Η ιστορία του Ελληνισμού !! - Να τι θα πει Ελλάδα... -ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ...

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Το δικό μας αφιέρωμα για το προϊστορικό Σπήλαιο Φράγχθι στην Κοιλάδα...

Όλο το ιστορικό με τις ενέργειες και άλλες δραστηριότητες  για την ανάδειξη  του προϊστορικού μνημείου κατά την τελευταία θητεία του πρώτου Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή.

Για να ενημερωθούν συμπληρωματικά, όσοι παρακολούθησαν (κι' όχι μόνο) την εκδήλωση, με την προβολή του σχετικού   ντοκιμαντέρ στην Κοιλάδα.
Έχουμε και άλλες αναφορές,  που αν μας το ζητήσετε θα τις αναρτήσουμε...

Σημείωση: Τα θέματα που σας δίνουμε τα έχουμε αναρτημένα και στο δικό μας blog. Ωστόσο αυτά τα αντιγράψαμε από το blog της «Προοδευτικής Πατριωτικής Συμπαράταξης Ερμιονίδας» (Π.Π.ΣΥ.ΕΡ.) του πρώην Δημάρχου Δ. Καμιζή

ΥΓ. Η γραμμένη ιστορία δεν πεθαίνει και δεν θάβεται, γιατί έχει
 τους δικούς της θεματοφύλακες και καιροφυλακτούν…  
Για την παρουσίαση 
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συνεχίζονται οι εργασίες αξιοποίησης και ανάδειξης του σπηλαίου Φράγχθι


Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες αξιοποίησης και ανάδειξης του σπηλαίου Φράγχθι, ώστε να καταστεί επισκέψιμο. Οι εργασίες που γίνονται με αυτεπιστασία, από την εφορία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και το σπήλαιο θα καταστεί επισκέψιμο. Το εκτελούμενο έργο μετά την ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας. Είναι το επιστέγασμα των ενδιαφέροντός μας και των ενεργειών μας, που είχαμε ξεκινήσει από την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων μας στον πρώην Δήμο Κρανιδίου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΦΡΑΓΧΘΙ


Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες ανάδειξης του σπηλαίου Φράγχθι με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και καταπληκτική εργασία που έγινε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας.
Την υλοποίηση αυτής της εργασίας πέρα από το Δήμο Ερμιονίδας συνέδραμαν και άλλοι διεθνείς επιστημονικοί φορείς και τοπικοί παράγοντες. Στα εγκαίνια του έργου αυτού που θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει λεπτομερής αναφορά.
Εκ προοιμίου οφείλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Προϊσταμένη της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας κα Παναγοπούλου Ελένη, τους αρχαιολόγους, τους μηχανικούς αλλά και το εργατικό προσωπικό που εργάστηκε για να υπάρξει αυτό το άρτιο κατά τη γνώμη μου αποτέλεσμα.
Ένα μεγάλο όραμα του πρώην Δήμου Κρανιδίου και μια επίμονη προσπάθεια από το 1999, υλοποιήθηκε προς όφελος ολόκληρης της Ερμιονίδας και του λαού της. Το σπήλαιο Φράγχθι είναι ένα παγκόσμιο μνημείο της ανθρώπινης ιστορίας και σαν τέτοιο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και στα επόμενα χρόνια θα συνεισφέρει σημαντικά στην πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου, αφού θα αποτελέσει ένα ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι θα κληθούν να συμμετάσχουν Διεθνείς και Ελληνικοί Επιστημονικοί Φορείς της Αρχαιολογίας, του Πολιτισμού και της Ανθρωπολογίας καθώς επίσης και το Υπουργείο Πολιτισμού και οι φορείς του.    

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ!!


ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΆΣΕΤΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ 
>>>>>>>>>>>>


Το όραμα και ο στόχος που είχαμε τοποθετήσει ως Δήμος Κρανιδίου,πριν από δέκα και πλέον χρόνια,για την ανάδειξη και αξιοποίηση του προϊστορικού σπηλαίου Φράνγχθι φαίνεται ότι ολοκληρώνεται και γίνεται πραγματικότητα.Παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του παλαιού Δημοτικού σχολείου Κοιλάδας που είχαν διακοπεί τα τελευταία χρόνια. Οπως είναι γνωστό το κτήριο αυτό  προορίζεται για Μουσείο -Εκθετήριο των σπουδαίων αρχαιολογικών προϊστορικών ευρημάτων που φιλοξενούνται σήμερα στο Μουσείο Ναυπλίου.Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Επίσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών Πανεπιστημίου Harvard στο Δήμο Ερμιονίδας


Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012, εικοσιπέντε (25)μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Harvard επισκέφθηκαν το Δήμο Ερμιονίδας. Οι φοιτητές, συνοδευόμενοι από πανεπιστημιακούς καθηγητές καθώς και από την υπεύθυνη του παραρτήματος στην Ελλάδα του Πανεπιστημίου Harvard κ Μαρίνα Χειλίτση, ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους με επίσκεψη στο σπήλαιο Φράγχθι. Στον αρχαιολογικό χώρο του σπηλαίου ξεναγήθηκαν από την καθηγήτρια του Γυμνασίου Κρανιδίου κ. Μπασιμακοπούλου Κατερίνα.
Μετά την παράθεση γεύματος στην Κοιλάδα οι φιλοξενούμενοι φοιτητές επισκέφθηκαν το Πορτοχέλι. Ακολούθησε επίσκεψή τους στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου μας στο Κρανίδι και ξενάγησή τους στους χώρους του από τις εθελόντριες του Λαογραφικού. Οι φοιτητές και οι συνοδοί τους εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα του Λαϊκού Πολιτισμού καθώς και από την φιλοξενία των εθελοντριών του Λαογραφικού Μουσείου.
Το πρόγραμμα των φοιτητών έκλεισε με μια απογευματινή επίσκεψη στην Ερμιόνη.
Αναχωρώντας για το Ναύπλιο οι φοιτητές του Harvard και οι συνοδοί τους εξέφρασαν στον εκπρόσωπο του Δήμου Νίκο Παππά το θαυμασμό τους για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές της Ερμιονίδας καθώς και τις θερμές τους ευχαριστίες για την φιλοξενία τους.
Η περασμένη Πέμπτη ήταν μια μέρα ξεχωριστή για την προβολή του Δήμου μας, της ιστορίας του και της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια Γεωργίου Στ. Λιβανού για την παραχώρηση σκάφους για την μεταφορά των φοιτητών στο Σπήλαιο Φράγχθι, στην κ Μπασιμακοπούλου Κατερίνα για την ξενάγησή της καθώς και στις εθελόντριες του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Ερμιονίδας.          

Νίκος Παππάς
Αντιπρόεδρος Νομικού Προσώπου
Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας
Δήμου Ερμιονίδας

Τα ΕΡΓΑ απάντηση στον ''κιτρινισμό'' της εποχής και των ΜΜΕ


Η ανάδειξη του Σπηλαίου Φράγχθι στην Κοιλάδα, στο οποίο σήμερα επιτελούνται σοβαρές εργασίες που είναι κοντά σε φάση ολοκλήρωσης, ήταν έμπνευση και έργο του Δημάρχου μας Δημήτρη Καμιζή και της παράταξής του από το 2001.
Τα έργα έχουν όνομα, πειστήρια και μένουν...
Τα λόγια τα παίρνει ο άνεμος...
Και δυστυχώς χρειάζεται δυνατός άνεμος για να πάρει τα λόγια και τον ''οχετό'' που εκτοξεύονται καιρό τώρα από τους γνωστούς κύκλους κατά του Δημάρχου μας Δημήτρη Καμιζή.


Να όμως τα έργα!!!Για αυτά έχουν να πουν τίποτα;Σταύρος Κούστας
Αντιδήμαρχος

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012


Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΡΑΓΧΘΙ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009
Μετά τις τελευταίες αναφορές στο σπήλαιο Φράγχθι θεώρησα σκόπιμο να αναφερθώ πιο ολοκληρωμένα και όσο μου επιτρέπεται περιληπτικά στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του παγκοσμίου αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος μνημείου που βρίσκεται στο Δήμο μας και κυρίως κατά την περίοδο 1999-2006 που ήμουν Δήμαρχος.
Από την πρώτη στιγμή που η παράταξή μας ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, τηρώντας τις τότε προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δείξαμε ιδιαίτερο και έμπρακτο ενδιαφέρον στην ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής μας, μεταξύ των οποίων ίσως και το σπουδαιότερο, είναι το σπήλαιο Φράγχθι. Για την Αρχαία πόλη των Αλιέων έχουμε αναφερθεί σε άλλη θέση στο ιστολόγιό μας.

Για πολλές δεκαετίες βέβαια και τα αρχαιολογικά μνημεία του τόπου μας ακολούθησαν και αυτά την κοινή μοίρα όλων των πραγμάτων στην Ερμιονίδα, την αδιαφορία δηλαδή και της τοπικής και της Νομαρχιακής και της κρατικής διοίκησης. Οι αρχαιότητες στην Αργολίδα έφταναν μέχρι εκεί που έφταναν και οι διαγραμμίσεις στους δρόμους - μέχρι το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Είχε αγνοηθεί και αποσιωποιηθεί εντελώς, ακόμη και από τις καθ'ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ο αρχαιολογικός πλούτος της επαρχίας μας.

Συγκεκριμένα λοιπόν για το σπήλαιο Φράγχθι το πρώτο πράγμα που θεωρήσαμε σκόπιμο και αυτονόητο να πράξουμε, ήταν να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην ενημέρωση των δημοτών μας για αυτήν την τόσο μακρινή χρονικά προγονική κληρονομιά, την οποία οι περισσότεροι αγνοούσαμε ή και για την οποία, ακόμα σαν απόηχος της ανασκαφικής δραστηριότητας που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των Η.Π.Α., κυκλοφορούσαν ανάμεσα στους κατοίκους κυρίως της Κοιλάδας διάφοροι μύθοι - όπως παραδείγματος χάρη ότι εκεί στο σπήλαιο κατοικούσαν δήθεν κάποτε οι Κύκλωπες. Θεωρήσαμε λοιπόν σκόπιμο να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να ενημερωθούν όλοι οι δημότες μας για την πραγματική αλήθεια, που ήρθε στο φως μετά από τις επιστημονικές έρευνες, έστω και 25 χρόνια αργότερα από τότε που έγιναν. Η πρώτη ενέργειά μας ήταν να αποκτήσουμε επίσημη επαφή σα Δήμος με τους υπεύθυνους της ανασκαφής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των Η.Π.Α. και για αυτό το λόγο αποστείλαμε σχετική επιστολή για την οποία λάβαμε απάντηση στις 21 Σεπτεμβρίου 1999 από την καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου κ Karen D. Vitelli, η οποία άλλωστε συμμετείχε και η ίδια στις ανασκαφές. Την ίδια προσπάθεια κάναμε και προς τις Ελληνικές Αρχαιολογικές Υπηρεσίες που είχαν σχετικές αρμοδιότητες και κάποια γνώση για το θέμα. Αμέσως μετά την επαφή αυτή καλέσαμε επίσημα την καθηγήτρια κ. Vitelli να επισκεφτεί την Κοιλάδα και να δώσει διάλεξη προσιτή και κατανοητή σε μη ειδικούς επιστήμονες ασφαλώς, στους απλούς ανθρώπους δηλαδή δημότες του Δήμου μας για να μάθουμε όλοι από πρώτο χέρι ό,τι είναι σχετικό με το σπήλαιο Φράγχθι. 


Πράγματι, η καθηγήτρια κ. Karen Vitelli ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόσκλησή μας και στις 4 Οκτωβρίου 2000 έδωσε μία πολύ σπουδαία διάλεξη στην Ελληνική γλώσσα αλλά και στην Αγγλική με μετάφραση όπου υπήρχε ανάγκη, στην συγκέντρωση που είχαμε οργανώσει στο Δημοτικό Σχολείο της Κοιλάδας, όπου οι συμμετέχοντες απλοί άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις έμειναν κατάπληκτοι από τα όσα άκουσαν και είδαν σε προβολές διαφανειών σε σχέση με το σπήλαιο Φράγχθι. Ήταν η πρώτη φορά που ο λαός της περιοχής μας ενημερώθηκε υπεύθυνα για αυτόν τον αρχαιολογικό θησαυρό που ανήκει στον τόπο μας.


Την επόμενη μέρα ακριβώς πάρα πολλοί μαθητές Δημοτικών Σχολείων και του Γυμνασίου Κρανιδίου κυρίως, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σπήλαιο Φράγχθι μαζί με την κ. Vitelli, η οποία τους ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο.
Το 2001 φιλοξενήσαμε στην Κοιλάδα την κ. Άννα Στρούλια - Αρχαιολόγο από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, συνεργάτιδα της κ. Karen Vitelli, η οποία επί τόπου συγκέντρωσε στοιχεία για την εκπόνηση της διατριβής της που είχε θέμα την σημερινή σχέση των κατοίκων της Κοιλάδας με το σπήλαιο Φράγχθι. Με την κ. Στρούλια που παρέμεινε στην Κοιλάδα για αυτό τον σκοπό ένα μήνα περίπου, επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου και με συνεργάτες μας, όπου μας δόθηκε η άδεια και η ευκαιρία να δούμε με τα μάτια μας ένα μεγάλο όγκο αρχαιολογικών ευρημάτων που φυλάσσονταν και φυλάσσεται ακόμη στις αποθήκες του, χωρίς ποτέ να έχει εκτεθεί στη θέα των επισκεπτών του Μουσείου. Εκεί επιβεβαιώσαμε την πεποίθησή μας ότι είμαστε κληρονόμοι ενός λαμπρού πολιτισμού που μας ανήκει και έχουμε χρέος και καθήκον να τον αναδείξουμε. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη σκέψη και ιδέα για τη δημιουργία ενός Μουσείου - Εκθετηρίου στην Κοιλάδα. που θα στεγάσει ένα μέρος από αυτόν τον θησαυρό.
Η αρχική ιδέα και σκέψη μας αυτή έλαβε σάρκα και οστά με την αποκατάσταση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Κοιλάδας του οποίου αρχικά με δωρεές και στην συνέχεια με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ε.Π.Τ.Α της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο Πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ", ξεκίνησαν οι εργασίες και έφτασαν λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους στο τέλος του 2006 όταν παραδώσαμε τη διοίκηση του Δήμου μετά το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Εφορεία Σπηλαιολογίας με την οποία είχαμε έρθει ήδη σε επαφή, συντάξαμε μελέτη για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου η οποία έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο.
Τον Νοέμβριο του 2003 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και την καθηγήτριά του Dr. Karen Vitelli πραγματοποιήσαμε στην Κοιλάδα σεμινάριο Πειραματικής Κεραμικής με την παρουσία της ίδιας της καθηγήτριας και την συμμετοχή παιδιών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίου. αλλά και άλλων αρχαιολόγων. Αυτό το σεμινάριο Πειραματικής Κεραμικής έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μερικά έργα που προέκυψαν από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο τοποθετήθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κρανιδίου και ελπίζω ότι είναι ακόμη εκεί τοποθετημένα.
Αργότερα με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και της Αρχαιολόγου κ. Στρούλια δημιουργήσαμε ενημερωτική - πληροφοριακή έκθεση σε σταντ, την οποία τοποθετήσαμε με καλαίσθητη κατασκευή στην παραλία της Κοιλάδας ώστε να είναι προσιτή στην άμεση θέα, να ενημερώνει και να προετοιμάζει τους επισκέπτες του σπηλαίου Φράγχθι.
Στις παραπάνω δράσεις μας είχαμε αμέριστη τεχνική βοήθεια και συμπαράσταση από την ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου κ. Μαρία Λιώση - καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και αρχαιόφιλο, την οποία με την ευκαιρία αυτή και δημόσια άλλη μία φορά ευχαριστώ.
Το ενδιαφέρον μας αυτό όπως έμπρακτα αποτυπώθηκε με τις παραπάνω πρωτοβουλίες και ενέργειές μας μεταξύ και πολλών άλλων που η περιληπτική τοποθέτηση του θέματος δεν μας αφήνει περιθώρια περιγραφής τους, αφήσαμε σαν παρακαταθήκη στην σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία δυστυχώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί κατ' ουδένα τρόπο στις ελπίδες μας ότι αυτή η σπουδαία δουλειά που πραγματοποιήσαμε θα είχε συνέχεια και ολοκλήρωση.
- Καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει στο θέμα της χρηματοδότησης και της υλοποίησης της μελέτης αποκατάστασης του σπηλαίου ώστε αυτό να γίνει επισκέψιμο.
- Το κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου που σύμφωνα με το σχέδιό μας επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο -Εκθετήριο των ευρημάτων του σπηλαίου παραμένει σχεδόν όπως το αφήσαμε ανολοκλήρωτο. Ελπίζουμε τουλάχιστον προεκλογικά κάτι να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και με τα υπόλοιπα έργα μας, στην προσπάθεια της σημερινής δημοτικής αρχής να τα οικειοποιηθεί και να τα παρουσιάσει για δικά της. Έστω ας γίνει και έτσι.
- Η μόνιμη ενημερωτική - πληροφοριακή έκθεση που είχαμε τοποθετήσει στην παραλία της Κοιλάδας αφέθηκε στην τύχη της και στη φθορά του χρόνου, χωρίς καμία μέριμνα της Δημοτικής Αρχής να την συντηρεί και να την ανανεώνει.
- Ευτυχώς τουλάχιστον και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία του Γυμνασίου Κρανιδίου κυρίως κάποιοι άνθρωποι επιμένουν και κάτι θυμίζουν. Τους συγχαρήκαμε σε άλλη θέση του ιστολογίου μας.

Date: Tue, Zl Sep 1999 07:09:47 -0500 (EST) From: vitellik <vitellik@indiana.edu> To:mailto:marialiosi@usa.netCc: mailto:vitellik@falstaff.ucs.Indiana.eduSubject: your letter


Dear Mr. Kamizhs,

I was very happy indeed to get your letter, as I have been trying to establish contact with your predecessor in Kiladha for some years. My congratulations on your new position and sincere wishes for a very successful and productive term. Please also accept my apologies for the slow response: your letter arrived right at the beginning of a new university year, which is always extremely busy, and at the same time my husband went into the hospital for emergency surgery, so life has been a bit difficult. He is doing well, but faces more surgery in the next weeks.

I am a bit concerned that you have found only four volumes of our Franchthi publications: I sent all nine (9) volumes (for which I had to raise nearly $500, since we no longer receive free copies ourselves!).Thus I hope you have found the other volumes by now.

More than that, I have been working with several of my colleagues to come up with ideas for preserving and developing the Cave site in ways that might make it more attractive and safe for tourism. We also have some ideas that we would like to discuss with you and other people in the general community--ideas that we think could be interesting and economically and culturally advantageous to your area. Our first concern is for the safety of visitors and for preserving the archaeological information in the site. To this end we submitted a proposal for filling in the deep and dangerous trenches inside the cave to the Archaeological Service. We still await their decision. Nothing is likely to happen before next summer. AT any rate, I plan to come to Greece, and to Kranidi, next summer and hope that I can meet with you, and eventually others, to talk about our ideas and hear any that you might have.

The Franchthi Cave is an extremely important site that has produced an enormous amount of very significant information about our early ancestors. We are anxious to share that information with you, with the wonderful people of the larger Kiladha-Kranidi-Portoheli community with whom we worked so happily for many years--and with all the others who might wish to visit and learn more about the area, both ancient and modern.Because it is such an early prehistoric site (ca. 25, 000-3000 BC!), it did not yield up statues and gold and other elegant objects of the sort that draw crowds to museums. But the stories it allowed us to learn from all the small bits and pieces are far more valuable and fascinating. We hope to find interesting ways for your citizens to learn them, take pride in them, and share them with visitors. I look forward very much to meeeting with you, and thank you sincerely for making the effort to write to me.

Sincerely,

Karen ("KD) D. Vitelli Director, Franchthi Project

Professor, Anthropology and Archaeology Indiana University Archaeology Annex 701 E. 8th St. Bloomington, IN 47408 USA


Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 2001 Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΦΡΑΓΧΘΙΕπειδή κάποιοι με την ευκαιρία της προηγούμενής μας ανάρτησης με θέμα την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου Φράγχθι αντί να εκδηλώσουν την χαρά τους ή τουλάχιστον να σιωπήσουν, εξετράπησαν σε πικρόχολα σχόλια τα οποία καλύτερα είναι να μην τα χαρακτηρίσω περισσότερο, δημοσιοποιώ σήμερα τα εξώφυλλα των φακέλων των προτάσεών μας με τη σχετική χρονολογία 4ος/2001. Εάν λοιπόν επιμένουν για αντιπολιτευτικούς λόγους ή για κάποιους προσωπικούς άγνωστους προς εμάς, να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, τις πράξεις και τις προθέσεις μας, εμείς έχουμε υποχρέωση να αντιστεκόμαστε στην παραπληροφόρηση και στην κάθε είδους μηδενιστική προπαγάνδα για τις αξίες του τόπου μας, οι οποίες δεν αναδεικνύονται με λόγια αλλά μόνο με έργα.        

Σχόλιο:
Πόση φαντασία άραγε διέθετε αυτός ο νους που προετοίμασε την προεκλογική καμπάνια των δημοτικών εκλογών του 2014 από το 2001;

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HARVARD ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είκοσι (20)μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Harvard και ομάδα πέντε Ελλήνων αρχαιολόγων που συνεργάζονται με τους φοιτητές σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ναύπλιο, επισκέφθηκαν το Δήμο Ερμιονίδας. Την αποστολή υποδέχθηκε στην Κοιλάδα ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής.
Οι φοιτητές, συνοδευόμενοι από πανεπιστημιακούς καθηγητές καθώς και από την υπεύθυνη του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα κα Μαρίνα Χειλίτση, ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους με επίσκεψη στο σπήλαιο Φράγχθι. Στον αρχαιολογικό χώρο ξεναγήθηκαν από τους επικεφαλής των εργασιών ανάδειξης του σπηλαίου αρχαιολόγο κα Ψαθή Ελένη και αρχιτέκτονα μηχανικό κ.Μαρσέλο Σωτήριο. Αυτή ήταν και η πρώτη ξενάγηση στο Φράγχθι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξής του. Με το πέρας της ξενάγησης παραδόθηκε στον Δήμαρχο από την κα Ψαθή Ελένη το κλειδί της εισόδου του σπηλαίου.


Μετά την παράθεση γεύματος στην Κοιλάδα ακολούθησε επίσκεψη των φιλοξενούμενων φοιτητών στο Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου μας στο Κρανίδι και ξενάγησή τους στους χώρους του από τις εθελόντριες του Λαογραφικού. Οι φοιτητές και οι συνοδοί τους εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα του Λαϊκού Πολιτισμού καθώς και από την φιλοξενία των εθελοντριών του Λαογραφικού Μουσείου.


Αναχωρώντας για το Ναύπλιο οι φοιτητές του Harvard και οι συνοδοί τους εξέφρασαν στον εκπρόσωπο του Δήμου Νίκο Παππά το θαυμασμό τους για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές της Ερμιονίδας καθώς και τις θερμές τους ευχαριστίες για την φιλοξενία.


Η χθεσινή μέρα ήταν μια μέρα ξεχωριστή για την προβολή του Δήμου μας και την ανάδειξη της  ιστορικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς.


Θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια Γεωργίου Στ. Λιβανού για την παραχώρηση σκάφους για την μεταφορά των φοιτητών στο Σπήλαιο Φράγχθι, στους επικεφαλής των εργασιών ανάδειξης του σπηλαίου για την ξενάγησή τους, στην καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας κα Λιώση Μαρία καθώς και στις εθελόντριες του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Ερμιονίδας.          
Νίκος Παππάς
Πρόεδρος Νομικού Προσώπου
Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας
Δήμου Ερμιονίδας

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΦΡΑΓΧΘΙ

To σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στη Ν.Δ. Αργολίδα, στη βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας. Κατοικήθηκε κυρίως κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική (40-10.000 π.Χ.), τη Μεσολιθική (9-7.000 π.Χ.) και τη Νεολιθική περίοδο (7-3.000π.Χ.).
Στην Παλαιολιθική και Μεσολιθική το Φράγχθι υπήρξε καταφύγιο μετακινούμενων κυνηγών, τροφοσυλλεκτών και ψαράδων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν για τις καθημερινές τους ανάγκες εργαλεία φτιαγμένα από σκληρές και αιχμηρές πέτρες, όπως ο πυριτόλιθος και ο οψιανός. Η Μεσολιθική είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία του σπηλαίου, καθώς συνδέεται  με κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές. Πραγματοποιούνται οι πρώτοι ενταφιασμοί, τα ταξίδια ανοιχτής θαλάσσης και εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα συστηματικής αλιείας.
Στη Νεολιθική, η κατοίκηση επεκτάθηκε εκτός του σπηλαίου, στον παρακείμενο υπαίθριο χώρο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του οικισμού, το οποίο ονομάζεται Παραλία, είναι σήμερα καταβυθισμένο λόγω της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης. Σπήλαιο και υπαίθριος χώρος αποτέλεσαν το χώρο δραστηριοτήτων μιας κοινότητας γεωργών και κτηνοτρόφων, η οποία διατηρούσε επαφές με πολλές περιοχές του νοτίου Αιγαίου. Οι κάτοικοι του οικισμού χρησιμοποιούσαν πλήθος λίθινων εργαλείων, όπως λεπίδες για δρεπάνια, μαχαιράκια, αιχμές βελών, μυλόπετρες, τσεκουράκια και αξίνες, αλλά και πολλά οστέινα, όπως αγκίστρια, σπάτουλες και σουβλιά. Πολλά είδη της καθημερινής τους εργαλειοθήκης δεν έχουν σωθεί λόγω του φθαρτού τους χαρακτήρα. Για την εξυπηρέτηση των καθημερινών τους αναγκών, οι κάτοικοι είχαν διαμορφώσει το εσωτερικό του σπηλαίου σε επιμέρους χώρους χρήσης, κάποιοι από τους οποίους περιείχαν λιθόστρωτα δάπεδα ή εστίες φωτιάς. Στον υπαίθριο χώρο, τα σπίτια τους ήταν απλές κατασκευές με λίθινη θεμελίωση, δάπεδα από πατημένο πηλό και τοίχους σοβατισμένους για μόνωση και καθαριότητα. Τόσο το σπήλαιο όσο και ο υπαίθριος χώρος χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς και ως τόποι ενταφιασμού. Μία από τις καινοτομίες της περιόδου είναι η κατασκευή αγγείων και ειδωλίων από ψημένο πηλό. Κάποια από τα αγγεία έφεραν περίτεχνη πολύχρωμη διακόσμηση. Όπως οι προκάτοχοί τους, έτσι και οι Νεολιθικοί κάτοικοι του σπηλαίου φρόντιζαν για τον καλλωπισμό τους φτιάχνοντας κοσμήματα από απλά φυσικά υλικά, όπως τα θαλάσσια κοχύλια.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως εποχικό ποιμνιοστάσιο.
Αρχαιολογικές έρευνες στον οικισμό διενεργήθηκαν μεταξύ 1969-1979 από το Πανεπιστήμιο Ιντιάνα (Η.Π.Α.), υπό την αιγίδα της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το πρόγραμμα ανάδειξης υλοποιήθηκε από την Εφορεία  Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας.   


Franchthi cave is located on the northern side of Koiladha Bay in the southwestern Argolid. It was occupied during the Upper Palaeolithic (40-10,000 B.C.), Mesolithic (9-7,000 B.C.) and Neolithic periods (7-3,000 B.C.).
During the Palaeolithic and Mesolithic, the cave was inhabited seasonally by mobile hunter-gatherers and fishermen who used tools made of hard and sharp stones such as flint and obsidian. The Mesolithic is an important period in the history of the site marked by key social and economic changes. These included organised burials, open water seafaring and intensive fishing.
During the Neolithic, occupation was year-round and extended out of the cave and along the present sea shore, the largest part of which is now submerged due to rising sea levels. The settlement was lived in by a community of farmers and herders, and formed part of a larger network of sites in the southern Aegean. New types of stone tools appeared including sickle blades, knives, millstones and axes as well a variety of tools made of organic materials such as fish hooks, spatulas and awls. Other types  of tools have left no traces due to their perishable nature. Inside the cave, every day activities were carried out in designated areas, some of which were stone paved or contained hearths. In the open-air settlement along the coast, houses were simple with stone foundations, clay floors and plastered walls for insulation and hygiene. Both the cave and open-air settlement were also occasionally used for burials. One of the most important innovations of the period was clay firing of pots and figurines, some of which were colorfully decorated. Like their predecessors, the Neolithic inhabitants of Franchthi adorned themselves with ornaments made of seashells and other natural materials.
For most of the 20th century the cave was used as a seasonal animal pen.
Excavations within the cave and along the open-air settlement were carried out between 1967-1979 by Indiana University, under the auspices of the American School of Classical Studies at Athens. The current development work was carried out by the Ephorate of Palaeoanthropology-Speleology of Southern Greece.

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: