Η ιστορία του Ελληνισμού !! - Να τι θα πει Ελλάδα... -ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ...

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Η ομιλία του Γιάννη Γκιόλα στη Βουλή

Γιάννης Γκιολας ο βουλευτής που με την σεμνότητα και τον καθαρό πολιτικό λόγο τιμάει την πολιτική..

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.
  
Θα ήταν σχετικά εύκολο, μιας και εξετάζουμε ένα οικονομικό πρωτίστως νομοσχέδιο, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, να απομονώσω και να τονίσω τα θετικά στοιχεία που εξωραΐζουν την οικονομία της χώρας μας. Και είναι αλήθεια ότι δεν θα δυσκολευτώ να ανεύρω δεδομένα επιλέγοντας όσα ευνοούν την δική μας οπτική και προεικάζουν μια ελπιδοφόρα πορεία της οικονομίας.
Δεν θα το κάνω, έστω κι αν το σύνολο των ομιλητών της Αντιπολίτευσης συναγωνίστηκαν στην προβολή όλων των στραβών και ανάποδων που επισώρευσε κατ’ αυτούς η Κυβέρνησή μας.
Σε ενδεχόμενη ερώτησή σας αν εμείς πιστεύομε ότι όλοι οι δείκτες, οι αριθμοί, αλλά και η πραγματικότητα δηλώνουν ένα νέο success story, δεν θα απαντήσω χωρίς περίσκεψη ότι όλα βαίνουν καλώς. Είναι η ίδια η ζωή, η αμείλικτη πραγματικότητα και οι ανάγκες της κοινωνίας που δοκιμάσθηκε σκληρά, που δεν μου επιτρέπει να τοποθετηθώ αστόχαστα και χωρίς να αποπειραθώ να διερευνήσω το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας ενταγμένης στην ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια ολοκλήρωση.
Επιτρέψτε μου, όμως, να το κάνω με το κλείσιμο της ομιλίας μου κι αφού πρώτα σταθώ σε 2-3 σημεία, από εκείνα που με τόσο πομπώδη και απαξιωτικό τόνο πολλοί από Σας προσάψατε στην Κυβέρνησή μας

Α. Περίσσεψαν από την Αντιπολίτευση οι εύκολες κατηγορίες για ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, για αποικιοκρατική σύμβαση, που δεσμεύει τη χώρα μας για 99 χρόνια, για απώλεια, εν τέλει της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.
Επειδή η δανειακή σύμβαση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) προς την Ελλάδα για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης ανωτάτου ύψους 86 δις ευρώ, μετά τον αναγκαστικό συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015, ψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, συνεπώς κι από εσάς, την 14η Αυγούστου 2015, ας δούμε πως εσείς στο πρώτο Μνημόνιο είχατε εξασφαλίσει την εξόφληση του Δανείου και τι πράξαμε εμείς τώρα με τους προβλεπόμενους στο παρόν νομοσχέδιο όρους εγγυήσεως για την αποπληρωμή του χρέους.
Εσείς αναλάβατε την υποχρέωση να μεταβιβάσετε έναν πλήρη κατάλογο αξιόλογων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου αυτό να τα εκποιεί ώστε με το προϊόν της πώλησής των να καλύπτουν τις οφειλόμενες δόσεις του χρέους.
Εμείς ιδρύσαμε την εδρεύουσα στην Ελλάδα Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, στην διαχείριση της οποίας περιήλθαν ακίνητα της ΕΤΑΔ και άλλα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου, για να αξιοποιηθούν με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα (όπως αξιοποίηση και συμμετοχή – συνεργασία). Είναι εμφανής η διαφορά, αφού η μέθοδος της αξιοποίησης είναι η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα, η οποία με τον τρόπο αυτό συμμετέχει στην αξιοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που της αποφέρουν εις το διηνεκές έσοδα.
Ασφαλώς η σύμβαση εγγύησης ως συναρτώμενη και παρακολούθημα της σύμβασης δανείου, συνάπτεται και ακολουθεί και χρονικά την πορεία του χρέους, όσο υπάρχει και εξοφλείται τμηματικά, αφού αυτή είναι η αιτιολογία ύπαρξής της, δηλ. η εξασφάλιση της πληρωμής του.
Πού βλέπετε λοιπόν την υπέρμετρη δέσμευση και τον τραυματισμό της εθνικής μας αξιοπρέπειας, εσείς που ελαφριά τη καρδία είχατε αρχίσει να απαλλοτριώνετε άνευ όρων την ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου;
Να μην παραλείψω να αναφέρω ότι ρητά προβλέφθηκε ο όρος το 25% του τιμήματος να καταβάλλεται στο Δημόσιο για επενδύσεις και το υπόλοιπο 25% να χρησιμοποιεί η ίδια η Εταιρεία για επενδύσεις.

Β. Περισσεύει, βέβαια, η υποκρισία σας και στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, ένα θέμα που όσο η χώρα βγαίνει από την μέγγενη της αυστηρής Επιτροπείας και τελειώνει με τα Μνημόνια έχει αναχθεί από τα φιλικά σας Μέσα το προσφιλέστερο επαναλαμβανόμενο ανάγνωσμα στα συγκεκριμένα έντυπα, αλλά και ο πρωινός καφές, το μεσημεριανό μενού και το βραδινό γκουρμέ δείπνο που προσφέρουν σε απερίγραπτες δόσεις τα κανάλια της παραπληροφόρησης.
Απέναντι στον ορυμαγδό αυτό της διαστρέβλωσης της αλήθειας οφείλουμε να παραμείνουμε ρεαλιστές και να μιλήσουμε με πραγματικά στοιχεία.
1. Οι συντάξεις είναι αυτές που κόπηκαν από εσάς περί τις 11 φορές. Εσείς είστε εκείνοι που με το PSI που εφαρμόσατε αδειάσατε στην κυριολεξία τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, με ισχυρό και αναπόδραστο κίνδυνο να καταρρεύσει όλο το Ασφαλιστικό Σύστημα και η δυνατότητα καταβολής συντάξεων σε πολύ σύντομο χρόνο.
Να μην ξεχάσουμε, μάλιστα και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που την είχατε αποδεχθεί, η οποία, εάν εφαρμόζετο, θα είχε οδηγήσει σε συντάξεις ψυχία ή αντίδωρα.
Η πρωτοβουλία της ανασυγκρότησης του Ασφαλιστικού Συστήματος που αναλήφθηκε, απέφερε ένα τρόπο εξυγίανσης αυτού, με δίκαιες εισφορές και λογικές και βιώσιμες συντάξεις (βλέπε Εθνική Σύνταξη, Σύνταξη Αγροτών κλπ.). Η περικοπή έγινε για διπλές και πολλαπλές συντάξεις με τον καθορισμό των γνωστών πλαφόν.
Ήδη οι εισφορές, με την προσθήκη νέων ασφαλισμένων έχουν αποτελέσει μία ευχάριστη εξέλιξη, προσφέροντας ένα αξιόλογο πλεόνασμα.
Θα μπορέσει η αποδοτική αυτή εξέλιξη να αποτελέσει ένα ατού για επαναδιαπραγμάτευση ως προς το ύψος των συντάξεων, όπως απαιτούν μετ’ επιτάσεως οι καλοπροαίρετοι δημοσιογράφοι και δημοσιολογούντες; Δεν νομίζω ότι αποτελεί ένδειξη σοφίας η άρνηση να απαντηθεί, στη φάση αυτή της ολοκλήρωσης της εξόδου, η έκφραση της οποιασδήποτε θέσης, πολλώ δε μάλλον δέσμευσης!
Είναι όμως βέβαιο, ότι έχουν προβλεφθεί τα γνωστά θετικά αντίμετρα, αλλά και τα πλεονάσματα που μετά βεβαιότητας θα είναι ικανά να επιφέρουν, αν όχι την πλήρη αναπλήρωση των απωλειών, τουλάχιστον βελτίωση του συνόλου των κοινωνικών παροχών, σε ένα επίσης βελτιούμενο αναπτυξιακό περιβάλλον, που θα εξασφαλίζει καλύτερους όρους διαβίωσης του συνόλου των πολιτών.
Επανέρχομαι στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσα στην αρχή, πως βλέπουμε την πορεία της οικονομίας στη χώρα κι αν είμαστε ικανοποιημένοι με την προσπάθεια που γίνεται για να ανακάμψουμε ως χώρα και όχι μόνο, ανατάσσοντες την οικονομία.
Θα ήθελα να απαντήσω χωρίς μισόλογα, με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ! Αν πω ΟΧΙ θα αδικήσω τις πολλές και μεγάλες προσπάθειες που ως Κυβέρνηση καταβάλουμε, με τα όποια λάθη, τις απειρίες ή και την αναποφασιστικότητα που ενίοτε την χαρακτηρίζει. Τους είδαμε άλλωστε και τους έμπειρους και τους αλάνθαστους.
Αν πω ΝΑΙ, ενώ θα βαθμολογήσω ικανοποιητικά την πορεία μας, θα αδικήσω και θα στενοχωρήσω σημαντική μερίδα συμπατριωτών μας. Τους νέους που ακόμη φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, τη μεσαία τάξη, επιστήμονες και επαγγελματίες που έφτασαν ή και ξεπέρασαν τα όρια της φοροδοτικής τους δυνατότητας, τους άνεργους και τους φτωχούς αγρότες και εργάτες που ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλειά ή και μοχθούν για να εξασφαλίσουν τις στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι βρισκόμαστε κι έχομε ανάγκη να συνυπάρξουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πρέπει να αναθεωρήσει τις επιλογές της σφικτής οικονομικής λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, ώστε να παύσουν οι πλούσιες χώρες του κέντρου να δημιουργούν πλεονάσματα σε βάρος των χωρών του Νότου.
Αυτή την πολιτική είναι σε θέση να την αμφισβητήσουν και να την επιβάλλουν οι λαοί των χωρών του Νότου, αφού απομονώσουν τις λαϊκιστικές ακροδεξιές και δήθεν αντισυστημικές πολιτικές παρατάξεις. Μπορούμε να το κάνομε με τη μέγιστη συστράτευση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου και του σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, κι εμείς στη χώρα μας θα το επιχειρήσομε χέρι-χέρι με τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα και κόντρα στη μέγγενη των μνημονίων, εφαρμόζοντας πλέον όχι την πολιτική της λιτότητας, αλλά την προωθητική ενότητα και εγρήγορση των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνικής προόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: