Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Αποκαλυπτική έκθεση για την σεξουαλική κακοποίηση στην εκκλησία της Κολωνίας


 

Σχεδόν τα δύο τρίτα των κακοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν από κληρικούς, ενώ οι υπόλοιπες από πρόσωπα που εργάζονταν για την εκκλησία. Η έκθεση έδειξε επίσης μια σαφή αύξηση των περιστατικών κακοποίησης μεταξύ του 2004 και του 2018.

Προς καθαίρεση δύο κληρικοί>>>>

Το δημοσίευμα της Deutsche Welle σημειώνει ότι η έκθεση δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στον αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας, Rainer Maria Woelki, για παράβαση καθήκοντος. Όμως αναφέρει τα ονόματα αρκετών άλλων υψηλόβαθμων κληρικών, μεταξύ των οποίων ο νυν αρχιεπίσκοπος του Αμβούργου, ο οποίος είχε την έδρα του στη Βόννη, κοντά στην Κολωνία, τη δεκαετία του '90.

Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται και ο Joachim Meisner, προκάτοχος του Woelki ως αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας, ο οποίος πέθανε το 2017.

Μεταξύ των αρχείων που ερευνήθηκαν ένα έφερε τον τίτλο "Brothers in the Mist", που συνέταξε ο Meisner και προφανώς αναφέρεται σε εκείνα τα μέλη του κλήρου που ήταν κακοποιητές.

Μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, ο Woelki ανακοίνωσε ότι θα αποπέμψει δύο μέλη του κλήρου, συμπεριλαμβανομένου ενός επισκόπου. «Αυτό που είδαμε δείχνει σαφώς ότι υπήρχε μια συγκάλυψη», είπε. «Ντρέπομαι», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, είναι η δεύτερη έρευνα αφότου ο αρχιεπίσκοπος Woelki προκάλεσε οργή μέσα στην εκκλησία, αφού για καιρό κρατούσε κρυφή την προηγούμενη έρευνα.

Ο επικεφαλής της έκθεσης τόνισε ότι ήταν το αποτέλεσμα συνεντεύξεων με άτομα που είχαν επηρεαστεί απ' αυτή την κατάσταση και της διερεύνησης στοιχείων που ανάγονται στη δεκαετία του '40. Είπε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε έλλειψη στοιχείων και κάλεσε την αρχιεπισκοπή να υποστηρίξει την έρευνα.

Η έρευνα κράτησε πέντε μήνες και το πόρισμά της περιγράφετει σε περισσότερες από 800 σελίδες. 

Ο αρχιεπίσκοπος Woelki, ο οποίος είναι επίσης καρδινάλιος, δεν απέκλεισε την παραίτηση λόγω του σκανδάλου. Μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι για μήνες κρατούσε στο συρτάρι την προηγούμενη σχετική έρευνα, επικαλέστηκε νομικές ανησυχίες, λέγοντας ότι οι δράστες ενδέχεται να έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Η προσέγγιση του Woelki χαρακτηρίστηκε ως «καταστροφή» από τον Georg Baetzing, τον πρόεδρο της γερμανικής διάσκεψης επισκόπων και το συμβούλιο της μητρόπολης στην Κολωνία δήλωσε ότι «έχει αποτύχει εντελώς ως ηθική αρχή».

Τον Νοέμβριο, ο καρδινάλιος Woelki στράφηκε στον Πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας από τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας να αναλάβει την έρευνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου