Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Για το παλιό (1856) δημοτικό σχολείο Κοιλάδας που ανακαινίζεται να γίνει μουσείο.

Επιλογές από το προσωπικό μας αρχείο
 - Ρεπορτάζ - Ιανουάριος 2011

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Όπως ήδη αναφέραμε, το πέτρινο κτήριο του παλιού σχολείου της Κοιλάδας είχε προγραμματιστεί από το 2000 να ανακαινιστεί από την τότε δημοτική αρχή με δήμαρχο τον κ. Δ. Καμιζή για να γίνει μουσείο και να φιλοξενήσει τα μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας ευρήματα της Παλαιολιθικής, Μεσολιθικής και Νεολιθικής  περιόδου του Σπηλαίου «Φράγχθι» (που πρωτοκατοίκησε το ανθρώπινο είδος Homo sapiens) και βρίσκεται βόρεια από τον σημερινό οικισμό της Κοιλάδας.
Τα ευρήματα αυτά σήμερα φιλοξενούνται πολύ λίγα σε μια γωνιά στο μουσείο του Ναυπλίου και τα περισσότερα στα υπόγειά του όπως μας πληροφορούν.
 
Για το παλιό κτήριο που ανακαινίζεται και γρήγορα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του τα πρώτα χρήματα που είχε εξασφαλίσει από το 2000 ο τότε και σημερινός δήμαρχος Δ. Καμιζής ήταν αυτά των 10.000.000 εκ. δραχμών από δωρεά της οικογένειας Λιβανού και τα υπόλοιπα από άλλους πόρους σύνολο σε ευρώ σήμερα 230.000 που είναι το κόστος της εκ βάθρου ανακαίνισης του πέτρινου κτηρίου.
 

Ακόμα και η σκάλα στη νοτιοδυτική πλευρά του κτηρίου που οδηγεί στον  δεύτερο όροφο είναι πέτρινη και έχουν αριθμηθεί οι λαξευμένες πέτρες της για να γίνει όμοια.

 ( Να κάνουμε μια παρένθεση εδώ για να συγκρίνουμε τα χρήματα που κοστίζει αυτή η ανακαίνιση, μετά περισσότερα χρήματα που δαπανήθηκαν για το δημαρχείο Ερμιόνης για μια μικροεπισκευή που αποτελεί ύβρη και προσβολή για την οικοδομική τέχνη και εγκυμονεί και κίνδυνους αφού ο σκελετός της νέας σκεπής δεν ακουμπά σε περιμετρικό οπλισμένο σενάζ)

 Και συνεχίζουμε το ρεπορτάζ με το τζάκι που έχει μέσα το σχολείο όπου εκεί θυμόνται οι παλιοί μαθητές τότε, βράζανε το γάλα – σκόνη και πήγαιναν στη σειρά με τα κυπελάκια τους και έπαιρναν το γάλα.


 Εντύπωση μας έκανε ένα περίτεχνο κιγκλίδωμα στο επάνω μέρος της κεντρικής εισόδου του επάνω ορόφου στο οποίο αναγράφεται η χρονολογία (1856) της κατασκευής του κτηρίου και τρία αρχικά γράμματα. 


Είναι ένα πανέμορφο κτήριο που όταν οργανωθεί σε μουσείο ( και αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία και πρέπει να παρέμβουν για να επιτευχθεί πολλοί παράγοντες κυβερνητικοί και πολιτειακοί), το κτήριο αυτό θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και το κίνητρο ξένων και Ελλήνων επισκεπτών για να επισκεφτούν το σπήλαιο «Φράγχθι» που σήμερα μόνο νοερά μπορεί να προσφέρει κάποιες εικόνες στον επισκέπτη με τα σημάδια της εγκατάλειψης που έχει.

Και είναι αυτονόητο τι οικονομικά και άλλα οφέλη θα έχουν οι κάτοικοι της περιοχής όταν οργανωθούμε σαν Δήμος Ερμιονίδας πλέον και προβάλλουμε κατάλληλα όλη την ιστορία του τόπου μας από την Παλαιολιθική περίοδο  μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση της περιοχής και τα δαντελωτά και σμαραγδένια ακρογιάλια της, αφού βρούμε βέβαια τη χαμένη μας φιλοξενία που κάποτε φημιζόταν η περιοχή κυρίως η πόλης της Ερμιόνης.

Φώτο - ρεπορτάζ 
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.


ΥΓ. Για το σπήλαιο Φράχθη κατόπιν κατά το χρόνο της δημαρχικής του  θητείας (2011 -31/8/2014)  ως πρώτος Δήμαρχος Ερμιονίδας Ο Δημήτρης Καμιζής έκανε σημαντικό έργο δίνοντας άλλη αρχαιολογική διάσταση στην επισκεψιμότητα του σπηλαίου κι' όχι μόνο ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου