Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: -[...] ας επανέλθουμε στη φωτιά που πέρασε, έκαυσε τις πέτρες των Μυκηνών και μαύρισε τις καρδιές μας! ...

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ    ΣΥΡΙΖΑ  ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ    1      ΝΑΥΠΛΙΟ

ΤΗΛ - FΑΧ   27520-99454

Email    yiannispolitiko@hotmail.com                                                                                6-9-2020                                                                                                                                                                                       

                                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: «ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ…»

  Άρθρο του Γιαννη Γκιόλα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας

 στην Κυριακάτικη «ΑΥΓΗ»

 

 H  πυρκαγιά   των   Μυκηνών   ήταν   η   θρυαλλίδα   που  διέλυσε   την επικοινωνιακή μυθοπλασία της μετάδοσης των ειδήσεων που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση  της  Ν.Δ. ξεπερνώντας τεχνικές σκηνοθετικής   αναπαράστασης. Πάντα με την επικουρία των πρόθυμων, «πετσωμένων» μιντιακών μέσων. 

Έρχεται, όμως, η στιγμή που μια εικόνα είναι ικανή να γκρεμίσει τα είδωλα, το φτιαχτό, το ρετουσαρισμένο,το πειραγμένο. Όπως   την   καταβολή   των   περικοπών   των   αναδρομικών, που   εις μάτην θα περιμένει να δει στους λογαριασμούς της, τον Οκτώβρη, η πλειονότητα των συνταξιούχων,  δηλαδή  τα 2/3 αυτών, με  τις χαμηλότερες, μέχρι 1.000 ευρώ συντάξεις. 

Όπως   και   η   πικρή   και   μαύρη   στιγμή   που   θα   αναγκαστούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι μικροέμποροι να εξοφλήσουν τις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις τους και δεν θα μπορούν,   αντιμετωπίζοντας   το φάσμα του κλεισίματος των καταστημάτων και επιχειρήσεών τους  και  την πτώχευση. Αλλά ας επανέλθουμε στη φωτιά που πέρασε, έκαυσε τις πέτρες των Μυκηνών και μαύρισε τις καρδιές μας!

    ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ

Το μέλημα της κ. Μενδώνη, και της ακολουθίας της, ήταν   να   υποβαθμίσει   το   ίδιο   το   γεγονός   και   το   μέγεθος   της καταστροφής με τις απίστευτες δηλώσεις της : «H πυρκαγιά άφησε τη λιγότερη δυνατή ζημία», «δεν είναι και τόσο τρομερό να βλέπει και λίγο ο επισκέπτης το καμμένο»! Με άλλα λόγια, «φτηνά τη γλιτώσαμε».   Περισσότερο   ως   παράθεση   ελαφρυντικών περιστατικών μου ακούγονται!



Επειδή, μάλιστα, για την κ. Μενδώνη και το Υπουργείο, εκείνο που μετράει είναι η επικοινωνία, προσπάθησε απελπισμένα να εξωραΐσει την κατάσταση αναρτώντας φωτογραφίες με πράσινο παντού, ενώ στο διαδίκτυο και στις εικόνες  που   έκαναν το γύρο  του  κόσμου φαινόταν   η   φωτιά   που   έκαιγε   τις   Μυκήνες   και   το   μαύρο   που «έβαψε» μια μεγάλη έκταση του αρχαιολογικού χώρου.

Ο   Πρόεδρος   του   Ενιαίου   Συλλόγου   Εργαζομένων   στο   Υπουργείο Πολιτισμού,   αρχαιολόγος,   κ. Λιώνης   Δέδες,   σε   πρόσφατη ραδιοφωνική   συνέντευξή   του   στο   Κόκκινο,   έκανε   γνωστό   ότι   ο μοναδικός   αρχαιολογικός   χώρος   που   διαθέτει   σύγχρονη εγκατάσταση πυρασφάλειας βρίσκεται στους Δελφούς. Αυτή είναι μια θλιβερή διαπίστωση, που αν συνδυαστεί, μάλιστα, με τις ασαφείς και συγκεχυμένες ανακοινώσεις της για τη δυνατότητα πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, θα μπορέσει να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα για το λόγο που δεν λειτούργησε η   όποια   πυρασφάλεια   του   χώρου   και   ανέμεναν   την   έλευση   της Πυροσβεστικής. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι το νερό ύδρευσης, που φθάνει μέχρι το τελευταίο σπίτι του χωριού των Μυκηνών σε απόσταση ορισμένων εκατοντάδων   μέτρων,   δεν   έχει   μεταφερθεί   με   αγωγό   στον αρχαιολογικό   χώρο.  

ΕΙΧΕ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 2006

   Υπάρχουν   μόνον   ορισμένες   δεξαμενές   εντός αυτού.    Κατά   δήλωση   της   κ.   Μενδώνη,   δεν   χρειάστηκε   να χρησιμοποιηθούν,   διότι   έφτασε   γρήγορα   η   Πυροσβεστική. Διαψεύδοντάς   την,   τα   στελέχη   της   Πυροσβεστικής   αναφέρουν, όπως  αυτό προκύπτει από δημοσίευμα του τοπικού ηλεκτρονικού τύπου,   ότι   :   «Yπολογίζεται   ότι   η   φωτιά   βρισκόταν   εντός   του αρχαιολογικού   χώρου   45   λεπτά   μετά   την   εκδήλωσή   της».   Το ερώτημα   που   εκ   των   πραγμάτων   προκύπτει   :  Aν   το   ανεπαρκές, όπως   αποδεικνύεται,   σύστημα   Πυρόσβεσης   λειτουργούσε   άμεσα, προ   της   επέλασης   της   φωτιάς,   θα   είχε   δημιουργηθεί   ασπίδα ασφαλείας και φραγμός, εντέλει της φωτιάς ; ΝΑΙ ή ΟΧΙ ; Ο χρόνος των   45   λεπτών,   που   αναφέρθηκε,   ήταν,   νομίζω,   υπεραρκετός.  Δούλευε όμως το υπάρχον σύστημα και πώς ; Bάσει ποιου σχεδίου και με ποια μέσα ; Eπ’ αυτού, η κα Μενδώνη παραδέχθηκε ότι είχαν καεί και κάποια… «λάστιχα μεταφοράς νερού», υπογραμμίζοντας, όμως, ότι στο χώρου πήρχαν   πυροσβεστήρες.   Αντίθετα,   πυροσβεστικοί   κρουνοί   δεν υπήρχαν. Μετά τη  στάθμιση  αυτών των  δεδομένων,  νομίζω ότι βάσει  της ορθής συλλογιστικής τεκμαίρεται ότι Σύστημα Πυροπροστασίας και Πυρόσβεσης αποτελεσματικό ούτε υπήρχε ούτε λειτούργησε στον αρχαιολογικό χώρο. Για   την   ιστορία,   πληροφορηθήκαμε,   αυτές   τις   ημέρες,   ότι   τον Απρίλιο του 2006 είχε εκπονηθεί Μελέτη Πυρασφαλείας για τον ίδιο ώρο, που προέβλεπε   δεξαμενή   και  τέσσερις (4)  κρουνούς.   Είχε, μάλιστα, εγκριθεί και από το Κ.Α.Σ., αλλά δεν εκτελέσθηκε. Δεν θα έπρεπε να είχε από τότε φτιαχτεί, ειδικά μετά και την πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία, που επακολούθησε το επόμενο έτος (2007)και   απέδειξε   την   αναγκαιότητα   εκτέλεσής   του   και   εκεί   και   σε αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Επικράτεια ; Mετά από τόσα αναπάντητα ερωτήματα, είναι μάλλον ευτελής και άνευ   ιδιαίτερης   σημασίας   η   προσπάθεια   της   κας   Μενδώνη   να αποσείσει   τις   ίδιες   ευθύνες,   επιρρίπτοντας   την   ευθύνη   της   μη ύπαρξης   δικτύου   ύδρευσης   από   την   όμορη   και   φερώνυμη   Τ.Κ. Μυκηνών   στον   αρχαιολογικό   χώρο   των   αρχαίων   Μυκηνών, διαχρονικά στους Δημάρχους της περιοχής.   Ο καβγάς, μάλιστα, που   στήθηκε   μεταξύ   της   Υπουργού   και   του   επί   10ετία   περίπου Δημάρχου  Άργους   –   Μυκηνών,   κ.   Καμπόσου,   μοιάζει   φαιδρός  και προσχηματικός, αφού έφτασαν, στη σύσκεψη της Δευτέρας, 31.08,ορισμένα λεπτά  της ώρας,  για  να καταλήξουν στην  απόφαση  να κατασκευασθεί αγωγός από το δίκτυο ύδρευσης στο χώρο, με έξοδα του ΥΠΠΟΑ.

Βάσει   των   πρόσφατων   δημοσιογραφικών   ερευνών,   αναδείχθηκαν και άλλες παράμετροι που χρήζουν διερεύνησης για την εξιχνίαση των αιτιών πρόκλησης και των συνθηκών επέκτασης της φωτιάς. Από ποιο σημείο και πότε ακριβώς ξεκίνησε η φωτιά.

 

 ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τοπική   εφημερίδα   είχε   την   Τετάρτη,   02.09,   ρεπορτάζ   με φωτογραφικό υλικό που εμφανίζει καλώδιο γυμνό (ίσως με καμμένο το πλαστικό περίβλημα από τη φωτιά) να κείται επί του εδάφους στον αρχαιολογικό χώρο, που ξεκινούσε από κοντινή γεώτρηση και κατευθυνόταν προς το φυλάκιο του θολωτού τάφου του Ατρέα. Ο δημοσιογράφος επιγράφει το δημοσίευμα με τον τίτλο «Μυστήριο στις   Μυκήνες.  Γυμνά   καλώδια   από   παράνομη   ρευματοδότηση έβαλαν  τη  φωτιά;»  Περιέχει,  δε,  και άλλες επιμέρους ερωτήσεις όπως   :   Γιατί   και   από   πότε   υπήρχε   απλωμένο   στο   έδαφος επιφανειακά ; To  Yπουργείο Πολιτισμού γνώριζε την ύπαρξή και το σκοπό του; Αυτά,   και   οπωσδήποτε   ο   ακριβής   χρόνος   γνωστοποίησης   του περιστατικού της φωτιάς στην Πυροσβεστική, το πότε επιλήφθηκαν οι πεζοπόρες και οι εναέριες δυνάμεις και, κυρίως, το σημείο απ’ όπου   ξεκίνησε,   καθώς   και   το   αίτιο   αυτής,   είναι   αναγκαίο   να διαλευκανθούν   σύντομα,   ώστε   να   έχουμε   ακριβείς   και   ασφαλείς απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις, που εύλογα μας απασχολούν.

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 Το αιτούμενο : η άμεση κατάρτιση μελέτης σύγχρονου συστήματος πυροπροστασίας και πυρασφάλειας και η εκτέλεση το έργου. Αυτό είχαν   ανάγκη   οι  Μυκήνες   και   πολλοί   άλλοι   αρχαιολογικοί   χώροι τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας για τη χώρα. Το επικοινωνιακό show και την εμφάνιση του μαύρου ως άσπρο, τα αφήνουμε   στην   ερασιτεχνική   σκηνοθετική   υπερεργασία   της   Υπουργού Πολιτισμού και της Κυβέρνησης της Ν.Δ. !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου