Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Ως μνημόσυνο στον μεγάλο Πολιτικό Άνδρα της Ερμιονιδας - τον Κρανιδιώτη Εμμανουήλ Ρέπουλη!

Από το προσωπικό μας αρχείο - 14 Μαΐου 2014 

Με μια σεμνή τελετή σήμερα η επιμνημόσυνος δέηση στον τάφο του Εμμανουήλ Ρέπουλη στο νεκροταφείο της ιδιαιτέρας του πατρίδας το Κρανίδι.

Για τα 90 χρόνια Σαν σήμερα, από την ημέρα του θανάτου του 

- 13 Μαΐου 1924 

Για την προσωπικότητα του μεγάλου  πολιτικού ανδρός έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, όπως επίσης και στις πιο κάτω αναφορές μας.





Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία της, σύσσωμη η τοπική Εκκλησία με τους εκπροσώπους της, η δημοτική αρχή με τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Δ. Καμιζή όπου ήταν  και διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης και  λίγοι πολίτες (φώτο)>>>>



Αυτό ήταν η αφορμή για τον κ. δήμαρχο (μετά το τρισάγιο που εψάλλει από τους ιερείς μας) με την έναρξη της ομιλίας του με αναφορά στη ζωή και την προσφορά στον πολιτικό βίο της Ελλάδας μας σε πολύ δύσκολους καιρούς    να αρχίσει ως εξής λέγοντας με νόημα: «Ευχαριστώ όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας  την πρόσκληση μας. Αισθάνομαι ότι είσαστε πολλοί, περίμενα λιγότερους»….


Λίγο πριν, είχε καταθέσει στο μνήμα του μικρό στεφάνι φτιαγμένο από αγριολούλουδα της γης, που γέννησε τον τιμώμενο αείμνηστο συμπατριώτη μας... 
 Με τις αναφορές των ομιλητών σ’ αυτή την μεγάλη προσωπικότητα που είχαμε την τύχη και την τιμή να γεννήσει η  πόλης του Κρανιδίου και η Ερμιονίδα, δημιουργήθηκε  στο χώρο μπροστά από το τον τάφο του Ε.Ρ. μια συγκινητική και με πατριωτικό αίσθημα ατμόσφαιρα, η οποία φορτίστηκε  ακόμα    περισσότερο με τον επίλογο του δημάρχου μας πως: -  «Λάος χωρίς ιστορική μνήμη, δεν έχει κανένα μέλλον»!!!

Κρίμα,  που δεν ήσαν εκεί τουλάχιστον κάποιοι εκπρόσωποι από τις έξι δημοτικές παρατάξεις   που με τους 372 υποψηφίους τους για πρώτη φορά στην προεκλογική ιστορία της Ερμιονίδας  θέτουν υποψηφιότητα σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές και θα διαχειριστούν τις τύχες αυτού του τόπου....
Πάντως, εμείς εδώ είμαστε και  όσο μας το επιτρέπει η υγεία  και οι συνθήκες  της ζωής μας,  θα γράφουμε την ιστορία αυτού του τόπου και τις συνέπειες που θα προέρχονται  από τέτοιες συμπεριφορές και λογικές….
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ. 

ΥΓ. Ένας μέρος από την ομιλία του κ. Δημάρχου ήταν και η Διαθήκη του Εμμανουήλ Ρέπουλη... >>> ΕΔΩ...

Επίσης, ο κ. Καμιζής έκανε αναφορά και στο άρθρο για τον Ε.Ρ. 
του Γιάννη Σπετσιώτη και Τζένης Ντεστάκου.

Σε άλλο μας δημοσίευμα θα αναφερθούμε σε επιλεγμένα αποσπάσματα αυτών των ομιλιών... 
Στην πιο πάνω φώτο ο Δήμαρχος Δ. Καμιζής κατά την ομιλία του την οποία διάνθιζε διαβάζοντας ιστορικά αποσπάσματα από το γνωστό βιβλίο αφιερωμένο στη ζωή και το  έργο του Ε.Ρ


Με λίγα λόγια μίλησε για τον Ε. Ρ.  και ο γηραιότερος ιερέας της Ερμιονίδας 

ο Κρανιδιώτης  πρωτοπρεσβύτερος π. Γκίκας Παπαδημητρίου

Επίσης ο λόγος εδόθη και στον εκ Διδύμων παλιό δικηγόρο κ. Αντωνόπουλου 
μύστη του Εμμ. Ρέπουλη όπως τον αποκάλεσε ο κ. δήμαρχος

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ 
Δημοσιογράφος 
  • ================================================================================================================

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου - ως μνημόσυνο τιμής για τα 95 χρόνια από το θάνατο του Κρανιδιώτη Εμμ. Ρέπουλη


Ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος προς Εμμανουήλ Ρέπουλη:
«Η διάλεξίς σας κ. Ρέπουλη είναι διά την νεωτέραν Ελληνικήν φιλολογίαν 
ό,τι ο Επιτάφιος του Περικλέους διά την αρχαίαν!».
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαν σήμερα…


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Π. ΡΕΠΟΥΛΗΣ
(1863-1924)
Πριν από 95 χρόνια, στις 13 Μαΐου 1924, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 χρόνων ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ο Εμμανουήλ Π. Ρέπουλης. Γεννημένος στο Κρανίδι το 1863 έζησε τα κορυφαία γεγονότα της νεότερης Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ιστορίας, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατέχοντας «υψηλές» θέσεις στον Δημόσιο βίο της χώρας (Βουλευτής, Γενικός Γραμματέας, Υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης).

Ο Δήμαρχός μας, κ. Δημήτρης Καμιζής, το 2001, ως Δήμαρχος Κρανιδίου, προχώρησε στην έκδοση ενός πολύ σημαντικού βιβλίου για την τοπική και όχι μόνο ιστορία, τα «ΚΕΙΜΕΝΑ», με επιστολές, άρθρα και ομιλίες του Ε.Ρ. Γράφτηκαν «στη Γαλλία, όπου έζησε αυτοεξόριστος, στάλθηκαν σε φίλο του ιδιώτη» και αφορούν την περίοδο από τον Νοέμβριο του 1920 έως τον Οκτώβριο του 1922.
Πολύ σημαντική, επίσης, για τη ζωή και το έργο του Ε.Ρ. είναι η «Πραγματεία» του αείμνηστου Κρανιδιώτη φιλολόγου, Ιωάννη Γ. Λουκά, που εκδόθηκε το 1975 από την Ιερά Μητρόπολη Σιατίστης, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του.

Δύο συγκλονιστικές ομιλίες που έδωσε ο Ε.Ρ. σε κρίσιμες εποχές για τη χώρα μας, ευρισκόμενος στον πυρήνα των πολιτικών εξελίξεων, έχουν εκδοθεί σε δυο μικρά βιβλιαράκια που αποκτήσαμε πρόσφατα. Το πρώτο περιέχει τον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε το 1918 με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου. Το δεύτερο περιέχει την ομιλία της 14ηςΔεκεμβρίου 1916 στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Βενιζέλος είχε ήδη σχηματίσει εκεί -από τον Οκτώβριο, προσωρινή Κυβέρνηση. Με το τέλος της ομιλίας ο Ελ. Βενιζέλος βαθιά συγκινημένος αγκάλιασε τον Ε.Ρ. και γεμάτος ενθουσιασμό τού είπε:
«Η διάλεξίς σας κ. Ρέπουλη είναι διά την νεωτέραν Ελληνικήν φιλολογίαν    ό,τι ο Επιτάφιος του Περικλέους διά την αρχαίαν!».


Αναδημοσιεύουμε, σήμερα, με αφορμή την επέτειο των 95 χρόνων από τον θάνατό του, τα «παραλειπόμενα» της ομιλίας, όπως καταγράφηκαν στην εφημερίδα «ΕΛΛΑΣ» και βρίσκονται στην τελευταία σελίδα του βιβλίου.  

ΕΚ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ «ΕΛΛΑΣ»
Η μετά την ομιλίαν γενομένη συνάντησις του κ. Προέδρου της Κυβερνήσεως και του κ. Ρέπουλη υπήρξε συγκινητικωτάτη. Βαθύτατα συγκεκινημένος ο κ. Βενιζέλος ενηγκαλίσθη τον κ. Ρέπουλην, προς ον εξέφρασε τον πλήρη εκ της διαλέξεως ενθουσιασμόν του:
-       Η διάλεξίς σας, κ. Ρέπουλη, είπεν, είνε δια την νεωτέραν Ελληνικήν φιλολογίαν ό,τι και ο επιτάφιος του Περικλέους δια την αρχαίαν. Η παρουσία σας εδώ απήλλαξε την Προσωρινήν Κυβέρνησιν και το Υπουργικόν Συμβούλιον να έλθη σύσσωμον, όπως σας εκφράση τα συγχαρητήριά του.
Στραφείς είτα ο κ. Βενιζέλος προς τον επί της Παιδείας Σύμβουλον κ. Αβέρωφ είπε ότι ο λόγος αυτός πρέπει να εκτυπωθή και διανεμηθή εις όλα τα σχολεία ως διδακτικώτατον ανάγνωσμα των ανωτέρων τάξεων.

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: