Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Αρθρο - παρέμβαση στις δημοτικές υποθέσεις του νέου υοψηφίου Δημάρχου Ερμιονιδας Γιάννη Μαργέτα...

...Αφορμή η κακή διαχείριση της δημοτικής αρχής ευαίσθητων θεμάτων, που αφορούν τους εργάτες καθαριότητας του Δήμου! ...

===================================================================================================================================================================================

e-mail  στο blog...

Ωράριο, πενθήμερο και προστασία της εργασίας στο Δήμο Ερμιονίδας.

Το τελευταίο διάστημα μας έχει απασχολήσει το θέμα του ωραρίου, αλλά και των ημερών εργασίας στην Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας.

Επίσης, είδαν το φως της δημοσιότητας δύο καταγγελτικές επιστολές συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά της Δημοτικής Αρχής Ερμιονίδας και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, καθώς και επιστολή του Αντιδημάρχου καθαριότητας προς το Σωματείο Εργαζομένων Τ.Α Αργολίδας, με την οποία τους γνωστοποιούσε ότι θα στραφεί εναντίον τους δικαστικά,

Ας προσπαθήσουμε να δούμε  πώς αντιμετωπίζονται στο νομικό μας σύστημα. τα εργασιακά θέματα με κυρίαρχο την προστασία των εργαζομένων.

Το εργατικό δίκαιο αναπήδησε δημιουργώντας ρωγμές στο αστικό δίκαιο.

Όσο προχωρούσε η κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση όλο και ευρύτερων στρωμάτων του πληθυσμού και οξυνόταν η κοινωνική συνείδηση με το διαποτισμό της από ανθρωπιστικές αντιλήψεις κάθε προελεύσεως, τόσο η εργασία άρχισε να αποκτά, εκτός από την ποσοτική διάσταση, που χαρακτηρίζει κάθε συναλλαγή, και μια άλλη διάσταση, ποιοτική, που είχε την αρχή της στην εκτίμηση ότι η εργασία είναι καρπός της προσωπικότητας, η οποία στη σχέση εργασίας μετέχει ενεργητικά με τρόπο μοναδικό για όλο το φάσμα των κοινωνικών και νομικών σχέσεων.

Το ανθρωποκεντρικό κοινωνικό εργατικό δίκαιο στη σύγχρονη ανεπτυγμένη του μορφή έχει καταστεί ουσιαστικά το δίκαιο της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του εργαζομένου ανθρώπου και της κοινωνικής ισορροπίας των συντελεστών της παραγωγικής διαδικασίας.

Αρχικά το σύνταγμα, ο υπέρτατος και θεμελιώδης νόμος του κράτους, στο άρθρο 2 παρ 1 καθιερώνει την αξία του ανθρώπου ως απόλυτο αγαθό. Η επιταγή για την ηθική εξύψωση των εργαζομένων είναι απόλυτη και γενική.

Επιβάλλει στο κράτος πρωτοβουλίες για την προστασία της προσωπικότητας και την κοινωνική, μορφωτική και επαγγελματική προαγωγή των εργαζομένων. Ακόμα η διάταξη αυτή θάλπει μέτρα οργανώσεως της οικονομικής ζωής, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός του προσώπου, η ανάπτυξη της προσωπικότητας και η συμμετοχή των εργαζομένων σε ό,τι τους αφορά.

Επιπλέον όσες διεθνείς συμβάσεις εργασίας επικυρωθούν με νόμο καθίστανται αυτόματα πηγή του εργασιακού δικαίου τάξεως ανωτέρας από τον κοινό νόμο.

Είναι γενικά αναγνωρισμένο ότι στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων ισχύει «η αρχή της ίσης μεταχειρίσεως».

Η αρχή της «ίσης μεταχειρίσεως» πηγάζει απευθείας από την ιδέα της δικαιοσύνης, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της έννομης τάξεως και επιταγή του δικαίου.

Η εργασιακή δύναμη συνδέεται αμέσως με τη σωματική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, οι οποίες από τη φύση τους θέτουν όρια στην ενεργοποίησή τους. Τα όρια αυτά, αν ξεπεραστούν, θέτουν σε κίνδυνο αγαθά της προσωπικότητας, την υγεία, την ανάπτυξη, την ψυχική ισορροπία κλπ ή τη συμμετοχή σε άλλα πεδία ζωής.

Η ίδια η έννομη τάξη θέτει τα όρια στην άντληση της εργασιακής δυνάμεως των μισθωτών.

Η φροντίδα αυτή στάθηκε πρωταρχικό μέλημα της κοινωνικής νομοθεσίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη διεθνής σύμβαση εργασίας (1919) στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας, αφορούσε διάρκεια της εργασίας. Η εργασιακή δύναμη του ανθρώπου ως ενέργεια μετριέται με χρόνο.

Γι αυτό και τα όρια εργασίας είναι χρονικά όρια. Έχουν τεθεί χρονικά όρια ημερήσιας απασχολήσεως και χρονικά όρια εβδομαδιαίας απασχολήσεως.

Στο νόμο 4808 για την προστασία της εργασίας που κύρωσε τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, προσδιορίζεται ότι νοούνται ως «παρενόχληση» οι μορφές συμπεριφοράς που έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.

Ύστερα από όσα καταλογίζονται στις ανακοινώσεις που προαναφέρθηκαν, καλείται η Δημοτική Αρχή στο Δήμο Ερμιονίδας να προβεί άμεσα σε ενέργειες ώστε να ανακληθεί η απόφασή για προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον συνδικαλιστικών οργανώσεων (προστασία συνδικαλιστικής δράσης ν 1264/1982) και να ενσκήψει στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Υπηρεσία Καθαριότητος και τους εργαζομένους σε αυτήν,  εξ αιτίας των αποφάσεων της.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου