Η ιστορία του Ελληνισμού !! - Να τι θα πει Ελλάδα... -ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ...

Κυριακή, 22 Απριλίου 2018

Ρεπορτάζ μας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στην Ερμιονίδα σε ιστορικά εξωκλήσια....

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη  στη σπηλιά στα Δίδυμα 13 χρόνια πριν!...
Δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα 
"ΑΡΓΟΛΙΔΑ"
ημέρα Πέμπτη 5 Μαΐου 2005
Για να διαβάσετε το ρεπορτάζ κάντε της εξής κινήσεις: 
Δεξί κλικ πάνω στο κάθε δημοσίευμα και στην άλλη σελίδα που θα βγει,  κλικ - στο Άνοιγμα  συνδέσμου σε νέο παράθυρο   και στην επόμενη σελίδα,  άλλο κλικ στο συν  + για να ανοίξει σε όλο το εύρος της οθόνης....

Στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη στον κάμπο της Ερμιόνης το 2004 

(πριν 14 χρόνια!)

Με Θεία κατάνυξη ο πανηγυρικός εορτασμός του...


Παρά τον χειμωνιάτικο καιρό - μέσα στην καρδιά της άνοιξης, αρκετός κόσμος προσήλθε στο ιστορικό εξωκλήσι του Αη Γιώργη στον κάμπο της Ερμιόνης, κοντά στο πολυθρύλητο φαράγγι «Καταφύκι» για να τιμήσει τη μνήμη του Αγίου την Πέμπτη 23 Απριλίου.
Η εικόνα στον κάμπο με δύο όψεις. Από την μια η λουλουδιασμένη φύση 
και από την άλλη ο βροχερός και μελαγχολικός καιρός.

Η Θεία Λειτουργία.
Χαρμόσυνα κτύπησε και φέτος η μικρή καμπάνα του εξωκλησιού και αντιλάλησε στο παρακείμενο φαράγγι, στις ραχούλες και σ’ όλο το μυρωδάτο ερμιονίτικο κάμπο, αναδεύοντας παλιές, γλυκές, πικρές ιστορικές θύμησες.
Και ενώ ο παπα – Δημήτρης Αμπελάς και ο ψάλτης Παναγιώτης Χατζής με τους βοηθούς του έψαλλαν την Θεία λειτουργία, οι πιστοί προσερχόντουσαν με τα αυτοκίνητα τους γεμίζοντας με αυτά το αγρόκτημα και τον αγροτικό δρόμο, δημιουργώντας – σύμφωνα με τη δική μας αισθητική - τη μοναδική δυσαρμονία στο γύρω περιβάλλοντα χώρο, αναπολώντας εικόνες μεταφορικών μέσων των παλιών χρόνων...

Το ιστορικό του εξωκλησιού


Το εκκλησάκι σύμφωνα με χρονολογικά στοιχεία που αναγράφονται στα εικονίσματά του και βγήκαν στην επιφάνεια μετά από καθαρισμό που έγινε από ειδικούς εν όψει της ανακαίνισης του, κτίσθηκε το (1889) από έναν παλαιό κάτοικο και μεγαλοκτηματία της περιοχής τον Ελευθέριο Μερτύρη του Σταματίου μέσα στο κτήμα του. Κατά ομολογία γέροντος απογόνου του – με το ίδιο όνομα (!) που απεβίωσε πριν λίγο καιρό, το εκκλησάκι αφιερώθηκε στη μνήμη του Αγίου μετά από υπόδειξη κτηνοτρόφων Αρκάδων που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, από τα μεταεπαναστατικά χρόνια και σήμερα είναι αφομοιωμένοι στη τοπική κοινωνία. Λοιπόν αυτοί οι κτηνοτρόφοι είχαν πει του Ελ. Σ. Μερτύρη πως Άγιος Γιώργης είναι προστάτης των αιγοπροβάτων και αυτός έχοντας προφανώς υψηλή πίστη στις θρησκευτικές μας παραδόσεις, έδωσε στο εκκλησάκι το όνομα του Αγίου.


Όμως τα χρόνια πέρασαν και η ανελέητη υλική και ψυχική φθορά που δημιουργούμε όλοι μας με τις λογικές και τις συμπεριφορές μας, έφεραν και στην περίπτωσή μας τα πλήγματα που υπέστησαν όλες οι παραδόσεις μας..., που δεν άργησαν να κτυπήσουν και το πιο πάνω εκκλησάκι. Έτσι με αυτές τις συνθήκες, ήταν θέμα χρόνου η ερείπωσή του, όπως συνέβη και με άλλα εξωκλήσια στην περιοχή.


 Ωστόσο ένας άξιος απόγονος της οικογένειας Μερτύρη ο κ Γιώργος Κ. Νοταράς ( του γένους Ζωής Σ. Μερτύρη) αποφάσισε να ανακαινίσει το εκκλησάκι που βρίσκεται σε μέρος του κτήματος που έχει κληρονομήσει από τη μητέρα του. Ήθελε με αυτή του την πράξη όπως μας είπε, να τιμήσει όλο το γενεαλογικό του δέντρο από την πλευρά της αείμνηστης μητέρας του και ειδικά του προπάππου του, - που συχνά μας μιλάει με υπερηφάνεια γι’ αυτόν. Ακόμα τιμώντας τις οικογενειακές του παραδόσεις, προχώρησε στην αγορά των υπόλοιπων τεμαχίων του κτήματος, που με το πέρασμα του χρόνου είχαν βρεθεί σε άλλα χέρια.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχηθούμε και εμείς Χρόνια Πολλά.
Επίσης, στους δύσκολους καιρούς που διανύουν οι ανθρώπινες κοινωνίες, να αποκτήσουμε δύναμη – πνεύματος και ψυχής, για να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τις όποιες θρησκευτικές και κοινωνικές μας παραδόσεις, που είναι οι ρίζες μας. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, χρειάζεται και το καλό παράδειγμα των Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Το ρεπορτάζ είναι αφιερωμένο εξαιρετικά στην τοπική μας ιστορική  μνήμη, 
στην θρησκευτική και κοινωνική μας παράδοση  και στη συλλογική μας συνείδηση...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

ΥΓ. Το ρεπορτάζ πιο εκτενές δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά 
στην καθημερινή εφημερίδα "ΑΡΓΟΛΙΔΑ" ημέρα Τρίτη 27 Απριλίου 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια: