Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Από που βγήκε η φράση το «κύκνειο άσμα» -> με αφορμή τον τίτλο του άρθρου της Βιβής Σκούρτη...

 


Η φράση «κύκνειο άσμα» χρησιμοποιείται μεταφορικά για να δηλώσει την τελευταία σημαντική πράξη ενός ανθρώπου. Συνήθως για το τελευταίο ενός καλλιτέχνη πριν τον θάνατό του, πριν την απόσυρσή του.

Η φράση προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο κύκνοςπου γενικά δεν έχει καλή φωνή, όταν διαισθανθεί ότι θα πεθάνει, κελαηδάει πολύ γλυκά. Αυτή την παράδοση την αναφέρει και ο Πλάτωνας, στο έργο του «Φαίδων», αν και ο μεγάλος φιλόσοφος δίνει μια διαφορετική αιτία αυτού του κύκνειου άσματος. Δηλαδή, λέει πως οι κύκνοι δεν τραγουδούν όμορφα από λύπη γιατί σε λίγο θα πεθάνουν, αλλά από χαρά, γιατί νιώθουν ότι όπου να’ ναι θα πάνε κοντά στον θεό Απόλλωνα, στον οποίο είναι αφιερωμένα, αυτά τα θεϊκά και μαντικά πουλιά.

Όσον αφορά την ετυμολογία της ονομασίας του πουλιού, να πούμε πως η ρίζα της αρχαίας ελληνικής λέξης «κύκνος», είναι ο ινδοευρωπαϊκός όρος «keuk», που σημαίνει «λάμπω, είμαι φωτεινός». Υπάρχει βέβαια και ο αστερισμός με το όνομα του πτηνού, που η διάταξη των άστρων του θυμίζει κύκνο με ανοιγμένα τα φτερά.

ΠΗΓΗ -. ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου