Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου - ως μνημόσυνο τιμής για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κρανιδιώτη Εμμ. Ρέπουλη

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος προς Εμμανουήλ Ρέπουλη:
«Η διάλεξίς σας κ. Ρέπουλη είναι διά την νεωτέραν Ελληνικήν φιλολογίαν 
ό,τι ο Επιτάφιος του Περικλέους διά την αρχαίαν!».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα…


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Π. ΡΕΠΟΥΛΗΣ
(1863-1924)
Πριν από 100 χρόνια, στις 13 Μαΐου 1924, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 χρόνων ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ο Εμμανουήλ Π. Ρέπουλης. Γεννημένος στο Κρανίδι το 1863 έζησε τα κορυφαία γεγονότα της νεότερης Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ιστορίας, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατέχοντας «υψηλές» θέσεις στον Δημόσιο βίο της χώρας (Βουλευτής, Γενικός Γραμματέας, Υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης).

Ο Δήμαρχός μας, κ. Δημήτρης Καμιζής, το 2001, ως Δήμαρχος Κρανιδίου, προχώρησε στην έκδοση ενός πολύ σημαντικού βιβλίου για την τοπική και όχι μόνο ιστορία, τα «ΚΕΙΜΕΝΑ», με επιστολές, άρθρα και ομιλίες του Ε.Ρ. Γράφτηκαν «στη Γαλλία, όπου έζησε αυτοεξόριστος, στάλθηκαν σε φίλο του ιδιώτη» και αφορούν την περίοδο από τον Νοέμβριο του 1920 έως τον Οκτώβριο του 1922.
Πολύ σημαντική, επίσης, για τη ζωή και το έργο του Ε.Ρ. είναι η «Πραγματεία» του αείμνηστου Κρανιδιώτη φιλολόγου, Ιωάννη Γ. Λουκά, που εκδόθηκε το 1975 από την Ιερά Μητρόπολη Σιατίστης, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του.

Δύο συγκλονιστικές ομιλίες που έδωσε ο Ε.Ρ. σε κρίσιμες εποχές για τη χώρα μας, ευρισκόμενος στον πυρήνα των πολιτικών εξελίξεων, έχουν εκδοθεί σε δυο μικρά βιβλιαράκια που αποκτήσαμε πρόσφατα. Το πρώτο περιέχει τον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε το 1918 με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου. Το δεύτερο περιέχει την ομιλία της 14ηςΔεκεμβρίου 1916 στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Βενιζέλος είχε ήδη σχηματίσει εκεί -από τον Οκτώβριο, προσωρινή Κυβέρνηση. Με το τέλος της ομιλίας ο Ελ. Βενιζέλος βαθιά συγκινημένος αγκάλιασε τον Ε.Ρ. και γεμάτος ενθουσιασμό τού είπε:
«Η διάλεξίς σας κ. Ρέπουλη είναι διά την νεωτέραν Ελληνικήν φιλολογίαν    ό,τι ο Επιτάφιος του Περικλέους διά την αρχαίαν!».


Αναδημοσιεύουμε, σήμερα, με αφορμή την επέτειο των 95 χρόνων από τον θάνατό του, τα «παραλειπόμενα» της ομιλίας, όπως καταγράφηκαν στην εφημερίδα «ΕΛΛΑΣ» και βρίσκονται στην τελευταία σελίδα του βιβλίου.  

ΕΚ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ «ΕΛΛΑΣ»
Η μετά την ομιλίαν γενομένη συνάντησις του κ. Προέδρου της Κυβερνήσεως και του κ. Ρέπουλη υπήρξε συγκινητικωτάτη. Βαθύτατα συγκεκινημένος ο κ. Βενιζέλος ενηγκαλίσθη τον κ. Ρέπουλην, προς ον εξέφρασε τον πλήρη εκ της διαλέξεως ενθουσιασμόν του:
-       Η διάλεξίς σας, κ. Ρέπουλη, είπεν, είνε δια την νεωτέραν Ελληνικήν φιλολογίαν ό,τι και ο επιτάφιος του Περικλέους δια την αρχαίαν. Η παρουσία σας εδώ απήλλαξε την Προσωρινήν Κυβέρνησιν και το Υπουργικόν Συμβούλιον να έλθη σύσσωμον, όπως σας εκφράση τα συγχαρητήριά του.
Στραφείς είτα ο κ. Βενιζέλος προς τον επί της Παιδείας Σύμβουλον κ. Αβέρωφ είπε ότι ο λόγος αυτός πρέπει να εκτυπωθή και διανεμηθή εις όλα τα σχολεία ως διδακτικώτατον ανάγνωσμα των ανωτέρων τάξεων.

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου