Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Δημήτρης Καμιζής ιατρός παθολόγος - δέκα συμβουλές για την προστασία μας από τον θανατηφόρο ιο ....

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, παιδί, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες


  
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ
( Μία σύνοψη των ενδεδειγμένων επιστημονικά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από τις Υγειονομικές Αρχές , εμπλουτισμένων και με την μακρόχρονη ιατρική μου γνώση και εμπειρία σε συνδυασμό και με την παραδοσιακή αντιμετώπιση ασθενειών σε εποχές που δεν υπήρχαν αποτελεσματικά φάρμακα)
1.Να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στο κρύο ,την υγρασία και τον ισχυρό άνεμο. Να διατηρούμε το σώμα μας (και το κεφάλι μας) ζεστό καθ όλο το 24ωρο, έως να μην ιδρώνουμε. Να κάνουμε συχνά ,χλιαρά έως θερμά ντούζ χρησιμοποιώντας κοινό σαπούνι.
2.Να πλένουμε τα χέρια σας τακτικά με νερό και σαπούνι τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα και να τα σκουπίζουμε μόνον με χαρτί μιας χρήσης ή θερμό αέρα ,και μόνον στο σπίτι μας μπορούμε να τα σκουπίζουμε και με την πετσέτα μας . Αν δεν υπάρχει ειδικό χαρτί μιας χρήσης να τα αφήνουμε να στεγνώνουν μόνα τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα πλυσίματος των χεριών ,μπορούμε να χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό τους τα εμποτισμένα με αλκοολούχα διαλύματα και αντισηπτικά χαρτομάντιλα του εμπορίου .
3.Ευγενικά να αποφεύγουμε τους κοινωνικούς χαιρετισμούς με χειραψίες ,αγκαλιές και φιλιά με φίλους και συνανθρώπους μας, διατηρώντας και κάποια απόσταση. Εν ανάγκη και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ας αιτιολογούμε και τον λόγο ,της κοινής προστασίας δηλαδή. Μπορούμε να ευχόμαστε για οτιδήποτε ,κάνοντας μια ελαφρά υπόκλιση αλλά και με την «γλώσσα του σώματος»
3.Να αποφεύγουμε τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους ή και σε ανοικτούς ακόμα χώρους με πυκνή παρουσία συγκεντρωμένων, καθώς και τις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα αν είμαστε άνω των 65 ετών. Αποφεύγουμε τις επισκέψεις ιδιαίτερα σε κρατικά και ιδιωτικά Νοσοκομεία αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος καθώς και σε Δημόσιες και Δημοτικές Υπηρεσίες . Προσπαθούμε να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις μας και κάνουμε συναλλαγές ,τηλεφωνικά ή διαδικτυακά. Αν είμαστε άνω των 65 ετών ή έχουμε χρόνια προβλήματα υγείας, αποφεύγουμε να παραστούμε σε δικαστήρια αποστέλλοντας σχετικό πιστοποιητικό του γιατρού μας. Εάν ήμουν τώρα εν ενεργεία γιατρός, θα υπέγραφα τέτοια πιστοποιητικά για ασθενείς μου. Καλά θα ήταν κατά την γνώμη μου πάντοτε, μεταξύ των υπόλοιπων μέτρων τα Δικαστήρια της χώρας να διέκοπταν την λειτουργία τους για ένα τουλάχιστον μήνα .
4.Τόσο στα σπίτια μας όσο και στα γραφεία, εργαστήρια και εν γένει χώρους εργασίας και θεαμάτων ,πρέπει τακτικά και όχι μόνον μια φορά το 24ωρο να ανοίγουμε παράθυρα και πόρτες ταυτόχρονα ,τουλάχιστον για ένα λεπτό προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας με φυσικό τρόπο. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον περιοδικά πρέπει να λειτουργούν συσκευές μηχανικής ανακύκλωσης του αέρα. Σε κάθε ευκαιρία ηλιοφάνειας θα πρέπει να εκθέτουμε τα κλινοσκεπάσματα αλλά και τα προσωπικά μας ενδύματα στον ήλιο αλλά και εμείς οι ίδιοι τις ηλιόλουστες μέρες θα πρέπει να επιδιώκουμε να βρισκόμαστε αυτή την εποχή κάτω από τις ακτίνες του.
5. Να απολυμαίνουμε τακτικά τις λείες και σκληρές επιφάνειες στο σπίτι ,στο γραφείο στο εργαστήριο με αλκοολούχα διαλύματα ή διαλύματα χλωρίνης 1 μέρος χλωρίνης προς 4 νερό ή διάλυμα οξικού οξέος (ξύδι) ή άλλα απολυμαντικά διαλύματα του εμπορίου. Λείες και σκληρές επιφάνειες πρέπει να λογίζονται και τα πληκτρολόγια ,τα πόμολα, τα κουμπιά του ανελκυστήρα ,τα κάθε είδους χειριστήρια . το τιμόνι του αυτοκινήτου, το χειρόφρενο ,ο λεβιές ταχυτήτων ,τα κουμπιά χειρισμού όλων των συσκευών και φυσικά πιάτα ,φλιτζάνια ποτήρια ,κινητά και σταθερά τηλέφωνα ,στυλό και ότι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλα άτομα .Για τα σκεύη μαγειρικής και εστίασης είναι αρκετό να πλένονται καλά με ζεστό νερό και το κατάλληλο απορρυπαντικό κουζίνας του εμπορίου.
6.Αποφυγή σωματικής υπερκόπωσης και ψυχοπνευματικής καταπόνησης (stress)
7.Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού συστήματος με καλή διατροφή με βάση αυτή που ονομάζουμε Μεσογειακή ,που περιλαμβάνει ικανή ποσότητα ωμού κυρίως ελαιολάδου ,ως και 50 γραμμάρια την ημέρα, πλούσιο σε πολυφαινόλες και ολεοκανθάλη ( έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κάνει ένα ελαφρό κάψιμο στο λαιμό) ,ένα ποτήρι κόκκινο κρασί σε κάθε γεύμα , φυσικούς χυμούς κυρίως πορτοκαλιού και ροδιού σε θερμοκρασία δωματίου, ζεστά αφεψήματα κυρίως φασκόμηλου και δίκταμου, ακατέργαστους ξηρούς καρπούς και ψάρια που είναι πλούσια στα λεγόμενα ω3 καθώς και και εγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες Α,Β και C και την γνωστή εχινάκεια σύμφωνα με τις επισυναπτόμενες οδηγίες πάντοτε.Να μην ξεχνάμε βέβαια και το μέλι, με προσοχή όμως στους διαβητικούς. Προσωπικά συνιστώ την λήψη μισής έως μιας κουταλιάς της σούπας ωμού ελαιόλαδου (από αυτό που προανέφερα ), 3 φορές την ημέρα κρατώντας το στο στόμα μας και καταπίνοντάς το λίγο- λίγο αργά και απολαυστικά, τον ίδιο τρόπο λήψης συνιστώ για το κρασί και τα αφεψήματα ,ώστε να βρίσκονται σε επαφή με τον στοματοφάρυγγα μας περισσότερο χρόνο.
7. Αποφεύγουμε ακόμα και με το δικό μας αυτοκίνητο .τις εκδρομές ,τα ταξίδια αναψυχής ή και τα επαγγελματικά ακόμα που μπορούν να αναβληθούν
8.Αν βρισκόμαστε σε ηλικία άνω των 65 ετών και έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας ,διακόπτουμε κάθε δραστηριότητά μας έξω από το σπίτι μας, με την κατανόηση και συμπαράσταση των δικών μας ανθρώπων.
9.Αν παρουσιάσουμε συμπτωματολογία ίωσης, (πονόλαιμο ,συνάχι , βήχα ,ένα από αυτά ή σε συνδυασμό μεταξύ τους , με ή χωρίς πυρετό , δεν σπεύδουμε στο Κ.Υ ή στο Νοσοκομείο αλλά ζητάμε ιατρικές οδηγίες από τον προσωπικό μας γιατρό ή από κρατικό φορέα υγείας και παραμένουμε στο σπίτι μας φορώντας χειρουργική μάσκα για να μην μεταδώσουμε όποιον ενδεχομένως ιό από τον οποίο έχουμε προσβληθεί, στους ανθρώπους με τους οποίους συγκατοικούμε. Παράλληλα με τις ιατρικές οδηγίες που θα λάβουμε χρησιμοποιούμε και τα παραδοσιακά «γιατροσόφια» για το κρυολόγημα που στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν αποτελεσματικά φάρμακα στάθηκαν χρήσιμα για τους ανθρώπους .
10.Τέλος δεν πρέπει ούτε να φοβόμαστε και να πανικοβαλλόμαστε μπροστά σε αυτή τη νέα επιδημία αλλά με λογική και ψυχραιμία να λογαριάζουμε τον κίνδυνο παίρνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αποτροπή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου