Αλήθεια πότε θα γίνει μια επιδημιολογική έρευνα στην Ερμιονίδα να δούμε, αν τα ποσοστά καρκίνων σε όλες τις ηλικίες,  είναι αντίστοιχα με άλλες περιοχές της χωράς; 

Γιατί βλέποντας τριγύρω μου εμπειρικά βλέπω πολλοίς συμπολίτες μας να φεύγουν από αυτή την ασθένεια.Και φυσικά να δούμε και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την  ατμοσφαιρική μόλυνση.

Για μεγάλη ζημιά που έγινε σε βάρος των κατοίκων των Αθηνών και των προαστίων από την πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, που δεν αφορά μόνο το μαύρισμα του ουρανού, ούτε την άσχημη μυρωδιά του καμένου ούτε το τσούξιμο των ματιών ή τον ερεθισμό του λαιμού, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, αφήνοντας αιχμές για την κρατική διαχείρισή της, καθώς «η προστασία της υγείας του πληθυσμού δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ατομική ευθύνη, αλλά απαιτεί και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό και κοινωνική συμμετοχή».

Ανάθεμα -Δίδυμα

Συγκεκριμένα εστιάζοντας στη δημόσια υγεία ο κ. Φιλόπουλος αναφέρει: «Το πρόβλημα είναι ότι η πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος που περιείχε μεγάλες ποσότητες διοξινών, χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κρόθι - Ερμιόνη

Ουσιών που αιωρούνται στον αέρα και επικάθονται σε επιφάνειες. Η ζημιά είναι μεγάλη και έγινε. Σε άλλες χώρες σε παρόμοιες περιπτώσεις, εκκενώνονται προληπτικά άμεσα μικρές πόλεις και χωριά πλησίον του σημείου καταστροφής, για να προστατευθεί ο πληθυσμός και ακολουθούν μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης εδάφους. Κάτι τέτοιο είναι βεβαίως εξαιρετικά δύσκολο να γίνει στην περίπτωση της Αθήνας. Γι’ αυτό και η πρόληψη αποτελεί τη μέθοδο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού».

Ανάθεμα - Διδυμα

Και προσθέτει ανάμεσα σε άλλα μερικά στοιχειωδώς απαραίτητα σημεία που οφείλουν να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες αρχές, όπως ότι τέτοιου είδους μονάδες «δεν θα πρέπει να λειτουργούν κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά εκεί που οι ατμοσφαιρικές συνθήκες επιτρέπουν σε τυχόν πυρκαγιά, ο καπνός να κατευθύνεται σε περιοχές ακατοίκητες ή όπου η εκκένωση του πληθυσμού είναι εύκολη και δυνατή και δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

Δισκουρια Κρανίδι

Προσθέτει ότι μια κρυφή πηγή παραγωγής διοξινών είναι οι διάσπαρτοι στη χώρα παράνομοι σκουπιδότοποι (χωματερές) που συχνά σιγοκαίνε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς κανείς να μπορεί να τις σταματήσει και οι διοξίνες που παράγονται με αυτό τον τρόπο διαχέονται με τον αέρα στο περιβάλλον, επικάθονται στη γη, μολύνουν καλλιέργειες και προσλαμβάνονται αναλλοίωτες από πρόβατα ή κατσίκια που βόσκουν στην περιοχή, για να καταλήξουν τελικά στο πιάτο μας.

Δισκουρια - Κρανίδι 2010