Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Η Βιβή Σκούρτη για το νέο βιβλίο του Γιάννη ΣπετσιώτηΑπό σήμερα κρατώ στα χέρια μου το α’ Τεύχος της νέας έρευνας του Γιάννη, με τίτλο: ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ (Τα παρατσούκλια).
Χαίρομαι και συγκινούμαι. Σκέπτομαι την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στην έντυπη και την ψηφιακή μορφή, μιας και ο Γιάννης έχει πολλές φορές δημοσιοποιήσει διαδικτυακά  γραπτές δημιουργίες του.
Ο αγαπητός μας φίλος Γιάννης Σπετσιώτης για ακόμη μία φορά προάγει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά. Το νέο του πόνημα είναι γεμάτο με τοπικό γλωσσικό και λαογραφικό υλικό, αληθινό θησαυρό που δεν πρέπει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.
Ο άνθρωπος γεννιέται με μια γλώσσα, με μια κουλτούρα,  ζει σ’ έναν τόπο. Μπορεί να αλλάξει τόπο, να μιλήσει άλλη γλώσσα, να αλλάξει φυσική όψη ακόμα και …φύλο, αλλά η ατομικότητα του τοπικού «εγώ» τελικά μας είναι πολύτιμη. 

Η γλώσσα,  εργαλείο επαφής, η γλώσσα μας και το κελάρυσμά της, το ύφος και η ψυχολογία των ανθρώπων που τη μιλούν• και μαζί οι ανθρώπινες σχέσεις, οι μυρωδιές, οι ήχοι, η ακοή, οι γεύσεις της πατρίδας. Η γλώσσα , η ιστορία τα ονόματα φέρνουν μαζί τους το φορτίο χρόνων και αιώνων.

Γιάννη σ΄ ευχαριστούμε
Σημείωση: Η διεθνής ημέρα της μητρικής γλώσσας καθιερώθηκε το 1999 από τη Γεν. Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στόχος η διάσωση της γλωσσικής πολυμορφίας, διαλέκτων, ντοπιολαλιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: