Η ιστορία του Ελληνισμού !! - Να τι θα πει Ελλάδα... -ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ...

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ιστορικός μητροπολιτικός Ι.Ν. Ταξιαρχών στην Ερμιόνη στη λήθη και την περιφρόνηση των αρμοδίων και υπεύθυνων....

...Αγανακτισμένοι πολίτες – πιστοί, μας ρωτούν να μάθουν, γιατί παραμένουν  εφτασφράγιστο μυστικό τα αρχαιολογικά ευρήματα στο εσωτερικό δάπεδο του δυτικού μέρους (περισσότερο από το 1/3 του μήκους και του πλάτους)  του Ιερού Ναού Ταξιαρχών, το οποίο είναι ερμητικά κλεισμένος από τους αρχαιολόγους!...Έτσι έχει αφαιρεθεί από τους πιστούς αυτός  ο λατρευτικός χώρος και  οι ιερές ακολουθίες  γίνονται στο υπόλοιπο   χώρο της Εκκλησίας. 

Να σκεφτούμε και να πούμε, πως τα αρχαιολογικά  ευρήματα είναι μεγάλης αξίας κατά τους ειδικούς!  Γιατί δεν ανοίγουν το χώρο να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν οι πολίτες, που τελικά σ’ αυτούς, σε εμάς  ανήκουν και στην ιστορία των προγόνων μας;;Έχουν περάσει 6 χρόνια (Αύγουστος του 2012 που όλες οι υπηρεσίες λόγω διακοπών ατονούν…) και τότε ο εφημέριος του Ι.Ν. π. Ιωάννης Αμπελάς  άρχισε να κάνει εργασίες στον αύλιο και προαύλιο χώρο του και η αντίδραση φορέων και πολιτών διαβάστε  τις >>>ΕΔΩ.. και >>> ΕΔΩ... 

Το Φθινόπωρο του ίδιου έτους με την επιστασία της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων αρχίζουν εκτεταμένες εργασίες (ενταγμένες σε πριμοδοτημένο πρόγραμμα) και ο ναός σήμερα εξωτερικά παρουσιάζει αυτή την ωραία εικόνα που σας δίνουμε με τις Φώτο. 
Παράλληλα και η αρχαιολογική σκαπάνη  στον 1/3 του εσωτερικού δαπέδου του Ι.Ν. έφερε στην επιφάνεια  μέρη   του αρχαίου Ναού της Χθονίας Δήμητρας που ως γνωστό ήταν κτισμένος εκεί. Ωστόσο, η έρευνα για άγνωστους λόγους σταμάτησε εκεί, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, ότι θα επεκτεινόταν σε όλο το εσωτερικό δάπεδο του  Ι.Ν. 

Μπορεί κάποιος αρμόδιος και υπεύθυνος να μας πληροφορήσει πότε θα αποπερατωθούν οι αρχαιολογικές και άλλες   εργασίες  στο εσωτερικό του ναού και τι επιτέλους χρειάζεται να γίνει, ώστε και οι πιστοί να νιώθουν έντονα το θρησκευτικό  τους συναίσθημα, όπως αυτό συνέβαινε για πολλά - πολλά  χρόνια;;…
Περιμένουμε απάντηση…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Φώτο
1) Η προτέρα κατάσταση του Ι.Ν. Ταξιαρχών από την ανατολική  είσοδο - έτος ανέγερσης κατά τους ιστορικούς ο 16ος αιώνας. 

Ο ναός είναι  χαρακτηρισμένος  από την αρχαιολογική υπηρεσία, ως διατηρητέο μνημείο της Μεταβυζαντινής εποχής.


2) 3) Η κεντρική είσοδος με τον αύλιο χώρο, όπως διαμορφώθηκε.

Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές παλαιότερα υπήρχαν αχνάρια αρχαίου δρόμου.

4) Η δυτική είσοδος του ναού όπου και οι σωζόμενες στήλες από τον αρχαίο ναό της Χθόνιας  Δήμητρας.
(βλέπε πρώτη Φώτο)


5) Υπολείμματα  αρχαίου κυκλώπειου τοίχους πέριξ του ναού.Σημείωση από την ιστοσελίδα του πρώην Δήμου Ερμιόνης 

Ναός Αγίων Ταξιαρχών Η Μητρόπολη της πόλης, ιστορική εκκλησία βυζαντινού ρυθμού 
του 16ου αιώνα, είναι κτισμένη ακριβώς στη θέση του αρχαίου ναού της Χθόνιας Δήμητρας,  
όπως αποδεικνύουν οι μεγάλοι  λίθοι στα θεμέλια και το προς βορρά αρχαίο τείχος.

Εδώ έγινε η ορκωμοσία των πληρεξούσιων της Γ' Εθνοσυνέλευσης 
των Ελλήνων.

.

Φώτο – ρεπορτάζ 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια: