Διοργανωτές η δ/νση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γ.Λ. Κρανιδίου πραγματοποιήθηκε και η τρίτη ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευστρατίου Θεοδοσίου, αφού το πρωί της ίδιας ημέρας είχε μιλήσει στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Την εκδληλωση προλόγισε ο Λυκειάρχης κ. Κ. Μαρκαντώνης, ενώ την συζήτηση του διάλογου διεύθυνε ο κ. Κ. Τσεφαλάς, καθηγητής φυσικής του Λυκείου Κρανιδίου.
Αρκετός ήταν ο κόσμος που προσήλθε να παρακολουθήσει την ενδιαφέρουσα ομιλία που ο ομιλητής, με ένα ιδιαίτερο χάρισμα μεταξύ επιστημονικής γνώσης, ρητορικής δεινότητας, παραστατικότητας και με πηγαίο χιούμορ, μας ταξίδεψε νοερά στον μαγικό κόσμο των άστρων χιλιάδες χρόνια πριν, όταν αρχαίοι πολιτισμοί (Κινέζοι, Βαβυλώνιοι, Χαλδαίοι, Μεσοποτάμιοι, Αιγύπτιοι κτλ.) ασχολήθηκαν πριν από τους Έλληνες με την αστρονομία. Ωστόσο, η ελληνική μυθολογία είναι εκείνη που επέζησε και επιβλήθηκε στις μετέπειτα εποχές και μέχρι τις μέρες μας θα μας πει εκτός των άλλων ο κ. Ευστράτιος Θεοδόσιου.
Και ακόμα, ο κ. καθηγητής στο τέλος της εκδήλωσης για τις ανάγκες του ρεπορτάζ θα μας δώσει μια μικρή συνέντευξη ως περίληψη, σχετικά με το θέμα που μας ανέπτυξε στην ομιλία του με την βοήθεια διαφανειών.
«Σήμερα μιλήσαμε για όλη την γκάμα της αστρονομίας δηλαδή είχαμε ένα έναυσμα μια αφετηρίανα μιλήσουμε για την εξέλιξη των άστρων για την ονοματολογία των αστερισμών, το ρόλο που παίζει
ο ήλιος μας στη ζωή μας, για όλο το πλανητικό σύστημα.
Και από εκεί και πέρα μιλήσαμε ακόμα – για εξωγήινη ζωή για προγράμματα, που πρωτοπόροι αστρονόμοι όπως ο Γκάρυ Σαγκάν και ο Τόναλ Φρανκ Ντρεϊκ υλοποίησαν, ώστε να μπορέσουν το 1960 να εντοπίσουν ζωή στο διάστημα. Συνεχίσαμε με όλα τα άστρα και τους αστερισμούς, την ελληνική ονοματολογία που αρχίζει από Έλληνες αστρονόμους με πρώτο τον Ίππαρχο, παιρνάει μέσα από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο, τους Άραβες με την Αλμαγέστη «Αλ- μαγέστ» στην αραβική γλώσσα – Μεγίστη στα ελληνικά - το σημαντικότερο αστρονομικό σύγγραμμα όλων των εποχών και από τις μεταφράσεις που έγιναν των αρχαίων ελληνικών έργων, ούτως ώστε η Διεθνής Αστρονομική Κοινότητα να διατηρήσει αυτούς τους αστερισμούς ήδη από το πρώτο συνέδριό της που έγινε στη Ρώμη το 1922.
Από τότε διεθνώς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουμε την ωραία ελληνική μυθολογία πάνω στο βόρειο ουρανό».
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου