Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Πολιτική η ενημέρωσή σας κ. Μαργέτα αλλά κάποια σημεία της πρέπει να τα καταλαβαίνουν και οι απλοί πολίτες…

Αλλά αν δεν συμμορφωθούν στη ΔΕΥΑΕΡ με τις νέες διατάξεις, θα έχουν κυρώσεις η δημοτική αρχή και οι διαχειριστές της δημοτικής επιχείρησης;;;

Διότι με τη λογική που έχουν... αυτό που κάνουμε εμείς εδώ  επί 26 συναπτά έτη να ενημερώνουμε τους δημότες, θεωρείται από αυτούς, εκτός πλαισίου  ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ στο Δήμο…

ΣΤΑΜ. ΔΑΜ. 

==================================================================================================================

e-mail στο blog...

5η Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας Νοέμβριος 2024

Και ήλθε η «Γιορτή της Ελιάς» στο Κρανίδι για να αποδείξει πόσο δικαιολογημένη ήταν η αντίδρασή μας στην τιμολόγηση του νερού στο Δήμο Ερμιονίδας, που έγινε το 2024 από την Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.                    

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαλάμος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών, στην ομιλία του στο Κρανίδι στις 12 Οκτωβρίου 2024, αναφέρθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση  που αφορά στην τιμολόγηση του νερού λέγοντας : «… είναι μια ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε και περιλαμβάνει τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ΟΤΑ ώστε το νερό να τιμολογηθεί. Οι Δ.Ε.Υ.Α έχουν τους μηχανισμούς να τιμολογήσουν το νερό, όπως περιγράφεται σε αυτή την ΚΥΑ…»

Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι ΚΎΑ, πότε εκδόθηκαν και τι έγινε με την τιμολόγηση του νερού στο Δήμο μας.

Με την Κ.Υ.Α που εκδόθηκε στις 22 Μαΐου 2017 (ΦΕΚ1751Β), επήλθε έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος και καθορίστηκαν η μέθοδος και οι διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του.

Στο άρθρο 9 «Γενικοί κανόνες τιμολόγησης» αναφέρεται: Η βελτίωση της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος επιδιώκεται κατά προτεραιότητα με τη μείωση του κόστους. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, επιτρέπονται οι περιοδικές αυξήσεις στις μέσες χρεώσεις των υπηρεσιών ύδατος, οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ποσοστό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) του προηγούμενου έτους.

Εν προκειμένω στη μελέτη που εκπονήθηκε κατ΄ εντολή της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ γίνεται παραδοχή  ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 5,6%, ο δε πληθωρισμός αυξήθηκε ετησίως κατά 7.2%.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν από τη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ αγγίζουν και το 500%.επιγραμματικά αναφέρουμε Πάγια: αύξηση 80% σε ολόκληρο το Δήμο Ερμιονίδας.

Αυξήσεις που φτάνουν το 177% στο Λουκαϊτι και σε επί μέρους τιμολογήσεις το 414%.

Επί μέρους αυξήσεις 109% στα Δίδυμα.

Επί μέρους αυξήσεις 414% στους Φούρνους,

Επί μέρους αυξήσεις 163% στη Θερμησία,

Επί μέρους αυξήσεις 502% στο Ηλιόκαστρο.

Η Παράταξή μας πιστεύοντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, καθώς επίσης ότι με τη νέα τιμολόγηση δεν πρέπει να δημιουργούνται επιβλαβείς παρενέργειες στην κοινωνική, θεσμική και οικονομική λειτουργία των τοπικών κοινωνιών

Ζήτησε την ακύρωση των αυξήσεων που βρίσκονται εκτός του πλαισίου που θέτει η Πολιτεία και καθορίζονται με το ΦΕΚ που προαναφέρθηκε, προκειμένου να μην επιβληθούν στους δημότες μας οι αυξήσεις που ξεπερνούν τα όρια που αναφέρθηκαν, υποβάλλοντας προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπόρεσε να κάνει δεκτή την προσφυγή και να ακυρώσει τις υπέρμετρες αυξήσεις, αφού δεν της παρείχε τη δυνατότητα το νομοθετικό πλαίσιο να μπει στην ουσία του θέματος, εξαιτίας της απόφασης 2519/2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε την προαναφερθείσα Κ.Υ.Α με το αιτιολογικό ότι «το νερό είναι ένα κοινωφελές αγαθό και όχι ένα εμπορικό προϊόν» έτσι οι αυξήσεις αυτές ενσωματώθηκαν και οι λογαριασμοί που έλαβαν ήδη οι συμπολίτες μας τις εμπεριέχουν, αφού η Δημοτική Αρχή εν τω μεταξύ είχε πανηγυρίσει για την επιτυχία της να τις επιβάλει.

Και έρχεται η νέα Κ.Υ.Α στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 να δικαιώσει απόλυτα τις ενστάσεις μας η οποία υπό τον τίτλο «Καθορισμός γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης αυτών. Διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» αναφέρει ότι :η ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων των χρηστών δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτήν της μέσης ετήσιας μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) που καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, δηλαδή με άλλα λόγια τα ίδια που έλεγε και η Κ.Υ.Α του 2017. Να σημειωθεί ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για το 2023 είχε ετήσια αύξηση 3,7%.  Ωστόσο για εξαιρετικές περιπτώσεις που πρέπει να επιβληθούν τιμολόγια ακριβότερα προβλέπει ότι: οι πάροχοι υπηρεσιών δύνανται να εφαρμόζουν μεγαλύτερες αυξήσεις επί των τιμολογίων των υπηρεσιών ύδατος που παρέχουν, μετά από έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ κατόπιν ειδικά αιτιολογημένου αιτήματος σύμφωνα με τη διαδικασία «Έκτακτης Αναθεώρησης Χρηματοοικονομικού Κόστους» που επίσης προβλέπει η ΚΥΑ.

Σας ρωτάμε, ύστερα από την έκδοση της νέας Κ.Υ,Α που δεν υπάρχει πλέον καμία αμφισβήτηση για το ύψος των αυξήσεων που νομιμοποιούνται οι Δ.Ε.Υ.Α να επιβάλουν στους πολίτες, εσείς ως Δημοτική Αρχή που επιβάλατε αυξήσεις στο μεσοδιάστημα των δύο Κ.Υ.Α εκτός του πλαισίου που ορίζεται με αυτές, σκοπεύετε έστω και  εκ των υστέρων να απευθυνθείτε στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και  με αιτιολογημένο αίτημα να ζητήσετε την έγκριση των αυξήσεων αυτών;

Κρανίδι 5 Νοεμβρίου 2024

Γιάννης Μαργέτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου