προέδρου, και του απάντησε  - «σιγά που θα κάτσω εγώ  να διαβάσω 1300 σελίδες»... 
Ωστόσο, ανενημέρωτος και επιδερμικά... όμως, ξέρει να ασκεί έλεγχο, να κάνει κριτική και σχόλια! 

Εάν είναι αλήθεια αυτά που μάθαμε από επίσημα χείλη κ. Ιωάννη (Γιανούλη) Δημαράκη
σε παραπέμπω στη λαϊκή ρήση που λέει, –
«πρέπει να βρέξεις κώλο για να φας μπαρμπούνι»!


Πάντως, επιμένουμε πως η φωτογραφία που συνόδευες την ανακοίνωσή σου Γιαννούλη είναι πολύ γκλαμουρίστικη. Γι’ αυτό ψυλλιασμένοι κάποιοι συμπολίτες μας με ρωτάνε «ρε μήπως πάει για δήμαρχος;;» 
κι' αυτό είναι δικαίωμά σου...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

Διαβάστε τα αναφερόμενα του κ. Δημαράκη στην ανακοίνωσή του για τη ΔΕΥΑΕΡ και τα συμπεράσματα δικά σας...
>>>>>>>>>>>>>>>[…] Με την παραίτηση μου από τη θέση του Αντιδημάρχου τον Μάιο του 2016 και τους αναφερόμενους σ’ αυτήν λόγους θέλησα να δώσω την ευκαιρία στον Δήμαρχο να προβληματιστεί και να θεραπεύσει τα σημαντικά αναφυόμενα προβλήματα δυσλειτουργίας, που είχαν ανακύψει σχετικά με την οργάνωση του Δήμου, τον συντονισμό και τον έλεγχο των δράσεων αιρετών και εργαζομένων, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Δήμου γενικότερα αλλά και ειδικότερα τα σοβαρά προβλήματα που είχε δημιουργήσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ερμιονίδας (Δ.Ε.Υ.Α.Ερ.).


Δυστυχώς δεν υπήρξε όλο αυτό το διάστημα καμία προσπάθεια συλλογικής και ουσιαστικής προσέγγισης των παραπάνω προβλημάτων, που θα είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη επίλυσή τους. Γι’ αυτό επέλεξα το δεύτερο μισό της δημοτικής θητείας μας να μην αναλάβω καμία θέση ευθύνης μολονότι μου έγιναν προτάσεις.

Για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου είχα προτείνει στον Δήμαρχο να συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι) με την παρουσία των Προέδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου και των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών του, για να δίνονται κατευθύνσεις, να ασκείται έλεγχος και να γίνεται αξιολόγηση των δράσεων με σκοπό τον συντονισμό των εμπλεκομένων προσώπων για την επίλυση των αναφυομένων προβλημάτων και τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας μας έγινε μόνο δύο φορές. Και στις δύο αυτές συνεδριάσεις η Δ.Ε.Υ.Α.Ερ. δεν συμμετείχε διά του Προέδρου της ή διά εκπροσώπου της.

Η Παράταξη αναλωνόταν σε μια τυπικού χαρακτήρα προσυνεδριακή συνάντηση των αιρετών της Παράταξης λίγο πριν από τις τακτικές προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τις οποίες ο Δήμαρχος ενημέρωνε τους αιρετούς της Παράταξης για τα προς συζήτηση θέματα της επικείμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πέραν των ανωτέρω, που ακροθιγώς αναφέρω, είχα επισημάνει στον Δήμαρχο κατά καιρούς ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Ερ. αποτελεί αγκάθι για τον Δήμο λόγω των προβλημάτων, που έχει δημιουργήσει στους δημότες με τους άστοχους χειρισμούς της. Γι αυτό το λόγο έκρινα ότι έπρεπε να ασκηθεί έλεγχος 1) ως προς την αναγκαιότητα των δαπανών της, 2) ως προς τη διαφάνεια των δράσεων της και 3) ως προς την ασκούμενη απ’ αυτήν τιμολογιακή πολιτική. Όμως ο Δήμαρχος  δεν αποδέχθηκε τις παραπάνω επισημάνσεις μου λέγοντας μου ότι η ενασχόληση μου με την Δ.Ε.Υ.Α.Ερ. είναι εκτός των αρμοδιοτήτων μου και ότι ο ίδιος προσωπικά ασκεί έλεγχο στη Δημοτική Επιχείρηση. Επομένως η Δ.Ε.Υ.Α.Ερ. για μένα ήταν χώρος άβατος.

Ένα παράδειγμα μόνο αναφέρω, ηχηρό όμως, το οποίο δείχνει την αναγκαιότητα ελέγχου της Δ.Ε.Υ.Α.Ερ. Συγκρίνοντας τους ισολογισμούς των ετών 2014 και 2015, που δημοσιοποίησε πέρσι η Επιχείρηση παρατηρούμε ότι οι ζημιές για το έτος 2014 ανήλθαν στο ποσό των 399.894,57 € ενώ οι ζημιές για το έτος 2015 ανήλθαν στο ποσό των 664.697,89 €. Δηλαδή οι ζημιές της Επιχείρησης για το έτος 2015 επί Δημαρχίας του κ. Σφυρή αυξήθηκαν κατά 264.803,32 €, ποσοστό αύξησης 66 %. Η αύξηση των ζημιών οφείλεται στις υπέρογκες δαπάνες που έγιναν κατά το έτος 2015.

Ο ισολογισμός για το έτος 2016 δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη μολονότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2017. Μπορεί κανείς να αναλογισθεί τι θα συμβεί εάν το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται κατ’ έτος με τον ίδιο ρυθμό;

Τα χρέη της Δ.Ε.Υ.Α.Ερ. τα πληρώνουν οι δημότες γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί ως προς το ύψος των δαπανών. Επομένως η άσκηση διαρκούς ελέγχου και διαφάνειας των δράσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Ερ. καθίσταται επιβεβλημένη και αφορά 1) την ιεράρχηση και αναγκαιότητα του πλήθους των εργασιών της και 2) το ύψος του κόστους των εργασιών της εν τη γενέσει και όχι εκ των υστέρων….Δεν υπάρχουν σχόλια: